PENSLAR BÄST

Konstprojekt “Ramar – mat för själen” på Café David Malmö

PENSLAR BÄST

I hjärtat av Skåne Stadsmissions verksamhet Café David kommer vi under hösten skapa ett galleri på en installationsvägg där deltagare fyller ramar och väggen med konstnärliga uttryck. Tanken är att alla kreativa mänskliga möten ska leda till en vernissage. På Café David serveras redan frukost, fika och lunch och genom detta projekt inför vi nu även ”mat för själen” på menyn.

Tillsammans med Skåne Stadsmissions egen konstnär Oskar Mörnerud leder Drömmarnas hus konstnär Jafer Taoun den konstnärliga processen i Café Davids nyöppnade skaparverkstad. Under september och december bjuder Oskar och Jafer in till samtal, fika, möten och kreativa workshops där deltagarna får prova på olika tekniker, metoder och material. Då Oskar till vardags jobbar på Café David är han redan ett tryggt och välkänt ansikte.  

En av deltagarna i skaparverkstaden berättar att den redan är en viktig plats för henne dit hon kan komma och skingra sina tankar. Hon beskriver det som terapi och berättar: ”Oskar är fantastisk. En begåvad konstnär och bra människa som lär mig nya saker. Min mamma var konstnär. Jag hade önskat att jag lyssnat mer på henne när hon var i livet. Hon hade tyckt mycket om att se mig här. Nu vill jag lära mig allt.”

Tanken är att projektet ska bli starten på något som senare får ett eget liv och leder till nya vernissager och framtida utställningar. En viktig plats att kunna ge utrymme för kreativa uttryck och lugn för deltagare som vill skapa.

För Matilda Jägerdén, enhetschef Café David och Nattjouren i Malmö, har en dröm gått i uppfyllelse: ”Vår skapande verkstad blir ett nytt hjärta i huset. Jag kan inte ens förstå att det händer. Detta har vi drömt om under många år.”

Ibland krävs det väldigt lite för att få en människa att känna sig betydelsefull. I de kreativa processerna kan vi göra skillnad. Det är i skapandet som tron på sig själv föds och känslan av att vara bra på något bidrar till att individen även kan se andra möjligheter. För deltagare som inte har någon annanstans att ta vägen blir uppdraget att inge hopp och en tro på att förändring är möjlig.

Varmt tack till Sparbanksstiftelsen Skåne och Swedbank för att ni genom ert bidrag gör detta möjligt!  

sparbanksiftelse_1               swedbank