Det kom ett brev från Monica: ” 69 år, jobbat i 53 år, snart hemlös”

LÄGENHET MÖRKER MED LJUS

Det kom ett brev från Monica till Skåne Stadsmission.

”Jag måste prata med någon! Om tre veckor blir jag vräkt från min bostad. Jag har alltid betalt hyran, men ligger nu tre månader back. 24 000 är mycket pengar och jag har inga. Är 69 år och jobbar extra på äldreboende fast att knäna och ryggen värker. Som ensamstående och heltidsarbetande mamma till tre barn har jag under alla år kämpat hårt för att sätta mat på bordet, hålla ungarna hela och rena och hjälpa dem med deras läxor. I perioder har jag mått dåligt och varit sjukskriven för både psykiska och fysiska besvär, men så fort det varit möjligt börjat jobba igen. Jag har varken druckit eller tagit droger. Jag vill vara en bra förebild för mina barn. Skolan är viktig, jag har alltid sett till att ungarna brukat allvar i skolan. Jag vill att de ska bli något, inte så som jag.

Jag har ångest och kan inte sova. Oron och ångesten är svår. Jag har bott i min lägenhet i 32 år. Jag vill inte flytta. Skäms så. Jag kan inte berätta för mina barn. Socialen vill inte hjälpa mig, jag har överklagat. Nu väntar jag på beslutet och sover inte alls. Känner att jag inte vill leva längre.

Har jobbat sen jag var 16 och nu är jag snart 70 och blir hemlös. Vågar inte berätta för mina barn. När jag försökt ta mod till mig för att berätta får jag en stor klump i halsen och det kommer inte ut ett enda ord. Jag skäms. Istället lagar jag mat till dem och leker med mina barnbarn. Sedan går jag och jobbar hela helgen. Just nu vet jag inte hur jag löser situationen, men jag vill leva för mina barn och barnbarn.”

Monica är inte ensam i sin situation. Genom Café David har Monica nu fått hjälp med samtalsstöd, stöd i myndighetskontakter och genom Stadsmissionshälsan hjälp vidare inom sjukvården. Monica besöker Café David ibland för att över en kopp kaffe och frukost träffa andra som befinner sig i en liknande situation. Att få stöd i kontakten med Socialtjänsten och att prata med andra som förstår har hjälpt Monica mycket. ”Att känna att man inte är ensam har nästan varit det viktigaste för mig” säger Monica. Monica har bestämt sig för att berätta om sin situation för sina barn och samlar mod.

* Monica heter egentligen något annat.