Inlägg

Märta Stenevi bär Nobelklänning från REMAKE Skåne Stadsmission

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi kommer till Nobelfesten 2023 i en klänning tillverkad av återvunna tyger. För design och produktion står Skåne Stadsmission och deras hållbara varumärke REMAKE. 

Märta Stenevis Nobelklänning följer en fin tradition av politiker som använder sig av lånat eller återbrukat till Nobelfesten. Utöver sina centrala roller inom Miljöpartiet har Märta också varit regionråd i Skåne och kommunalråd i Malmö. Att vända sig till Skåne Stadsmission med klänningsuppdraget föll sig därför naturligt. 

Hennes Nobelklänning är gjord av tyger från slipsar och blusar samt tygprover som efterskänkts till Skåne Stadsmission från en textilkonstnärinna.  

– Det är ett spännande och mycket ärofyllt uppdrag att vi får göra en Nobelklänning till Märta Stenevi, säger Lina Göransson, som står för designen. 

REMAKE har en tydlig idé med klänningen. De vill uppmärksamma att dagens textilindustri, masskonsumtion och linjära konsumtion bidrar till den globala uppvärmningen. Vilket i sin tur leder till bland annat issmältning och höjda havsnivåer.  

– För att uppmärksamma detta är färger och modell inspirerade av ishav, glaciärer och smältande isberg. De skarpa, spetsigt formade axlarna symboliserar isbergen och i ärmarna och kjolens fall återges alla vackra färgskiftningar från de stora ishaven, säger Lina. 

Sex år har gått sedan Bea Szenfeld och Naim Josefi designade isbergsklänningen till Alice Bah Kuhnke under Nobelfesten 2017. Polarisarna smälter nu i rasande fart. Märtas klänning kan ses som en fortsättning på Bah Kuhnkes ikoniska klänning, där isbergen fortsätter smälta och havet ligger öppet. 

– Jag är mycket imponerad av resultatet och tycker att klänningen är fantastisk. Att klänningen bidrar till både miljömässig och social hållbarhet gör det hela ännu bättre. Jag vill uppmuntra till hållbart mode, där second hand och remake är bra och cirkulära alternativ till nyproducerade kläder, säger Märta Stenevi. 

Nobelklänningen kommer så småningom att auktioneras ut på Skåne Stadsmissions egen butik på Tradera. 

– Det känns extra bra att få göra detta med REMAKE eftersom intäkterna från försäljningen av klänningen kommer att gå till de som lever i utsatthet i Skåne, säger Märta Stenevi. 

Fakta om klänningsproduktionen 

  • Remake Skåne Stadsmission har producerat klänningen, vid ateljén i Malmö. 
  • Klänningen är gjord av tyger i bomull och satin från slipsar, blusar och tygprover, som skänkts till Gåvoinlämningen som drivs av Skåne Stadsmission. 

Fakta om REMAKE Skåne Stadsmission 

REMAKE är Skåne Stadsmissions eget klimatsmarta varumärke. Produkterna tillverkas lokalt, tillsammans med personer i arbetsträning. Verksamheten bidrar både till ett bättre klimat och ett socialt hållbart samhälle. 

Genom att återvända, laga eller göra om produkter och material som annars skulle gå förlorade, ges materialet eller produkten en andra chans. Samtidigt värnar vi om miljön. Vi utgår alltid från skänkt material när vi tar fram nya produkter. Vi ser också till att det finns olika svårighetsgrad i tillverkningsprocessen för att kunna erbjuda arbetsuppgifter till människor med olika förutsättningar och kunskap. 

Hållbar accessoarkollektion när Glitter och Remake samarbetar

Samarbetet mellan Skåne Stadsmission och Bergendahls tar nu ytterligare ett kliv framåt när Glitter lanserar en unik och hållbar kollektion i utvalda butiker.

Skåne Stadsmissions återbruksvarumärke Remake har tillsammans med Glitter tagit fram scrunchies, necessärer, väskor, halsband och armband av
återvunnen textil, garn och knappar.

– Det har varit jätteroligt att jobba med produkterna till Glitter. Jag gillar att vara kreativ utifrån begränsningar. När man arbetar med återbruk måste man
lösa det med vad man har, säger Ava Hanning på Remake (till vänster i bild ovan), som har designat kollektionen som sedan producerats av ett team av medarbetare och människor i arbetsträning.

Kollektionen är en del av det samarbete som Bergendahls och Skåne Stadsmission startade våren 2022 för att stötta människor i långvarig arbetslöshet till sysselsättning. I våra sociala företag arbetar vi med människor som av olika anledningar står långt från arbetsmarknaden. Genom inkluderande arbetsintegration kan det klimatsmarta varumärket Remake bidra till såväl social som miljömässig hållbarhet – någon som vi är glada att Glitter vill bidra till.

– Jag tycker att vårt samarbete med Skåne Stadsmission är superviktigt. En viktig del i Bergendahls hållbarhetsarbete är mångfald och inkludering. Vi vet hur viktigt det är att ha ett jobb att gå till. Sen finns det dessutom ett genuint intresse för design och skapande i vår familj, så det känns extra kul att Glitter också kan göra just det här projektet tillsammans med Skåne Stadsmission, säger Sophia Bergendahl.

Remake-kollektionen kommer säljas exklusivt i dessa utvalda Glitter butiker:
Stockholm: Sergelgatan, Göteborg: Nordstan och Malmö: Emporia.

Hållbart designsamarbete skapar unika handgjorda ljudtavlor

AB Småland, Skåne Stadsmission och malmöföretaget Poasana har inlett ett gränsöverskridande designsamarbete med hållbarhet i fokus från olika perspektiv. Idag lanseras deras unika ljudabsorbenter där de tre organisationerna har bidragit med sina olika kompetenser.

– Det här samarbetet är som en ”match made in heaven” och ”win-win” för alla. Det är kul att man kan göra något med estetik inblandat när det gäller akustik. Här lyfter vi ihop våra världar och gör något nytt, alldeles unikt med våra olika kompetenser och material. Vi har skapat ljudtavlor för hemmiljö. Det är ett hantverk, det är vackert och det är återbruk, säger Christel Breum försäljningschef på Skåne Stadsmission.

De tre organisationerna samlas kring hållbarhet och hälsosam miljö, hållbara jobb, hållbara människor och hållbara produkter är några infallsvinklar. De handgjorda tavlorna är designade av AB Småland, Skånes Stadsmission står för tyg och sömnad medan Poasana bidrar med grundmaterial och idén till ljudabsorbenterna.

Skåne Stadsmission har med sitt klimatsmarta varumärke REMAKE arbetsintegration i fokus samtidigt som de ger liv åt material som har skänkts. Personer som står långt från arbetsmarknaden och behöver arbetsträna får i produktionen arbetsträna, ta ansvar och på det sättet må bättre i sin situation.

För livsstilsbutiken AB Småland är återbruk och hållbarhet en viktig del av verksamheten.

– Vi arbetar ständigt med att erbjuda hållbara produkter. Genom handplockade produkter vill vi inspirera med hållbar inredning och mode. Ljud har en stor del i hur man mår i en miljö och i detta samarbete har vi gått ett steg längre och varit med och designat tavlorna som kan påverka uttryck och känsla där hemma, säger Bruno Bergenholtz grundare av AB Småland.

Ljudhälsa handlar mycket om harmoni. I hemmet, på arbetsplatsen och i andra miljöer. Det är en kombination av att tillgodose alla sinnen.

– Tillsammans vill vi skapa ett hållbart välbefinnande vad gäller ljud, estetik och akustik. Hållbarhet är en del av vårt företags DNA med produktion i Sverige, återvunnet material och främst av allt att vi bidrar till hållbara miljöer ljudmässigt. Att leva måste få låta och genom att inte bara inreda för ögat utan även för örat skapar harmoni i våra hem, säger Patricia Möller VD för malmöföretaget Poasana.

De specialdesignade ljudtavlorna finns till försäljning i AB Smålands butik i Malmö samt på www.absmaland.com

Bergendahls inleder samarbete med Skåne Stadsmission 

En möjlighet till arbetsträning ökar chansen för ett steg tillbaka in på arbetsmarknaden. Bergendahls vill genom en donation till Skåne Stadsmission stötta arbetet med att hjälpa de som hamnat utanför arbetsmarknaden att börja arbeta igen.

– Vi tycker Skåne Stadsmission gör ett väldigt viktigt jobb i vårt samhälle. De hjälper utsatta och ger människor en chans att komma på fötter under trygga förhållanden. Vi vet hur viktigt det är att ha ett jobb att gå till och vill därför stötta dem i deras arbete med att arbetsträna de som hamnat långt från arbetsmarknaden, säger Sophia Bergendahl. 

Samtidigt inleder Bergendahls dotterbolag GRANIT ett samarbete med REMAKE Skåne, som är ett initiativ av Skåne Stadsmission med fokus på att ta fram nya produkter av återvunnet material. REMAKE har tagit fram en kollektion av produkter i jeanstyg som kommer att säljas på GRANIT. Just jeans är ett resurskrävande material som kräver 12,000 liter vatten under nytillverkning av bara ett par. Det cirkulära samarbetet innebär att mer textilier kan återvinnas och bli nya produkter istället för att slängas.  

– Samarbetet mellan GRANIT och REMAKE är ett klassiskt exempel av win-win. GRANIT kan erbjuda sina kunder snygga produkter som är bra både för miljö och samhälle och REMAKE får chansen att sälja sina produkter i fler städer och öka medvetenheten kring varumärket, säger Christel Breum försäljningschef Skåne Stadsmission.   

Ibtihal hittade rätt på REMAKE

Listan över kreativa projekt och utbildningar som Ibtihal har gått verkar oändlig. Hon sprudlar av energi och handlingskraft. Det är svårt att tro att hon för några år sedan satt hemma sysslolös, trött och deprimerad.

– Jag känner att jag hittat rätt nu. Jag trivs och jag kan arbeta heltid igen, säger hon.

Ibtihal Hmood, 57 år, arbetstränar på REMAKE Skåne sedan mars 2021. Vägen hit var lång. Först flykten från Saddam Husseins Irak, ensam med tre barn, sedan trafikolyckan med minnesförlust, yrsel och trötthet som följd. Hennes styrka är så påtaglig att den syns även för den som inte känner till hennes historia. Här finns kunskap och ambition i massor.

– Jag har alltid studerat, det gjorde både jag och mina systrar. Jag är utbildad lantmätare, men har också gått sommarkurser i sömnad, matlagning, språk, hjärt- och lungräddning och mycket annat, berättar hon.

Hon hade etablerat sig i Sverige, återförenats med sin man och var mitt uppe i svenskastudier och validering av sina universitetspoäng när hon blev påkörd av en bil på ett övergångsställe. Rehabiliteringen tog tid, och när hon skulle börja arbeta igen tornade hindren upp sig. Minnet fungerade inte som tidigare, varken lärarjobb eller andra praktikplatser fungerade i längden. Hon blev sjukskriven men klättrade på väggarna, ovan vid att vara sysslolös. Hon blev uppgiven och deprimerad men en klok läkare sa: ”om du hittar rätt arbete för dig kan du absolut arbeta heltid igen om du vill”.

– Genom en handläggare på kommunen fick jag besöka Skåne Stadsmissions REMAKE. Att komma hit var fantastiskt, det kändes bra.

På REMAKE blir gamla textilier till nya produkter. Just nu är det demin som gäller. Avlagda jeans blir grytvantar, grytlappar, väskor och brödkorgar. Ibtihal arbetar med en väska som ska sys om. En söm har blivit sned.

– Jag är bra på att rätta till sådant. Jag tycker om variationen i arbetet, tycker om att komma med idéer och lösningar. Jag syr inte bara på jobbet utan hemma också, och jag bakar och odlar, berättar hon och visar bilder på sin prunkande sommarbalkong där familjen samlats för en festmåltid.

Hon arbetar 80 procent, men är på väg att gå upp till 100.

– Barnen har blivit stora och jag börjar bli gammal, men jag har mycket kvar att ge. Jag vill studera design! På REMAKE har jag fått utmana mig själv och det vill jag fortsätta med.

AB Småland + Skåne Stadsmission REMAKE = Sant

På måndag lanseras en helt unik klädkollektion i ett nytt spännande samarbete mellan AB Småland och REMAKE Skåne. Den cirka 100 plagg stora kollektionen är början på något större!

– Vi har så många beröringspunkter att detta bara är en start. Tanken med REMAKE, att återbruka gamla plagg och textilier och dessutom göra det som ett socialt företag där människor kan arbetsträna och komma tillbaka till arbetslivet efter sjukskrivning eller arbetslöshet, är mitt i prick för oss, säger Bruno Bergenholtz, AB Småland.

Bruno är mannen bakom butiken och livsstilskonceptet och när han kontaktade Christel Breum, ansvarig för Skåne Stadsmissions second hand-butiker och återbruksvarumärke REMAKE, var det som att han läst hennes tankar.

– Jag hade en lista i huvudet med aktörer i Malmö som jag ville samarbeta med, och AB Småland fanns så klart i topp. Jag hade bara inte hunnit kontakta Bruno ännu, säger Christel Breum som kom till Skåne Stadsmission 2019, efter en lång karriär på H&M.

Bara återbruk

Kollektionen som släpps på måndag, 29 mars 2021, består av unika plagg, helt sydda av återbrukat material. Plaggen är av modell herr, dam och unisex och mönstren har tagits fram i samarbete mellan Bruno Bergenholtz och REMAKES Vanja Hultberg. AB Smålands vision är att vara ett livsstilskoncept där det oväntade möter det traditionella. Redesignad heminteriör och mode blandas med nydesignat i ekologiskt eller återvunnet material.

– Vår ambition är att erbjuda en inspirerande mötesplats med en kreativ atmosfär där alla känner sig välkomna. Det rimmar oerhört väl med Skåne Stadsmissions vision om ett medmänskligt Skåne, säger Bruno Bergenholtz.

Arbetsträning i kreativ miljö

Christel Breum berättar att REMAKE är Skåne Stadsmissions eget klimatsmarta varumärke.

– Främst produceras kläder och accessoarer, men vi klär också om en del möbler och syr upp profilprodukter åt företag på beställning. Våra snygga och funktionella produkter tillverkas lokalt, tillsammans med personer i arbetsträning. När du handlar REMAKE bidrar du alltså både till ett bättre klimat och ett socialt hållbart samhälle, säger hon.

För att kunna erbjuda bra arbetsuppgifter till människor med olika förutsättningar och kunskap ser Skåne Stadsmission till att det finns olika svårighetsgrad i tillverkningsprocessen, vilket gör att människor med olika kunskap och bakgrund kan arbetsträna. Vinsten vid försäljning går till att finansiera Skåne Stadsmissions sociala verksamheter för människor i hemlöshet och fattigdom i Skåne.

Genom att återanvända, laga eller göra om produkter och material som annars skulle gå förlorade ges materialet eller produkten en andra chans. På så sätt värnas miljön. 

– När nya produkter tas fram utgår vi alltid från material som skänkts. Materialet och fantasin bestämmer vad det blir, och att få in AB Småland i denna kreativa process känns oerhört givande, avslutar Christel.

Återvunnet skapar hemkänsla i Trygga boende

Trygga boende är inte bara tak över huvudet. Att vara trygg, få känna sig hemma, gör det lättare att ta tag i sådant som är svårt.  

– De som kommer hit har ofta flyttat runt, inte en eller två gånger utan ännu fler. Här ska de boende ha en trygg bas för att kunna återhämta sig och få stöd för att sedan komma vidare till en mer långsiktig boendelösning, säger Anna-Frida Eriksson, enhetschef för Trygga boende på Skåne Stadsmission.

Sovrumslampa

Trygga boende har både kollektivboenden och lägenheter, där de boende har tillgång till stöd. Fokus ligger på psykisk och fysisk hälsa, och individuell hjälp att hitta en långsiktig boendelösning.

När en av lägenheterna i Trygga boende skulle inredas tog Anna-Frida Eriksson hjälp av vårt sociala företag REMAKE, som skapar nytt av tyger och kläder som lämnas in på Stadsmissionen. Resultatet blev en mysig lägenhet för en barnfamilj, med glada färger och roliga detaljer.

– Det känns bra att kunna erbjuda en så fin boendemiljö, säger Anna-Frida Eriksson.

Samarbetet mellan Trygga boende och REMAKE visar vilken styrka det är att vara en så bred organisation som Skåne Stadsmission. Här knyts gåvoinlämningen, arbetsträningen och arbetet för hållbarhet och second hand ihop med mer akuta insatser för människor i hemlöshet och det långsiktiga stödet som skapar varaktig förändring.

I vardagsrummet finns flera produkter från REMAKE, bland annat väggprydnad, kuddar och blomkruka.

Om Skåne Stadsmissions Trygga boende
Att bara erbjuda en trygg och säker boendemiljö är inte tillräckligt, menar Skåne Stadsmission. Trygga boende står för stabilitet och långsiktighet. Kombinationen av erfarenhet, kunskap och ett brinnande engagemang hos våra medarbetare gör oss unika. Eftersom vi verkar inom Skåne Stadsmission har de som bor hos oss möjlighet att få stöd både under och efter vistelsen hos oss. Vi kan erbjuda bland annat juridisk rådgivning och kontakt med vår hälso- och sjukvårds mottagning.  Vi kan även erbjuda praktikplatser i våra sociala företag, gemenskap i våra öppna verksamheter och aktiviteter för barnen.

Om REMAKE
Skåne Stadsmission får ibland in möbler, textilier och prylar där tiden gjort sitt. REMAKE tar hand om dessa och ger dem nytt liv. Varje REMAKE-produkt är unik och handgjord. På REMAKE arbetar människor som är på väg in i arbetslivet. Genom arbetsträning och praktik ges möjlighet att växa och ta sig vidare i livet.

Foto: Fredrik Ivansson