SABINA REMAKE

Möt Sabina som arbetstränar på Skåne Stadsmissions REMAKE

SABINA REMAKE

På REMAKE designar jag och gör smycken av återvunnet material. Jag har även gjort om lampor, skapat egna display till smycken, gjort om hattar av b la gamla böcker. Jag får nog lov att säga att jag står för det konstnärliga. När människor ber mig att beskriva min starka sida brukar jag säga.

“Det mina ögon kan se kan mina händer skapa“.

Allt från smyckesdesign, abstrakt konst till kalligrafi och porträtt ritningar. Allt detta gör jag privat och min kunskap är till stor nytta på REMAKE.

Jag upptäckte REMAKE när jag gick på invigningen av Stadsmissionens Secondhand butik på Mobilia. Den förmiddagen fick jag syn på en beige kimono som jag fastnade för och köpte direkt. Genom att upptäcka kimonon upptäckte jag REMAKE och det var så mitt intresse väcktes att söka mig dit. Idag kan jag stolt säga att jag vet hur man syr en kimono.

Att vara på REMAKE är magiskt! Förr arbetade jag som verksamhetschef på ett HVB-hem och det var där jag blev sjukskriven. När det var dags för mig att börja arbetsträna visste jag om att jag inte ville gå tillbaka till mitt gamla jobb eller att utföra andra administrativa arbetsuppgifter. Jag ville göra det jag älskar mest av allt, skapa med mina händer.

På REMAKE har mina handledare haft ett stort förtroende för mig och låtit mig ansvara för min egna lilla smyckesverkstad som jag på något sätt har gjort till min “egen”. För första gången i mitt liv känner jag att jag har hittat min plats på jorden där jag får vara kreativ och skapa samt inspirera andra att göra detsamma. Att vara på REMAKE är den bästa medicinen för mig, en plats där man tas emot med kärlek och förståelse och en plats där man får utveckla sin kreativitet.

Det bästa minnet är när jag precis började min arbetsträning och den dagen skulle jag hjälpa till att stryka. Plötsligt kom min handledare in med en Ikea låda fylld med knappar och jag kände mig som ett litet barn på julafton full av entusiasm. Jag ville visa allt vad man kan göra av knappar och det var så jag började göra smycken för REMAKE. Det är roligt när jag går ut till lagret och kommer tillbaka med olika prylar så som vinylskivor, rep, knappar, sprayfärg från el-avdelningen och jag märker hur jag blir iakttagen med en nyfikna blickar; “Vad ska hon nu hitta på?”

Att arbeta med olika material har stundvis varit utmanande där jag har fått testa mig fram så att jag har absolut utvecklat mina kunskaper inom smyckesdesign.

Jag hoppas att jag under min tid på REMAKE har lyckats lämna ett gott intryck och att man minns mig som den superkreativa Sabina som alltid är full av nya idéer. Jag har visat alla på Grönegatan att man kan skapa smycken av så många olika material på så många olika sätt. Jag tror också på jag har startat en liten rutin att vi inleda dagen med en kram för att sprida kärlek!
Och att man blivit inspirerad av att samarbeta mer med de andra avdelningarna för att kunna utveckla sitt skapande.

Jag har träffat på fantastiska människor som har inspirerat mig och som har hjälpt mig att växa och gå framåt i min rehabilitering. REMAKE handlar inte bara om att skapa utan även om att se individen. All kärlek till mina fantastiska handledare som har sett mig.

Jag tror på REMAKE och dess koncept. Jag önskar att man kunde lyfta upp det mer för att det är verkligen så att materialet och individen får en ny chans. I framtiden önskar jag att det finns en webbshop, ett större samarbete med större butikskedjor där REMAKE får nya kunder. Idag behöver fler ta sitt ansvar och inte överkonsumera. Tror att de som besöker second hand butiker redan har tagit ett ansvar medan det fortfarande finns konsumenter som föredrar att handla nytt. Min vision är att man ska få med sig de också.

REMAKE ligger i tiden, men i dagsläget inte i rummet. REMAKE skapar så fina produkter att jag verkligen tror att det kan bli en succé med rätt kund i rätt miljö. Det hade varit en dröm för mig att få stanna kvar och utvecklas tillsammans med REMAKE.