Vi söker praktikant för projektutvärdering under hösten 2020

Skåne Stadsmission gör varje dag skillnad för människor som lever i utsatta livssituationer genom innovativt och professionellt socialt arbete. Stadsmissionens värdegrund sätter den enskilda människan i fokus och ambitionen är att deltagarna ska få ökad livskvalitet och egenmakt. För Stadsmissionens medarbetare står alltid mänskliga rättigheter i fokus. Tillsammans skapar vi ett medmänskligare Skåne. Vill du vara med?

Skåne Stadsmissions driver, som en del av sin verksamhet för utsatta EU-medborgare, ett projekt för att motverka hatbrott mot denna målgrupp. Projektet finansieras av EU:s Rättigheter, Jämställdhet och Medborgarskaps Program. Projektet pågår i två år, från januari 2019 till december 2020 och drivs i samarbete med Civil Rights Defenders, en människorättsorganisation baserad i Stockholm, samt polisen. Projektet syftar till att öka anmälningsbenägenheten hos målgruppen, utmana fördomar som utgör grunden för hatbrott samt att öka kunskapen hos myndigheter och allmänheten om utsattheten för hatbrott för gruppen.

Nu söker vi en praktikant under hösten 2020 som ska utföra en utvärdering av ovannämnt projekt.

Om praktikplatsen

Du kommer in i projektets slutskede och ingår i ett projektteam tillsammans med tre drivna och erfarna kollegor. Du handleds av projektansvarig. Du har möjlighet att delta i projektets aktiviteter, bl a fältarbete för att dokumentera hatbrott, stödja offer och följa upp anmälda fall.

Din viktigaste uppgift är att utföra en utvärderingsstudie av projektets effekter, enligt överenskommelse och med stöd av din handledare. Utvärderingen innehåller även en enkät med minst 80 utsatta EU-medborgare om bl a förekomsten av hatbrott bland gruppen, kunskap om rättigheter kring hatbrott, anmälningsbenägenhet, och förtroende i polisen och rättsväsendet. Utvärderingsrapporten kommer skickas till EU och slutsatserna användas i projektets slutrapport.

Du förväntas även hjälpa till med organisering av en slutkonferens med deltagare från myndigheter, civilsamhällsaktörer och media.

Vem söker vi?

Du studerar eller har nyligen avslutat dina studier på masternivå inom samhälle- och beteendevetenskap, gärna inom sociologi eller utvecklingsstudier.  Kunskaper inom intervju- och enkätteknik för datainsamling samt inom statistik är ett krav. Kunskaper eller erfarenheter inom metoder för utvärdering av projekt är mycket värdefulla.

Du har mycket goda kunskaper i engelska i både tal och skrift då utvärderingsrapporten skrivs på engelska. Eftersom du kommer intervjua utsatta EU-medborgare är kunskaper i rumänska eller romska språken meriterande. Du har mycket goda datorkunskaper och har erfarenhet av att arbeta i Excel.

Som person är du strukturerad och självdriven och har förmåga att planera ditt eget arbete och jobba självständigt. Du är nyfiken, flexibel och gillar att lösa problem.

Volontärarbete inom den frivilliga sektorn är meriterande, gärna för en organisation som arbetar med ett rättighetsbaserat perspektiv.

Självklart delar du Stadsmissionens värdegrund. Personlig lämplighet spelar en viktig roll i urvalet av rätt kandidat för praktiken.

Vi erbjuder

Vi erbjuder en öppen och välkomnande arbetsplats med engagerade och kompetenta kollegor i en verksamhet som är under ständig utveckling och förbättring. Tillsammans arbetar vi alla för att nå våra mål och kunna göra skillnad för de människor som Skåne Stadsmission möter – varje dag året runt.

Du har möjlighet att lära dig om Skåne Stadsmissions olika verksamheter genom studiebesök, vid intresse.

Omfattning och tillträde: 75-100% (enligt överenskommelse) under perioden 1/9 2020 – 20/12 2020.


Sista ansökningsdag är 15 april 2020.
Intervjuer sker löpande.

För att ansöka, skicka CV och personligt brev till adriana.holmberg-milea@skanestadsmission.se.