Hos oss får barn vara barn

KAMPANJ BARNRUM RÖRSJÖBADET BARN SOM BADAR

Nu flyttar vår barn- och ungdomsverksamhet Unga Forum in i Rörsjöbadets gamla lokaler som en gång i tiden var folkbad för alla barn som inte hade bad eller dusch i sina bostäder. Hit fick barnen gå för att lära sig hygien och att simma. Detta är många år sedan, men i Malmö finns det fortfarande barn som lever i svår utsatthet. 887 barn är hemlösa i vår stad.

Här kan vi kunna möta ännu fler barn och ungdomar, erbjuda mer av det som är en bristvara för många barn – utrymme –  och fler aktiviteter. Här kommer vi erbjuda flera barn- och lekrum där barnen vi möter får drömma, leka, busa, mysa, fika, prata, ta plats och stoja precis som alla barn borde få göra!

Liv Palm, enhetschef på Unga Forum, om vad barn- och lekrummen betyder för barnen som kommer till verksamheten:

”En varm inbjudande hemlik miljö gör det lättare för oss att bygga relationer och skapa förtroenden som är svårare att bygga upp i en mer institutionell miljö. Många har tidigare dåliga erfarenheter av kontakter med myndigheter. Vissa av våra besökare har tillfälliga boendelösningar där man kanske bor på vandrarhem eller hotell. Eller så bor man i tredje eller fjärde hand eller delar en lägenhet med släkt eller vänner där man på nåder får sova i vardagsrummet. Det är svårt att få ett eget boende. Man har ingen fast punkt. Hemma finns inget utrymme. Varken platsmässigt eller ekonomiskt och det är ingen ide att göra det mysigt om man ändå ska flytta snart igen.”

På frågan vad barn- och lekrummen betyder för barnen som kommer till Unga Forum svarar Liv: ”Alla barn behöver ytor till lek att stoja på och att bara få vara barn. En inbjudande lekmiljö inbjuder till kreativitet, möjlighet till gemenskap och enskildhet, möjlighet till att både busa och mysa. Här får barn vara barn om än så för en liten stund. Många barn som lever i utsatthet under svåra livsvillkor bär ofta på tunga saker som barn inte ska behöva bära. De kan inte göra saker som är en självklarhet för andra barn.”

När jag ställer min sista fråga, vad Liv velat ge om hon fick ge en enda gåva till våra deltagare kommer svaret blixtsnabbt – Trygghet.

Liv fortsätter ”Det är så grundläggande när man är liten att känna sig trygg, men de flesta barn vi kommer i kontakt med gör inte det. Jag tänker att det är väldigt viktigt för att andra bitar som skola, läxor och kompisar ska fungera. Att man känner framtidstro. Barn ska inte behöva oroa sig, alla barn har rätt att få vara just barn, här och nu.”

Nu vill vi inreda fler barn- och lekrum där barn får vara barn, leka och drömma. Vill du vara med och bidra till fler barn- och lekrum och en fristad för Malmös barn i utsatthet och hemlöshet? Swisha BARNRUM till 123 900 3252

Varmt tack för din gåva!