UF SARA

Möt Sara, socionom på Skåne Stadsmissions Unga Forum


UF SARA

Jag är socionom och platsansvarig. Framförallt jobbar jag i Unga Forums öppna verksamhet Enter Mötesplats för unga tjejer i åldern 13-20 år. Jag arbetar även med ett gäng killar som läser SFI på Komvux Södervärn. Uppläggen för våra tjej- och killgrupper ser ganska lika ut, vi träffas och hänger, fikar, spelar spel och pysslar ihop samtidigt som vi har workshops om olika viktiga frågor så som tex rättigheter, privatekonomi, kropp, sex och känsla, hur man får en bostad och behåller den osv. Vi äter middag tillsammans och erbjuder läxhjälp flera gånger i veckan. Vi i personalen finns också till hands om någon av våra besökare behöver samtals- och ombudsstöd.

Det bästa med mitt jobb är att få lära känna de människor jag jobbar med på riktigt och att jag därför har chans att verkligen hjälpa dem på det sätt de behöver. Här får jag umgås med ungdomarna flera gånger i veckan ibland under flera år. Vi pysslar, går på teater, äter middag och pratar, åker på utflykt på somrarna. Det är ett kul jobb jag har helt enkelt.  

Det svåraste är egentligen samma sak som med vad som är det bästa med mitt jobb. Att man kommer nära tjejerna och killarna, lär känna dem på riktigt och så gärna vill att det ska gå bra för dem. Det gör ont i de fall det inte gör det.

Ett speciellt minne jag bär med mig är en kille som vi följt under många år och stöttat honom hela vägen. Killens mamma lämnade honom ensam i Sverige när han var 12 år då hon åkte tillbaka till deras hemland. Under åren som gått har han bott i både bra och dåliga familjehem. Vi har alltid funnits där och hjälpt till i kontakterna med b la skolan och socialtjänsten, en träningslägenhet på Skåne Stadsmissions Trygga boende, matkassar, stödsamtal, läxhjälp.  Rent praktiskt har vi gett matkassar, kläder, flytthjälp och möbler att inreda den lägenhet som killen fick efter att ha bott i träningslägenhet. Vid utsläppet på studenten fanns vi från Unga Forum på plats. Det betydde mycket för honom. I Sverige finns ingen från hans biologiska familj, men från hans andra – vi på Unga Forum. Det känns fint att ha fått följa honom på hans väg i livet och att se att det går bra för honom.

Om jag fick ge ungdomarna en enda gåva skulle det vara ett jämlikt samhälle att leva i. I väntan på att vi når dit vill jag ge tjejerna och killarna kunskap om sina rättigheter och en god psykisk hälsa så att de står bättre rustade för att klara livet. 

Läs mer om vår barn- och ungdomsverksamhet Unga Forum.