Skåne Stadsmission
  • Få stöd
    • Här kan du få hjälp
    • Matmissionen
    • Matservering
  • Ge stöd
  • För företag
    • Företagsstöd sommarpaket
    • Företagsstöd
    • Hållbarhet
  • Vad vi gör
    • Vad vi gör
    • Ekonomi och kodrapport
    • Organisation
  • Aktuellt
    • Blogg & Nyheter
    • Rapporter om hemlöshet och fattigdom
    • Projekt
    • Lediga tjänster
    • Kalender
  • Kontakt
  • Bli månadsgivare
  • Sök
    • 0Shopping Cart
  • Menu
  • 0Shopping Cart
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Instagram

Valkompass Skåne 2022

Du är här: Startsida / Valkompass Skåne 2022

Valkompass Skåne

Sverige står inför stora utmaningar med ökad fattigdom och växande klyftor, ibland med hemlöshet som följd. Det ekonomiska och sociala utanförskapet riskerar att minska tilliten i samhället och öka konflikterna. På sikt kan det hota demokratin.

Stadsmissionen har kartlagt hur partierna lokalt i tre skånska kommuner vill ta sig an dessa utmaningar.

Vi har valt ut 11 frågor rörande hemlöshet och fattigdom som skickats till samtliga partier i kommunfullmäktige i Malmö, Kristianstad och Helsingborg. Utifrån de svar vi fått har vi sammanställt denna valkompass för att underlätta för dig som är engagerad i våra frågor.

När partierna inte svarat tydligt Ja/Nej har de registrerats som ”Nja” eller ”Njä”. Vill du veta mer om hur partierna resonerat ser du deras fullständiga svar på varje fråga nedan. De partier som inte svarat på utskicket har markerats med streck, liksom de frågor som enskilda partier valt att inte svara på.

Valenkät – undersökning genomförd mellan juni och augusti 2022. Partierna presenteras i bokstavsordning.

BORTTAPPADE RÖSTER

Vart skickas röstkortet om du står utan bostad? Inför valet riskerar 33 000 hemlösa att förlora sin demokratiska röst.

I Sveriges Stadsmissioners kampanj kan du lära dig mer om hemlöshet, ta reda på vad våra politiker vill göra åt saken och lyssna på tankar och åsikter från hemlösa Alexandra och Maria.

Gå gärna in på kampanjsidan via länken nedan, men missa inte vår lokala valkompass här!

TA MIG TILL KAMPANJEN BORTTAPPADE RÖSTER
VALKOMPASS MALMÖ VALKOMPASS KRISTIANSTAD VALKOMPASS HELSINGBORG

Valkompass Malmö

Vill ditt parti att det ska genomföras en kommunal hemlöshetsmätning med samma hemlöshetsdefinition som i de nationella?

Om frågan: Socialstyrelsen genomför nationella kartläggningar av hemlösheten vart sjätte år. Den senaste mätningen från 2017 visar att drygt 33 000 människor lever i hemlöshet i Sverige. Det är en siffra som är långt ifrån heltäckande eftersom den inte räknar exempelvis papperslösa och att samtliga kommuner inte har svarat. Efter 2017 finns inga nationella siffror. Samtidigt möter Stadsmissionen en ökad hemlöshet på många orter ute i landet. De kommuner som genomför egna mätningar använder olika metoder. Sammantaget ger detta ett dåligt underlag för en systematisk och strategisk hantering av hemlösheten.

Stadsmissionen efterlyser bättre och tätare kartläggningar av hemlösheten på nationell nivå samt gemensamma definitioner av hur hemlösheten ska mätas i kommunerna och statlig styrning och uppföljning.

Vill ditt parti att det ska genomföras en kommunal hemlöshetsmätning med samma hemlöshetsdefinition som i de nationella?

C: Inget svar

KD: Inget svar

L: Vi ifrån Liberalerna Malmö ser gärna att man mäter hemlöshetsmätning med samma hemlöshetsdefinition nationellt. Vi ifrån Liberalerna Malmö har en dialog med Liberalerna Stockholm och Göteborg när det gäller hemlösheten och där är vi överens att vi jobbar enhetligt. Eftersom hemlösheten förändras genom tid så ser vi att man gör årliga mätningar.

MP: Ja. Arbetet för att minska hemlösheten behöver växlas upp både på nationell och kommunal nivå. För att kunna bedriva arbetet så bra som möjligt behövs en gemensam hemlöshetsdefinition. I Malmö genomförs en hemlöshetsmätning varje år. Vi anser att en mätning per år är rimligt.

M: Malmö stad genomför en årlig hemlöshetskartläggning och det vore bra om detta sker på samma sätt i hela landet för att skapa en bättre mätbarhet och möjlighet till regionalt nedbrutna nationella sammanställningar.

S: Ja, vi har en kartläggning I Malmö som sker varje år och numera är den anpassad efter de nationella definitionerna. Malmö har tidigare haft en äldre nationell definition. Vi har hållit fast vid den för att kunna jämföra över tid. Men vi bedömde att det nu var läge att anpassa oss efter de nu rådande nationella definitionerna. Vi vill fortsätta att göra mätningen en gång om året.

SD: Ja, varje år. Sverigedemokraterna lämnade in ett nämndsinitiativ till arbetsmarknads- och socialnämnden i december 2020 med förslaget om att förvaltningen skulle utreda hur Socialstyrelsens definition av hemlöshet kan användas i Malmö stads lokala hemlöshetskartläggning. Förslaget bifölls i januari 2021. Därmed används samma hemlöshetsdefinition i Malmö stads hemlöshetskartläggningar som i de nationella hemlöshetskartläggningarna.

V: Ja, det vill vi, staten behöver ta ett mer heltäckande ansvar för hemlösheten i Sverige, främst genom en aktiv bostadspolitik som garanterar alla människors rätt till ett hem och att folk har råd att bo i de lägenheter som finns.

LÄS PARTIERNAS FULLSTÄNDIGA SVAR HÄR

Vill ditt parti att modellen Bostad Först och dess principer ska vara främsta arbetssättet i er kommun för att motverka social hemlöshet?

Om frågan: Grundtanken med Bostad Först-modellen är att människor i hemlöshet som har en social problematik behöver först få tillgång till ett tryggt eget boende för att kunna ta itu med exempelvis missbruk och/eller psykisk ohälsa. Bostad Först är en väl beprövad modell både internationellt och nationellt och är en nyckel för att bryta hemlösheten och skapa långsiktiga förutsättningar för ett ordnat boende. Uppföljningar visar att 80 procent av de boende klarar ett fortsatt eget boende med eller utan stöd.

Under våren 2022 har regeringen avsatt 30 miljoner kronor till kommunernas Bostad Först-arbete. Vi vet att Bostad Först på sikt är mer effektivt och kostnadseffektivt än den vanligt förekommande konventionella trappstegsmodellen inom socialtjänsten, men det krävs medel för att ställa om. Stadsmissionen anser att 30 miljoner kronor är en bra start – men långt ifrån tillräckligt.

Vill ditt parti att modellen Bostad Först och dess principer ska vara främsta arbetssättet i er kommun för att motverka social hemlöshet?

C: Inget svar

KD: Inget svar

L: Vi har denna mandatperiod satsat både i bemanning och ekonomi till Bostad först som är en framgångsrik metod som riktar sig till personer i långvarig hemlöshet med en sammansatt social problematik så att fler ska kunna erbjudas denna lösning. I Liberalernas kommunpolitiska handlingsplan 2022–2026 så vill vi även att Malmö Stad ska utreda möjligheten att införa Barns Bostad Först.

MP: Ja. Bostad Först har visat sig vara en välfungerande modell som minskar den sociala hemlösheten på ett humant och effektivt sätt. Vi anser att Malmö stad bör utöka och utveckla sitt arbete med Bostad Först-modellen.

M: Ja. Bostad först kan vara en bra metod för att motverka social hemlöshet. Moderaterna har historiskt sett infört modellen i många kommuner där vi styrt. Exempelvis infördes modellen 2010 i Stockholm när Ulf Kristersson var socialborgarråd.

S: Ja, Bostad först är en viktig del i att fler Malmöbor i utsatt ställning ska få ett eget boende och möjligheten att förändra sitt liv. Vi anser att det är en väl beprövad metod som fungerar. Malmö har jobbat enligt metoden sedan 2012. Under mandatperioden har vi tillfört fler lägenheter för att möjliggöra att fler kan få hjälp via Bostad först.

SD: Ja. Vi har inte motsatt oss Bostad Först i syfte att motverka social hemlöshet. Däremot är det viktigt var bostaden är placerad. Vi motsätter oss bland annat sociala bostäder i bostadsrätter där de boende har vissa skyldigheter gentemot bostadsrättsföreningen.

V: Ja! Malmö har framgångsrikt arbetat med modellen och vi ser gärna att den utökas. Det är en självklarhet att det blir svårare att både ha kontakt med myndigheter/sjukvård om man inte har ett hem, men också att oron över var man ska sova nästa natt såklart påverkar ens möjligheter att genomgå behandling oavsett vad den handlar om. Ett hem är en förutsättning för att må bra.

LÄS PARTIERNAS FULLSTÄNDIGA SVAR HÄR

Vill ditt parti ta sig an den strukturella hemlösheten i kommunen genom långsiktiga satsningar under nästa mandatperiod?

Den stereotypa bilden av hemlöshet att det är något som endast drabbar människor i social utsatthet stämmer inte. Andelen individer som inte har en bakomliggande social problematik växer. Vi ser nu att barn, kvinnor, äldre och personer som befinner sig i en utsatt ekonomisk situation drabbas i högre utsträckning. Aktuella studier pekar på att när det för 15 år sedan till 80 procent var missbruk eller psykisk ohälsa som var den bakomliggande orsaken till hemlöshet, är den siffran idag under 60 procent. Det är alltså betydligt fler idag som befinner sig i en hemlöshetssituation av rent ekonomiska orsaker, så kallad ”strukturell hemlöshet”. Stadsmissionen anser att det offentliga behöver ta ansvar för bostad som en mänsklig rättighet – inte enbart för de som befinner sig i social hemlöshet.

Vill ditt parti ta sig an den strukturella hemlösheten i kommunen genom långsiktiga satsningar under nästa mandatperiod?

C: Inget svar

KD: Inget svar

L: Fler har fått jobb. Vi utbildar och matchar arbetssökande mot bristyrken. Vi har en bostadsrådgivning som ger stöd och som visar bra resultat.

MP: Ja. Miljöpartiet har varit starkt kritiska till att barn som är hemlösa på grund av föräldrarnas fattigdom inte får samma stöd från kommunen, som barn som är hemlösa på grund av föräldrarnas psykiska ohälsa. Det behövs långsiktiga insatser mot den strukturella hemlösheten. Det mest akuta är att hjälpa familjer som lever i strukturell hemlöshet, till exempel genom att införa Barns Bostad Först i Malmö.

M: Det största bakomliggande problemet som orsakar Malmös strukturella hemlöshet är den misslyckade jobbpolitiken. Efter 28 år med socialdemokratiskt styre i Malmö finns ett tydligt facit i form av landets högsta arbetslöshet. Om Moderaterna får möjlighet att styra Malmö under nästa mandatperiod kommer vi ta krafttag mot den strukturella hemlösheten genom ett omfattande reformprogram för fler i arbete. Därtill vill Moderaterna att hemlösa barnfamiljer ska få förtur i den kommunala bostadskön.

S: Ja, för oss socialdemokareter är bostaden inte vilken vara som helst, utan en socialrättighet och en del av välfärdsbygget. De senaste åren har bostadsbyggandet gått på högvarv i Malmö, tack vare den förda politiken. Men det är inte nog, mer behöver göras då det fortfarande är så att en hel del Malmöbor har svårt att få en egen bostad eller att de upplever att boendet äter upp en allt för stor del av inkomsten. Vi vill därför fortsätta verka för att fler bostäder byggs som fler Malmöbor har råd med, bland annat genom konceptet Mallbo. Men även genom en aktiv markpolitik, som innebär att fler bostäder ska byggas i hela staden och att de fastighetsägare som gör affärer med staden ska öppna upp delar av hyresbeståndet för alla Malmöbor att söka, även de med försörjningsstöd.

SD: Ja, fast vi menar att socialtjänsten vid strukturell hemlöshet ska hjälpa den hemlöse att flytta till en annan kommun där det finns bostäder som är billigare. Alla har självklart rätt till ett tak över huvudet, men det taket behöver inte finnas i Malmö. Det kommer alltid finnas vissa som inte har råd med en bostad i Malmö, speciellt när staden genomgår en social statushöjning.

V: Ja! Vi tycker att det offentliga har ett stort ansvar, vi anser att det behövs en nationell bostadspolitik som skapar förutsättningar för bostadsbyggande t.ex, men har även flera förslag i kommunen. Vi vill t.ex.starta ett kommunalt byggbolag för att pressa byggkostnader, frysa hyran i MKBs bestånd så länge bolaget gör enorma vinster, vi vill inte heller att MKBs hyresgäster dubbelbeskattas genom att deras hyra går till att finansiera övrig kommunal verksamhet – den ska gå till renoveringar av beståndet och nybyggnation. Vi vill att det byggs fler hyresrätter i hela staden med hyror folk har råd att betala och att alla hyresvärdar i Malmö måste acceptera alla typer av inkomst (lön, sjukförsäkring, försörjningsstöd a-kassa) för att bo.

LÄS PARTIERNAS FULLSTÄNDIGA SVAR HÄR

I Malmö säger socialtjänstens riktlinjer att stöd enbart ges till de socialt hemlösa barnfamiljerna. Vill ditt parti ändra på detta?

Om frågan: 2019 ändrade socialtjänsten sina riktlinjer och gjorde det svårare för människor som anses vara ”strukturellt” snarare än ”socialt” hemlösa. Med strukturell hemlöshet menas hemlöshet som inte bedöms ha grund i en persons eller familjs sociala situation utan enbart beror på fattigdom eller bostadsbrist. Skåne Stadsmission har sedan de nya riktlinjerna infördes flaggat för att de får svåra konsekvenser, inte minst för barn. Du kan läsa mer här.

I Malmö säger socialtjänstens riktlinjer att stöd enbart ges till de socialt hemlösa barnfamiljerna. Vill ditt parti ändra på detta?

C: Inget svar

KD: Inget svar

L: Liberalerna Malmö har velat ge hemlösa barnfamiljer förtur i MKB samt hos privata fastighetsägare för att barnhemlöshet måste prioriteras högre. Det är inte anständigt ett civilt samhälle att barn står utan en fast bostad. Därför föreslår vi att Malmö stad tar ett helhetsgrepp och ger förtur för hemlösa barnfamiljer till MKB och privata fastighetsägare som Malmö stad har samarbete med.

MP: Ja. Det är både ovärdigt och ohumant att inte ge stödinsatser till strukturellt hemlösa familjer. Miljöpartiet går till val på att skrota de nuvarande riktlinjerna. Det behövs också ett bättre nationellt stöd för kommuner till exempel i form av en tvåårig statlig hyresgaranti för strukturellt hemlösa.

M: Moderaterna tycker att Malmö stad ska fortsätta följa den dom i kammarrätten som är grund till nuvarande riktlinjer. Det är ohållbart att socialtjänsten ska utgöra bostadsförmedling. Däremot ska barnfamiljer naturligtvis även fortsatt få nödbistånd.

S: Nej, socialtjänsten i Malmö har anpassat sina riktlinjer utifrån rådande rättsläge. Socialtjänsten har ansvar för att hjälpa människor med sociala problem. Den strukturella hemlösheten bör hanteras på annat sätt. Vi ser att det är mer verkningsfullt om flera olika delar av samhället jobbar tillsammans för att hitta en välfungerande bostadsmarknad, tex genom att bygga mer och att det som byggs kan efterfrågas av fler. Sen är det en felaktig bild att strukturellt hemlösa barnfamiljer inte får hjälp. Barnfamiljer som inte har några speciella svårigheter får akut hjälp till boende – så kallat nödbistånd. De får också stöd och hjälp med att söka bostad.

SD: Nej, Sverigedemokraterna har drivit på för att vi ska få mer restriktiva riktlinjer och fokusera på socialt hemlösa. Vi anser att det finns en grupp människor som i slutändan behöver söka bostad i andra kommuner, och där de faktiskt kommer hitta bostäder som de har råd med.

V: Ja. Vi har kämpat för att få upp beslutet till politisk nivå men misslyckats. Vi anser att det är det offentligas ansvar att trygga rätten till bostad oavsett orsak till hemlöshet. Vi vill att bostaden ses som en social rättighet och inte en handelsvara på en marknad som idag.

LÄS PARTIERNAS FULLSTÄNDIGA SVAR HÄR

Vill ditt parti att inkomstkraven för att få hyreskontrakt i det kommunala bostadsbolaget ska räkna in försörjningsstöd som inkomst?

Om frågan: Trösklarna till bostadsmarknaden blir allt högre, där personer utan kötid, brist på kapital eller kontakter, har allt svårare att skaffa en trygg boendelösning för sig själva och sin familj. Stadsmissionen ser behov av tydliga riktlinjer eller regler kring rimliga inkomstkrav för hyresgäster där även försörjningsstöd bör räknas som inkomst. Det krävs också tydliga riktlinjer för vräkningsförebyggande åtgärder för att undvika att personer hamnar i strukturell hemlöshet. Särskild tonvikt bör läggas på barnfamiljer.

Vill ditt parti att inkomstkraven för att få hyreskontrakt i det kommunala bostadsbolaget ska räkna in försörjningsstöd som inkomst?

C: Inget svar

KD: Inget svar

L: Ja, men även timanställningar och visstidsanställningar. Allt arbete ska premieras och även när man söker bostad.

MP: Ja. Att straffa människor som har försörjningsstöd genom att stänga dem utanför bostadsmarknaden är helt fel väg att gå. Det är bra att MKB godkänner försörjningsstöd som inkomst. Vi hoppas att fler privata hyresvärdar följer deras exempel.

M: Moderaterna tycker det är rimligt att Malmös kommunala bostadsbolag även fortsatt accepterar försörjningsstöd som inkomst, men detta måste kombineras med ett mycket bättre arbete för fler i arbete än idag.

S: Ja, det är absolut nödvändigt för att kunna motverka den strukturella hemlösheten. Alla måste ta sitt ansvar och bidra till att fler får någonstans att bo. Därför har Socialdemokraterna i Malmö tagit med det som ett krav i markanvisningspolicyn. Det innebär att ett visst antal lägenheter

SD: Nej. Jag håller inte med om beskrivningen av Malmös bostadsmarknad. Enligt den senaste hemlöshetskartläggningen är 93 procent av Malmös hemlösa arbetslösa. Har man arbete får man bostad i Malmö. Sverigedemokraterna vill att färre fastighetsbolag ska acceptera försörjningsstöd som inkomst.

V: Ja! Självklart. Var människor får sin försörjning ifrån ska inte hyresvärdar lägga sig i.

LÄS PARTIERNAS FULLSTÄNDIG SVAR HÄR

Vill ditt parti ta fram riktlinjer för det vräkningsförebyggande arbetet i kommunen under nästa mandatperiod?

Om frågan: Trösklarna till bostadsmarknaden blir allt högre, där personer utan kötid, brist på kapital eller kontakter, har allt svårare att skaffa en trygg boendelösning för sig själva och sin familj. Stadsmissionen ser behov av tydliga riktlinjer eller regler kring rimliga inkomstkrav för hyresgäster där även försörjningsstöd bör räknas som inkomst. Det krävs också tydliga riktlinjer för vräkningsförebyggande åtgärder för att undvika att personer hamnar i strukturell hemlöshet. Särskild tonvikt bör läggas på barnfamiljer.

Vill ditt parti ta fram riktlinjer för det vräkningsförebyggande arbetet i kommunen under nästa mandatperiod?

C: Inget svar

KD: Inget svar

L: Ja, vi vill följa upp och även utvärdera bostadsrådgivningens arbete och hur dom kan samverka mer med socialsekreterarna och ideella organisationer.

MP: Ja. Barnvräkningarna i Malmö ökar mest i hela landet. Den trenden måste brytas. Det behövs riktlinjer för ett strukturerat och effektivt vräkningsförebyggande arbete i hela staden.

M: Ja, gärna riktlinjer, men det viktiga är det arbete som faktiskt utförs. Moderaterna vill exempelvis utöka budget- och skuldrådgivningen i Malmö, som idag är väldigt underfinansierad i jämförelse med andra kommuner.

S: I Malmö har vi redan ett vräkningsförebyggande arbete. Vi har ett särskilt team som jobbar enbart med detta. I Malmö finns det väl förankrade rutiner som man jobbar efter i organisationen. Vi ser inte att det finns behov att ta fram ytterligare eller andra riktlinjer.

SD: Vräkningsförebyggande arbete är viktigt och Sverigedemokraterna anser att Malmö stad bedriver ett fullgott vräkningsförebyggande arbete. Vi anser inte för tillfället att det finns något behov av politiska riktlinjer gällande detta arbete.

V: Som jag förstår det finns det redan i Malmö stad, samt ett vräkningsförebyggande team som arbetar med frågan. Men vi ser gärna att arbetet intensifieras, Malmö är den kommun där flest barnfamiljer vräkts under föregående år – så kan vi inte ha det! Mer resurser till arbetet med hemlöshet behövs.

LÄS PARTIERNAS FULLSTÄNDIG SVAR HÄR

Vill ditt parti ta fram ägardirektiv till det allmännyttiga bostadsbolaget som ett verktyg för att bygga bostäder med rimliga hyror under kommande mandatperiod?

Om frågan: Samverkan med allmännyttiga fastighetsbolag är en viktig faktor för att förebygga och motverka hemlöshet. Det rör sig både om samverkan kring förebyggande åtgärder som vräkningsförebyggande arbete och om tillgång till bostäder. I samverkan med allmännyttan menar Stadsmissionen att det är viktigt att formalisera hur arbetet bedrivs. Kommuner bör i sina ägardirektiv till de allmännyttiga bostadsbolagen ha skrivningar om det bostadssociala ansvaret som kan följas upp.

Vill ditt parti ta fram ägardirektiv till det allmännyttiga bostadsbolaget som ett verktyg för att bygga bostäder med rimliga hyror under kommande mandatperiod?

C: Inget svar

KD: Inget svar

L: Vi vill sälja delar av MKB. MKB står för nästan en tredjedel av hyresmarknaden. Det är en osund dominans vi vill minska. Liberalerna är mycket positiva till byggprojektet Culture Casbah i Rosengård och ser positivt på liknande satsningar. Det kan också bli aktuellt att sälja fastigheter för att finansiera nybyggen

MP: Ja. MKB har redan idag ägardirektiv som möjliggör bostadsbyggande med rimliga hyror. Miljöpartiet är inte främmande för att skärpa direktiven gällande hyresnivåer. Vi vill också utöka Mallbo-modellen som består av nyproduktion av flerbostadshus till en lägre hyresnivå.

M: MKB är ett väldigt välfungerande allmännyttigt bolag som redan idag tar ett stort socialt ansvar. Därtill driver på den nationella nivån på för reformer och regelförenklingar för att göra det enklare och billigare att bygga bostäder, vilket kan få ner hyresnivåerna.

S: Ja, vi har redan sådana direktiv. I de framgår det tydligt att det är ett viktigt uppdrag för MKB att jobba utefter.
MKB tar redan idag ett stort ansvar både i sitt befintliga bestånd och i det man bygger nytt, vi vill att de ska utveckla och fortsätta det viktiga arbetet.

SD: Nej. MKB tar redan idag ett alltför stort bostadssocialt ansvar. Vi anser även att nuvarande hyror är rimliga då löntagare har råd med dessa hyror.

V: Ja! Vi har under mandatperioden som gått yrkat på en revidering av ägardirektiven som lyder som följer:
• Vi vill under rubriken Ägaridé stryka den text som står till förmån för följande text: MKB:s ägaridé skall vara att MKB är Malmö stads verktyg för att bygga bort bostadsbristen och skapa balans mellan tillgång och efterfrågan. MKB ska sätta samhällsnyttan främst och vara en garant för en bostadspolitik som är socialt, miljö- och klimatmässigt hållbar.
• Under rubriken Bostadsproduktion och marknad lägga till följande: För att hålla nere hyror i nyproduktion ska MKB skaffa sig egen byggkompetens.
• Under rubriken Hyressättning stryka den text som står till förmån för följande: Hyressättningen ska utgå från bolagets behov av finansiering för investeringar och renoveringar, men inte generera vinst till ägaren för finansiering av övrig kommunal verksamhet.
Tyvärr har övriga partier valt att INTE ställa sig bakom dessa, men vi kommer att fortsätta arbeta för det under kommande mandatperiod.

LÄS PARTIERNAS FULLSTÄNDIG SVAR HÄR

Vill ditt parti bidra till social hållbarhet genom planering av viss andel socialt hållbara bostäder i befintligt och nytillkommande bostadsbestånd i kommunen?

Om frågan: Samverkan med allmännyttiga fastighetsbolag är en viktig faktor för att förebygga och motverka hemlöshet. Det rör sig både om samverkan kring förebyggande åtgärder som vräkningsförebyggande arbete och om tillgång till bostäder. I samverkan med allmännyttan menar Stadsmissionen att det är viktigt att formalisera hur arbetet bedrivs. Kommuner bör i sina ägardirektiv till de allmännyttiga bostadsbolagen ha skrivningar om det bostadssociala ansvaret som kan följas upp.

Vill ditt parti bidra till social hållbarhet genom planering av viss andel socialt hållbara bostäder i befintligt och nytillkommande bostadsbestånd i kommunen?

C: Inget svar

KD: Inget svar

L: Inget svar

MP: Ja. Andelen behöver spegla Malmös befolkningssammansättning. Ett exempel på bostadsplanering som bidrar till social hållbarhet är Mallbo-modellen.

M: Moderaterna ser det som rimligt att nuvarande regelverk där en viss del av hyresbeståndet upplåts till socialförvaltningen bibehålls. Vi är däremot motståndare till det nya regelverk där alla hyresvärdar därtill behöver acceptera försörjningsstöd som inkomst för ytterligare en del av sina lägenheter. Detta då det riskerar att göra det mindre attraktivt att bygga hyresrätter i Malmö, vilket gör regelverket kontraproduktivt.

S: Det är viktigt att vi bygger blandat med målet att få ett socialt hållbart boende i alla delar av staden. Vår markanvisningsplan har fokus på hållbarhet, fler fastighetsägare ska vara med och ta socialt ansvar.

SD: Ja, social hållbarhet är viktigt i den mening att samhällen ska vara trygga och där det finns sammanhållning. Däremot kommer vi inte driva en politik där man tar fram social housing, vilket i praktiken innebär slumområden.

V: Ja. Vi vill som sagt att MKB:s ägaridé skall vara att MKB är Malmö stads verktyg för att bygga bort bostadsbristen och skapa balans mellan tillgång och efterfrågan. MKB ska sätta samhällsnyttan främst och vara en garant för en bostadspolitik som är socialt, miljö- och klimatmässigt hållbar.

LÄS PARTIERNAS FULLSTÄNDIGA SVAR HÄR

Vill ditt parti initiera en fattigdomsutredning som kan leda till konkreta politiska insatser för att motverka fattigdomen i Sverige? Vad skulle det betyda för er politik lokalt?

Om frågan: Fattigdom och svår ekonomisk utsatthet tillhör inte den officiella bilden av Sverige. Tvärtom är den allmänna uppfattningen att i vårt samhälle får alla människor det stöd de behöver, där ingen behöver oroa sig över att inte ha råd med mat eller sakna tak över huvudet. Stadsmissionen och civilsamhället möter en annan verklighet. En verklighet där många människor är beroende av akut stöd och basala saker som kläder, hygienartiklar och mat.

40 procent av alla som tar emot försörjningsstöd lever med ett långvarigt försörjningsstöd enligt SCB, trots att stödet är tänkt att vara tillfälligt. Utan rätt stödinsatser ökar risken för långvarig fattigdom vilket ofta leder till psykisk ohälsa och annan problematik som följd. Möjligheterna att komma tillbaka i egenförsörjning försämras avsevärt och människor riskerar att fastna i ekonomisk utsatthet och utanförskap.

Stadsmissionen ser nödvändigheten av att regeringen tar fram en nationell fattigdomsstrategi och att detta sker i dialog mellan civilsamhälle och det offentliga samhället.

Vill ditt parti initiera en fattigdomsutredning som kan leda till konkreta politiska insatser för att motverka fattigdomen i Sverige? Vad skulle det betyda för er politik lokalt?

C: Inget svar

KD: Inget svar

L: Inget svar

MP: Ja. Ett tydligare nationellt fokus på fattigdomsbekämpning utifrån en statlig utredning skulle innebära mer hjälp, verktyg och resurser för kommunerna att lyfta fler människor ur fattigdom.

M: Det finns redan tillgång till mycket bra inkomstdata för befolkningen och vi ser därför inget större behov av fler metoder för kartläggning. För att motverka fattigdomen i Sverige behövs en politik för fler i arbete och sänkt skatt för låga inkomster.

S: Det finns redan flera olika instanser som tar fram siffror på hur det ser ut i Sverige, tex Rädda barnen och SCB. I nuläget ser vi inte att det finns behov av en utredning som den som beskrivs ovan.

SD: Nej, det finns inte så mycket att utreda. Vi vet att när människor får arbete så kommer de ur fattigdomen. Fattigdom motverkas genom att man får människor ut ur bidragsfällan. Det är inte tanken att människor ska ta emot försörjningsstöd under en längre period, utan alla som kan ska få arbeta.

V: Det skulle säkert vara en god idé, men vi i Vänsterpartiet vet vad fattigdomen till stor del beror på: den generella urholkningen av välfärden och att målet om full sysselsättning inte längre finns hos övriga partier. De senaste decennierna har rikedomar och tillgångar omfördelats genom att skatter för de allra rikaste (såsom arvsskatt, förmögenhetsskatt, fastighetsskatt, gåvoskatt etc) har avskaffats. Välbehövliga resurser som skulle ha kunnat gått till vår gemensamma välfärd. Men också att riskkapitalbolag tjänar grova pengar på välfärden, att våra gemensamma skattepengar går till privata vinster istället för t.ex. bostadspolitiska satsningar, satsningar på vård, omsorg, socialtjänst och inte minst förskola och skola är gräsligt.

LÄS PARTIERNAS FULLSTÄNDIGA SVAR HÄR

Vill ditt parti säkerställa nivåerna i socialförsäkringssystemet så att ingen lever under existensminimum – med pensionsnivåer som det går att leva på och ett ekonomiskt bistånd anpassat till levnadskostnaderna i dagens samhälle?

Om frågan: Fattigdom och svår ekonomisk utsatthet tillhör inte den officiella bilden av Sverige. Tvärtom är den allmänna uppfattningen att i vårt samhälle får alla människor det stöd de behöver, där ingen behöver oroa sig över att inte ha råd med mat eller sakna tak över huvudet. Stadsmissionen och civilsamhället möter en annan verklighet. En verklighet där många människor är beroende av akut stöd och basala saker som kläder, hygienartiklar och mat.

40 procent av alla som tar emot försörjningsstöd lever med ett långvarigt försörjningsstöd enligt SCB, trots att stödet är tänkt att vara tillfälligt. Utan rätt stödinsatser ökar risken för långvarig fattigdom vilket ofta leder till psykisk ohälsa och annan problematik som följd. Möjligheterna att komma tillbaka i egenförsörjning försämras avsevärt och människor riskerar att fastna i ekonomisk utsatthet och utanförskap.

Stadsmissionen ser nödvändigheten av att regeringen tar fram en nationell fattigdomsstrategi och att detta sker i dialog mellan civilsamhälle och det offentliga samhället.

Vill ditt parti säkerställa nivåerna i socialförsäkringssystemet så att ingen lever under existensminimum – med pensionsnivåer som det går att leva på och ett ekonomiskt bistånd anpassat till levnadskostnaderna i dagens samhälle?

C: Inget svar

KD: Inget svar

L: Inget svar

MP: Ja. Sveriges trygghetssystem har halkat efter. I en Europeisk jämförelse är Sveriges trygghetssystem medelmåttiga. Ersättningarna behöver höjas för att trygghetssystemen på ett effektivt sätt ska hjälpa människor ur fattigdom.

M: Moderaterna tycker att Malmö stad ska följa de nivåer som finns i riksnormen för ekonomiskt bistånd. Avseende pensionerna vill Moderaterna höja garantipensionen, höja bostadstillägget och sänka skatten för pensionärer.

S: Ja, för oss är det viktigt att samhällets skyddsnät fungerar. Man ska ha en ekonomisk trygghet under tiden man inte kan arbeta, oavsett om man uppbär A-kassa, sjukpenning eller försörjningsstöd. Man ska också kunna leva på sin pension. Ett tryggt socialförsäkringssystem är en del av ett starkt samhälle.

SD: Ja, men det är skillnad mellan pensionen och ekonomiskt bistånd. Det är inte tanken att individer ska permanent leva på ekonomiskt bistånd eller att det överhuvudtaget ska täcka alla ens kostnader. Sverigedemokraterna vill höja pensionsnivåerna. Däremot anser vi att det ekonomiska biståndet redan idag är alltför högt då vi pratat med småföretagare som menar att försörjningsstödstagare tackar nej till jobb på grund av att det lönar sig att fortsätta ta emot försörjningsstöd istället för en lön.

V: Ja! Vi är extremt glada över att ha fått igenom den största ökningen av garantipensionen, 1000 kronor, i modern tid. Vi löser inte fattigdom genom att bestraffa de fattiga, vi behöver en gemensam välfärd som fångar upp de som behöver stöd och skapar förutsättningar för alla människor att leva fria, goda, jämlika liv.

LÄS PARTIERNAS FULLSTÄNDIGA SVAR HÄR

Är IOP en avtalsform som ditt parti förespråkar för fortsatt samarbete kring gemensamma välfärdstjänster och trygghetsskapande insatser?

Om frågan: IDÈBURET OFFENTLIGT PARTNERSKAP (IOP) är en avtalsform som möjliggör samverkan mellan det offentliga och civilsamhället, där vi tillsammans kan ge invånarna bästa möjliga förutsättningar. I Kristianstad möjliggör partnerskapet att Skåne Stadsmission på kommunens uppdrag kan öka tryggheten och säkerheten i staden genom att driva Café David och Nattjouren. I Malmö driver vi Crossroads genom IOP med Malmö stad, samt Värmestugorna i ett större partnerskap med staden och andra organisationer. Vårt IOP med Region Skåne har under lång tid gjort det möjligt att i Malmö, Kristianstad och Helsingborg ge skåningar som lever i utsatthet förutsättningar att söka den sjukvård och tandvård de har rätt till.

Är IOP en avtalsform som ditt parti förespråkar för fortsatt samarbete kring gemensamma välfärdstjänster och trygghetsskapande insatser?

C: Inget svar

KD: Inget svar

L: IOP är här för att stanna men eftersom den ska vara levande så kan den se annorlunda ut beroende behovet.

MP: Ja. Miljöpartiet vill se fler IOP mellan Malmö stad och idéburen sektor kring välfärdstjänster och trygghetsskapande insatser.

M: Ja, Moderaterna är mycket positiva till IOP som samarbetsform och ser gärna att civilsamhället spelar en ännu större roll än idag i det sociala arbetet.

S: Ja, vi anser att IOP är ett bra sätt att jobba tillsammans kring de utmaningar som finns i samhället.

SD: Ja, men vi är noggranna med vilka organisationer dessa partnerskap inleds med. Det är bland annat viktigt för oss att Malmö stad inte på något sätt samverkar med organisationer som stödjer illegala migranter eller personer som saknar uppehållsrätt i Sverige.

V: Ja! Vi vill se ett mycket större samarbete med civilsamhället i Malmö i stället för att upphandla tjänster av privata, vinstdrivande företag. Vi ser gärna att Malmö stad utökar sina IOP:er med civilsamhället och var till exempel mot den förändring i regelverk kring vem som får stöd i hemlöshet som ledde till att Skåne Stadsmissions avtal med Malmö stad gällande härbärgesplatser sades upp till förmån för skandalbolaget Förenade Care.

LÄS PARTIERNAS FULLSTÄNDIGA SVAR HÄR

Öppna frågor

Vilka insatser ser ditt parti som nödvändiga för att motverka hemlöshet i er kommun?

Vilka insatser ser ditt parti som nödvändiga för att motverka fattigdom i er kommun?

Vilka insatser ser ditt parti som nödvändiga för att motverka hemlöshet i er kommun?

C: Inget svar

KD: Inget svar

L: Den viktigaste och nödvändigaste insatsen är att fler får arbete samt att man sänker byråkratin för att bygga klokt.

MP: Miljöpartiet anser att de nuvarande riktlinjer som stänger ut strukturellt hemlösa behöver skrotas. Staten behöver ge strukturellt hemlösa en tvåårig hyresgaranti och ersättningarna från de statliga trygghetssystemen behöver höjas. Malmö stad behöver ha en fortsatt offensiv kommunal arbetsmarknadspolitik och utöka arbetet för att fler Malmöbor ska få tillgång till ett boende med en rimlig hyra.

M: Den enskilt viktigaste insatsen är en politik för fler i arbete. Malmös massarbetslöshet är en starkt bidragande orsak till hemlösheten. Att minska den strukturella hemlösheten genom att fler blir självförsörjande och därmed kan efterfråga en bostad på egen hand skulle också frigöra resurser hos arbetsmarknads- och socialförvaltningen och därmed möjliggöra mer omfattande insatser till socialt förebyggande arbete.

S: Att vi bygger bostäder som fler har råd med. Men också att vi möjliggör för de som bor i det befintliga beståndet, som ofta är billigare, att flytta till nybyggt. För att därigenom möjliggöra för någon annan att flytta in i en billigare lägenhet. Samt att fler får ett arbete och egen inkomst.

SD: • Öppna upp för att hitta bostäder för Malmös hemlösa i kommuner där bostäder är mer tillgängliga
• Sänka hemlöshetskostnaderna genom att etablera hemlöshetsboenden i andra kommuner, på landsbygden och på glesbygden.
• Är man hemlös för att man har en låg inkomst ska socialtjänsten hjälpa personen att flytta till en annan kommun där det finns bostäder som är billigare.
• En politik som för fler människor från bidrag till arbete, då löntagare har råd med bostäder i Malmö.
• Anställa fler socialsekreterare och arbetsmarknadssekreterare.
• Arbetsmarknadsutbildningar och yrkesutbildningar ska vara tillgängliga för alla som saknar arbete.

V: Främst att bygga fler hyresrätter med hyror vanligt folk har råd att betala.

Vilka insatser ser ditt parti som nödvändiga för att motverka fattigdom i er kommun?

C: Inget svar

KD: Inget svar

L: Inget svar

MP: Miljöpartiet vill nationellt satsa 11 miljarder på ett nationellt jämlikhetskliv för att lyfta upp människor från fattigdom och utanförskap. Ersättningarna från de statliga trygghetssystemen behöver höjas. Malmö behöver ha en fortsatt offensiv kommunal arbetsmarknadspolitik för att fler ska bli självförsörjande. Miljöpartiet går till val på att satsa 40 miljarder kronor nationellt för att höja lönerna och förbättra arbetsmiljön i lågbetalda kvinnodominerade yrken inom vård och omsorg.

M: Samma insatser som på den nationella nivån, fast behovet är ännu större i Malmö. Facit av den förda politiken är Sveriges högst arbetslöshet. Nu behövs en ny politik för fler i arbete, en bidragsreform och sänkt skatt så att det alltid lönar sig att arbeta.

S: Den allra viktigaste insatsen är att man får hjälp och stöd till arbete.

SD: För arbetsföra individer så är det arbete som gäller. Allt annat leder till fattigdom. För barn som drabbas av fattigdom bör kommunen ha ett utbud av verksamheter som kan kompensera, bland annat kultur, mötesplatser, läxhjälp, en fungerande skola, stärkt elevhälsa, fler studie- och yrkesvägledare m.m.

V: Det är så mycket vi skulle behöva göra. Främst behövs ett omfördelande skattesystem på nationell nivå, men också att stärka fackförbund och välfärden generellt. Genom satsningar på välfärden skapas inte bara förutsättningar för bättre service till Malmöborna, utan också fler arbetstillfällen och möjligheter till kompetensutveckling. Vi vill satsa resurser på förskola, skola, socialtjänst, vård och omsorg för att vi ska kunna anställa fler och ge varje unge en god start i livet, varje person i behov av social omsorg stöd och hjälp och att vår äldre generation ska få leva ett värdigt liv.

LÄS PARTIERNAS SVAR HÄR

Valkompass Kristianstad

Vill ditt parti att det ska genomföras en kommunal hemlöshetsmätning med samma hemlöshetsdefinition som i de nationella?

Om frågan: Socialstyrelsen genomför nationella kartläggningar av hemlösheten vart sjätte år. Den senaste mätningen från 2017 visar att drygt 33 000 människor lever i hemlöshet i Sverige. Det är en siffra som är långt ifrån heltäckande eftersom den inte räknar exempelvis papperslösa och att samtliga kommuner inte har svarat. Efter 2017 finns inga nationella siffror. Samtidigt möter Stadsmissionen en ökad hemlöshet på många orter ute i landet. De kommuner som genomför egna mätningar använder olika metoder. Sammantaget ger detta ett dåligt underlag för en systematisk och strategisk hantering av hemlösheten.

Stadsmissionen efterlyser bättre och tätare kartläggningar av hemlösheten på nationell nivå samt gemensamma definitioner av hur hemlösheten ska mätas i kommunerna och statlig styrning och uppföljning.

Vill ditt parti att det ska genomföras en kommunal hemlöshetsmätning med samma hemlöshetsdefinition som i de nationella?

C: Inget svar

KD: Ja, för att kunna åtgärda en situation måste man veta hur den ser ut annars riskerar man att vidta fel/för små/för stora åtgärder.

L: Nej, det finns inte en beprövad metod för mätning av de olika former av bostadslöshet. Statistiken med osäkert underlag ger missvisande resultat. Kommuner kan genom det ordinarie- och uppsökande sociala arbete få en tillräcklig bild av hemlösheten i sin egen kommun och kan därmed anpassa sina resurser i tillräcklig grad.

MP: Inget svar

M: Inget svar

S: Partiet lokalt har inte tagit ställning gällande kartläggningar på kommunalt plan. Ska kartläggningar vara värdefulla ska de genomföras med en enhetlig modell för att det ska gå att jämföra resultat både över tid och mellan olika kommuner eller regioner. Vi upplever att öppenvården i Kristianstad har en god överblick över den akuta hemlösheten och vi har ett gott samarbete med Stadsmissionen i Kristianstad. En något tätare nationell mätning skulle kunna bidra till ökad kunskap och vara en hjälp i det förebyggande arbetet.

SD: Inget svar

V: En årlig kartläggning med gemensam definition hade varit positivt.

LÄS PARTIERNAS FULLSTÄNDIGA SVAR HÄR

Vill ditt parti att modellen Bostad Först och dess principer ska vara främsta arbetssättet i er kommun för att motverka social hemlöshet?

Om frågan: Grundtanken med Bostad Först-modellen är att människor i hemlöshet som har en social problematik behöver först få tillgång till ett tryggt eget boende för att kunna ta itu med exempelvis missbruk och/eller psykisk ohälsa. Bostad Först är en väl beprövad modell både internationellt och nationellt och är en nyckel för att bryta hemlösheten och skapa långsiktiga förutsättningar för ett ordnat boende. Uppföljningar visar att 80 procent av de boende klarar ett fortsatt eget boende med eller utan stöd.

Under våren 2022 har regeringen avsatt 30 miljoner kronor till kommunernas Bostad Först-arbete. Vi vet att Bostad Först på sikt är mer effektivt och kostnadseffektivt än den vanligt förekommande konventionella trappstegsmodellen inom socialtjänsten, men det krävs medel för att ställa om. Stadsmissionen anser att 30 miljoner kronor är en bra start – men långt ifrån tillräckligt.

Vill ditt parti att modellen Bostad Först och dess principer ska vara främsta arbetssättet i er kommun för att motverka social hemlöshet?

C: Inget svar

KD: Ja, vi har som parti drivit denna fråga både nationellt och lokalt. Det är tveklöst så att det största behovet en hemlös har är en egen bostad, utan det blir det nästan omöjligt att få ett fungerande liv. I Kristianstad har vi verksamheten Bostad Först, dock i alldeles för liten skala. Ett sätt att få fram bostäder till Bostad Först är att av all nybyggnation avsätts 5% för sociala boenden som ställs till socialförvaltningens förfogande. Vårt kommunala bostadsbolag gör detta. Viktigt att påpeka att de avsatta bostäderna med fördel kan fördelas ur det äldre beståndet.

L: Nej. Bostad först är ett bra komplement till sociala och medicinska insatser för personer med missbruks- och bostadsproblematik men kan inte betraktas som det främsta arbetssättet.

MP: Inget svar

M: Inget svar

S: Socialdemokraterna i Kristianstad skrev för ett antal år sedan en motion om att införa Bostad Först i Kristianstad och denna motion bifölls under mandatperioden 2014-2018. Trots detta dröjde det innan motionens intentioner förverkligades och numera Bostad först vår främsta arbetsmetod. Med allmännyttan som bas och i samarbete med privata hyresvärdar är arbetssättet numera etablerat.

SD: Inget svar

V: Ja, det finns ansatser åt detta håll men de fungerar fortfarande alldeles för dåligt.

LÄS PARTIERNAS FULLSTÄNDIGA SVAR HÄR

Vill ditt parti ta sig an den strukturella hemlösheten i kommunen genom långsiktiga satsningar under nästa mandatperiod?

Om frågan: Den stereotypa bilden av hemlöshet att det är något som endast drabbar människor i social utsatthet stämmer inte. Andelen individer som inte har en bakomliggande social problematik växer. Vi ser nu att barn, kvinnor, äldre och personer som befinner sig i en utsatt ekonomisk situation drabbas i högre utsträckning. Aktuella studier pekar på att när det för 15 år sedan till 80 procent var missbruk eller psykisk ohälsa som var den bakomliggande orsaken till hemlöshet, är den siffran idag under 60 procent. Det är alltså betydligt fler idag som befinner sig i en hemlöshetssituation av rent ekonomiska orsaker, så kallad ”strukturell hemlöshet”. Stadsmissionen anser att det offentliga behöver ta ansvar för bostad som en mänsklig rättighet – inte enbart för de som befinner sig i social hemlöshet.

Vill ditt parti ta sig an den strukturella hemlösheten i kommunen genom långsiktiga satsningar under nästa mandatperiod?

C: Inget svar

KD: Ja, alldeles oavsett varför du blivit hemlös så är ett eget boende helt avgörande.

L: Ja, den strukturella hemlösheten definierar hemlöshet i olika kategorier. Från öppet hemlösa till unga vuxna som är kvar i föräldrahemmen. Det finns behov av att definiera ansvarsfrågan och klargöra fördelning mellan stat, region, kommun och den enskilda personens eget ansvar.

MP: Inget svar

M: Inget svar

S: För oss socialdemokrater är bostaden en social och mänsklig rättighet. Det förebyggande arbetet med budget- och skuldrådgivning och vräkningsförebyggande insatser är högprioriterat och rapporteras regelbundet till arbete- och välfärdsnämnd. Dessa insatser är etablerade utifrån ett långsiktigt perspektiv huvudsakligen för ingen ska mista sin bostad.

SD: Inget svar

V: Ja, den enda rimliga vägen här är att skapa fler bostäder till låga kostnader. Att bygga dyrt och hoppas på flyttkedjor fungerar inte utan det krävs tillskapande av bostäder till låga priser.

LÄS PARTIERNAS FULLSTÄNDIGA SVAR HÄR

I Malmö säger socialtjänstens riktlinjer att stöd enbart ges till de socialt hemlösa barnfamiljerna. Vill ditt parti ändra på detta?

Denna fråga är inte aktuell för Kristianstadspartierna.

Vill ditt parti att inkomstkraven för att få hyreskontrakt i det kommunala bostadsbolaget ska räkna in försörjningsstöd som inkomst?

Om frågan: Trösklarna till bostadsmarknaden blir allt högre, där personer utan kötid, brist på kapital eller kontakter, har allt svårare att skaffa en trygg boendelösning för sig själva och sin familj. Stadsmissionen ser behov av tydliga riktlinjer eller regler kring rimliga inkomstkrav för hyresgäster där även försörjningsstöd bör räknas som inkomst. Det krävs också tydliga riktlinjer för vräkningsförebyggande åtgärder för att undvika att personer hamnar i strukturell hemlöshet. Särskild tonvikt bör läggas på barnfamiljer.

Vill ditt parti att inkomstkraven för att få hyreskontrakt i det kommunala bostadsbolaget ska räkna in försörjningsstöd som inkomst?

C: Inget svar

KD: Ja, det är ett oskick att försörjningsstöd inte räknas som inkomst. Försörjningsstödet är under viss tid den enda inkomst en person har och när försörjningsstödet inte längre är aktuellt så har personen fått en annan inkomst. I Kristianstad kommun fungerar det på ett bra sätt via vårt kommunala bostadsbolag, ABK. Där räknas försörjningsstöd som inkomst.

L: Nej, då det inte finns samma rikstäckande bestämmelse om detta, skulle en enskild kommuns beslut kunna leda till en regional obalans mellan kommunerna med risk att många personer med långvarigt försörjningsstödsberoende samlas i kommunen och förmodligen inom ett redan socialt utsatt område.

MP: Inget svar

M: Inget svar

S: I Kristianstads kommun räknar allmännyttan (ABK) in försörjningsstöd som inkomst men vi kan inte svara för hur övriga hyresvärdar gör. Socialdemokraterna i Kristianstad går i täten för att växla försörjningsstöd till arbete eller utbildning.

SD: Inget svar

V: Ja

LÄS PARTIERNAS FULLSTÄNDIGA SVAR HÄR

Vill ditt parti ta fram riktlinjer för det vräkningsförebyggande arbetet i kommunen under nästa mandatperiod?

Om frågan: Trösklarna till bostadsmarknaden blir allt högre, där personer utan kötid, brist på kapital eller kontakter, har allt svårare att skaffa en trygg boendelösning för sig själva och sin familj. Stadsmissionen ser behov av tydliga riktlinjer eller regler kring rimliga inkomstkrav för hyresgäster där även försörjningsstöd bör räknas som inkomst. Det krävs också tydliga riktlinjer för vräkningsförebyggande åtgärder för att undvika att personer hamnar i strukturell hemlöshet. Särskild tonvikt bör läggas på barnfamiljer.

Vill ditt parti ta fram riktlinjer för det vräkningsförebyggande arbetet i kommunen under nästa mandatperiod?

C: Inget svar

KD: Ja, ett nära samarbete mellan hyresvärd, socialförvaltning och kronofogde är helt avgörande för att avhysning inte ska genomföras. Ofta är det utebliven hyra som är grund för avhysning och ofta är det låga skulder det handlar om. Systemet bör vara uppbyggt så att hyresvärden redan vid första uteblivna hyran aktiverar både socialförvaltning och kronofogde så att man tillsammans med hyresgästen kan vidta rätt åtgärder.

L: Nej, Kristianstads kommun har tydliga riktlinjer och uppföljningen av vräkningsförebyggande arbete som visar goda resultatet.

MP: Inget svar

M: Inget svar

S: Kristianstads kommun bedriver ett vräkningsförebyggande arbete som återredovisas regelbundet till nämnden.

SD: Inget svar

V: Ja

LÄS PARTIERNAS FULLSTÄNDIGA SVAR HÄR

Vill ditt parti ta fram ägardirektiv till det allmännyttiga bostadsbolaget som ett verktyg för att bygga bostäder med rimliga hyror under kommande mandatperiod?

Om frågan: Samverkan med allmännyttiga fastighetsbolag är en viktig faktor för att förebygga och motverka hemlöshet. Det rör sig både om samverkan kring förebyggande åtgärder som vräkningsförebyggande arbete och om tillgång till bostäder. I samverkan med allmännyttan menar Stadsmissionen att det är viktigt att formalisera hur arbetet bedrivs. Kommuner bör i sina ägardirektiv till de allmännyttiga bostadsbolagen ha skrivningar om det bostadssociala ansvaret som kan följas upp.

Vill ditt parti ta fram ägardirektiv till det allmännyttiga bostadsbolaget som ett verktyg för att bygga bostäder med rimliga hyror under kommande mandatperiod?

C: Inget svar

KD: Rimliga hyror finns redan. Kommunen har ingen laglig möjlighet att tvinga ett affärsdrivande aktiebolag att lägga sig lägre än så, det vill säga underfinansierat. ABK eftersträvar också ekologisk hållbarhet, bygger med bra material som har långt perspektiv och som på sikt kan hålla nere hyrorna genom mindre underhållsbehov, energieffektivisering mm. I övrigt, se tidigare svar.

L: Nej, en grundläggande uppgift för allmännyttiga bostadsbolag är att förvalta och bygga bostäder med rimliga hyror. Rimligheten av hyresnivån är kopplat till efterfrågan/behov av bostäder och bygg- och förvaltningskostnader. Allmännyttiga fastighetsbolag och kommunen ska föra en kontinuerlig dialog kring behov av olika hyresrätter, men bolaget äger fråga om affärsmässiga hyresnivåer.

MP: Inget svar

M: Inget svar

S: Vi ser inte att frågan är möjlig utifrån lagmässiga grunder eftersom vi inte vill ge avkall på den grundläggande boendestandarden. Allmännyttan har även ansvar för att bygga långsiktigt och miljömässigt hållbart. Kategoriboenden ger en bostadssegregation och verkar därmed också som en negativ social markör. Genom de senaste årens nybyggnationer har rörligheten på bostadsmarknaden ökat och därmed också tillgången till rimliga och bra bostäder.

SD: Inget svar

V: Ja och vi hade yrkande i denna riktning sist ägardirektivet var uppe för beslut i kommunfullmäktige december 2021

LÄS PARTIERNAS FULLSTÄNDIGA SVAR HÄR

Vill ditt parti bidra till social hållbarhet genom planering av viss andel socialt hållbara bostäder i befintligt och nytillkommande bostadsbestånd i kommunen?

Om frågan: Samverkan med allmännyttiga fastighetsbolag är en viktig faktor för att förebygga och motverka hemlöshet. Det rör sig både om samverkan kring förebyggande åtgärder som vräkningsförebyggande arbete och om tillgång till bostäder. I samverkan med allmännyttan menar Stadsmissionen att det är viktigt att formalisera hur arbetet bedrivs. Kommuner bör i sina ägardirektiv till de allmännyttiga bostadsbolagen ha skrivningar om det bostadssociala ansvaret som kan följas upp.

Vill ditt parti bidra till social hållbarhet genom planering av viss andel socialt hållbara bostäder i befintligt och nytillkommande bostadsbestånd i kommunen?

C: Inget svar

KD: Ja, se tidigare svar.

L: Ja, och är pågående.

MP: Inget svar

M: Inget svar

S: Vi har 4% avsatt hos allmännyttan för Bostad Först i alla nytillkommande bostadsbestånd men även riktlinjer i vår bostadsförsörjningsplan och i allt planarbete om att ny bebyggelse ska planeras med blandade boendeformer.

SD: Inget svar

V: Ja och i synnerhet gällande befintligt bestånd. När motsvarande prövats i nybyggda bestånd har kostnaderna för dessa lägenheter blivit så pass högt att nästan ingen med behov kunnat ta dem. Nuvarande kommunala nivå är 5% av nybyggnationen där summan är ett mindre problem och tolkningen att det skall gälla de nybyggda bostäderna det stora problemet.

LÄS PARTIERNAS FULLSTÄNDIGA SVAR HÄR

Vill ditt parti initiera en fattigdomsutredning som kan leda till konkreta politiska insatser för att motverka fattigdomen i Sverige? Vad skulle det betyda för er politik lokalt?

Om frågan: Fattigdom och svår ekonomisk utsatthet tillhör inte den officiella bilden av Sverige. Tvärtom är den allmänna uppfattningen att i vårt samhälle får alla människor det stöd de behöver, där ingen behöver oroa sig över att inte ha råd med mat eller sakna tak över huvudet. Stadsmissionen och civilsamhället möter en annan verklighet. En verklighet där många människor är beroende av akut stöd och basala saker som kläder, hygienartiklar och mat.

40 procent av alla som tar emot försörjningsstöd lever med ett långvarigt försörjningsstöd enligt SCB, trots att stödet är tänkt att vara tillfälligt. Utan rätt stödinsatser ökar risken för långvarig fattigdom vilket ofta leder till psykisk ohälsa och annan problematik som följd. Möjligheterna att komma tillbaka i egenförsörjning försämras avsevärt och människor riskerar att fastna i ekonomisk utsatthet och utanförskap.

Stadsmissionen ser nödvändigheten av att regeringen tar fram en nationell fattigdomsstrategi och att detta sker i dialog mellan civilsamhälle och det offentliga samhället.

Vill ditt parti initiera en fattigdomsutredning som kan leda till konkreta politiska insatser för att motverka fattigdomen i Sverige? Vad skulle det betyda för er politik lokalt?

C: Inget svar

KD: Det är ett nationellt beslut som vi som kommunpolitiker inte råder över. Bland annat kan man se över försörjningstöd och bostadsbidrag.

L: Nej, det finns en gedigen lagsstiftning som garanterar medborgarnas skäliga levnadsnivå.

MP: Inget svar

M: Inget svar

S: Att initiera en fattigdomsutredning är inget som partiet lokalt arbetar för eller har tagit ställning till.

SD: Inget svar

V: Det skulle säkert vara en god idé, men vi i Vänsterpartiet vet vad fattigdomen till stor del beror på: den generella urholkningen av välfärden och att målet om full sysselsättning inte längre finns hos övriga partier. De senaste decennierna har rikedomar och tillgångar omfördelats genom att skatter för de allra rikaste (såsom arvsskatt, förmögenhetsskatt, fastighetsskatt, gåvoskatt etc) har avskaffats. Välbehövliga resurser som skulle ha kunnat gått till vår gemensamma välfärd. Men också att riskkapitalbolag tjänar grova pengar på välfärden, att våra gemensamma skattepengar går till privata vinster istället för t.ex. bostadspolitiska satsningar, satsningar på vård, omsorg, socialtjänst och inte minst förskola och skola är gräsligt.

LÄS PARTIERNAS FULLSTÄNDIGA SVAR HÄR

Vill ditt parti säkerställa nivåerna i socialförsäkringssystemet så att ingen lever under existensminimum – med pensionsnivåer som det går att leva på och ett ekonomiskt bistånd anpassat till levnadskostnaderna i dagens samhälle?

Om frågan: Fattigdom och svår ekonomisk utsatthet tillhör inte den officiella bilden av Sverige. Tvärtom är den allmänna uppfattningen att i vårt samhälle får alla människor det stöd de behöver, där ingen behöver oroa sig över att inte ha råd med mat eller sakna tak över huvudet. Stadsmissionen och civilsamhället möter en annan verklighet. En verklighet där många människor är beroende av akut stöd och basala saker som kläder, hygienartiklar och mat.

40 procent av alla som tar emot försörjningsstöd lever med ett långvarigt försörjningsstöd enligt SCB, trots att stödet är tänkt att vara tillfälligt. Utan rätt stödinsatser ökar risken för långvarig fattigdom vilket ofta leder till psykisk ohälsa och annan problematik som följd. Möjligheterna att komma tillbaka i egenförsörjning försämras avsevärt och människor riskerar att fastna i ekonomisk utsatthet och utanförskap.

Stadsmissionen ser nödvändigheten av att regeringen tar fram en nationell fattigdomsstrategi och att detta sker i dialog mellan civilsamhälle och det offentliga samhället.

Vill ditt parti säkerställa nivåerna i socialförsäkringssystemet så att ingen lever under existensminimum – med pensionsnivåer som det går att leva på och ett ekonomiskt bistånd anpassat till levnadskostnaderna i dagens samhälle?

C: Inget svar

KD: Så är det redan inom vårt parti.

L: Vi liberaler anser att alla har rätt till grundläggande trygghet, att samhället ger ett starkt skyddsnät.
Socialförsäkringen ska finnas där för den som har en funktionsnedsättning eller sjukdom, är äldre eller hemma med små barn, och behöver ekonomisk skydd. En liberal socialförsäkring bygger på några enkla principer. Det finns ett samband mellan avgiften och förmåner, avgiften är proportionell mot inkomsten, ersättning betalas ut mot ett inkomstbortfall.
Gällande den allmänna pensionen finns det Garantipension som är ett grundskydd för den som haft liten eller ingen arbetsinkomst. Den baseras främst på hur stor inkomstpensionen är och hur länge man bott i Sverige, men även aktuellt civilstånd.
Fr o m augusti 2022 kan den som är ensamstående och har lägre inkomstgrundande pension före skatt på 14 882 kronor per månad vara berättigad till garantipension.
Det är också viktigt att känna till att man kan ha en låg pension och ändå inte få någon garantipension och det beror då på bosättningstid i Sverige är mindre än 40 år eller om man tagit ut pension före 65 år.
Liberalerna har länge krävt att arbetslöshetsförsäkringen ska vara allmän och obligatorisk.
Ekonomiskt bistånd är inget som ligger inom Socialförsäkringen utan det söker den enskilde i sin kommun.

MP: Inget svar

M: Inget svar

S: Vi arbetar generellt redan med dessa frågor genom ett reformerat pensionssystem, ett fungerande socialförsäkringssystem, satsningar på utbildning och att till varje pris pressa ner arbetslösheten. Att ha en väl fungerande psykiatri, öppenvård och arbetsmarknadsåtgärder handlar om att motverka fattigdom och klasskillnader. Vi driver frågan om varje barns rätt till kultur och fritidssysselsättning. Socialdemokraterna la motionen om fritidsbanken som nu blivit verklighet och vi driver på för ökat stöd till det ideella föreningslivet. Aktiv sommar är ett exempel att erbjuda aktiviteter för upplevelser på sommarlov och satsningar på sommarjobb och feriearbeten för ungdomarna.

SD: Inget svar

V: Ja och i synnerhet gällande pensioner har vi som parti legat på väldigt hårt.

LÄS PARTIERNAS FULLSTÄNDIGA SVAR HÄR

Är IOP en avtalsform som ditt parti förespråkar för fortsatt samarbete kring gemensamma välfärdstjänster och trygghetsskapande insatser?

Om frågan: IDÈBURET OFFENTLIGT PARTNERSKAP (IOP) är en avtalsform som möjliggör samverkan mellan det offentliga och civilsamhället, där vi tillsammans kan ge invånarna bästa möjliga förutsättningar. I Kristianstad möjliggör partnerskapet att Skåne Stadsmission på kommunens uppdrag kan öka tryggheten och säkerheten i staden genom att driva Café David och Nattjouren. I Malmö driver vi Crossroads genom IOP med Malmö stad, samt Värmestugorna i ett större partnerskap med staden och andra organisationer. Vårt IOP med Region Skåne har under lång tid gjort det möjligt att i Malmö, Kristianstad och Helsingborg ge skåningar som lever i utsatthet förutsättningar att söka den sjukvård och tandvård de har rätt till.

Är IOP en avtalsform som ditt parti förespråkar för fortsatt samarbete kring gemensamma välfärdstjänster och trygghetsskapande insatser?

C: Inget svar

KD: Ja, bör fortsätta och utvecklas.

L: Ja, avtalsformen på ett tydligt sätt beskriver uppdrag från kommunen och den avtalade ekonomiska ersättningen skapar trygghet och förutsägningsbarhet för den organisationen som kommunen tecknat avtal med.

MP: Inget svar

M: Inget svar

S: Ja, vi förespråkar IOP för att samverkan och samarbeten med den ideburna sektorn innebär en ökad kvalité för både kommunen och avtalsparten. Kristianstad kommun har flertalet IOP med olika idéburna organisationer eftersom vi ser att det ger mervärden i alla led. Vi socialdemokrater ser vinster med att genom IOP stötta och stärka långsiktigheten det ger de idéburna organisationerna.

SD: Inget svar

V: Nja, i nuvarande situation kan ett IOP vara den bästa lösningen för att få boende och värmestugor att fungera. Långsiktigt menar vi att dessa frågor tydligt är det offentligas ansvar och skall skötas av kommun och region.

LÄS PARTIERNAS FULLSTÄNDIGA SVAR HÄR

Öppna frågor

Vilka insatser ser ditt parti som nödvändiga för att motverka hemlöshet i er kommun?

Vilka insatser ser ditt parti som nödvändiga för att motverka fattigdom i er kommun?

Vilka insatser ser ditt parti som nödvändiga för att motverka hemlöshet i er kommun?

C: Inget svar

KD: Bostad Först finns sedan 2015 (efter en positivt behandlad motion från oss), men kom inte igång förrän flera år senare. Detta behöver utvecklas vidare, bland annat genom just avsättning av ett antal lgh som avsätts för bosociala ändamål vid nybyggnation, och som tidigare nämnts, gärna i det äldre beståndet.

L: Kommunens uppsökande verksamhet för som ger god kännedom om utsatta individers situation. Effektiva insatser som motverkar missbruksproblematiken. Effektivt vräkningsförebyggande arbete med fokus på familjer med barn. Effektiv samverkansmiljö mellan kommun, hyresvärdar och övriga myndigheter och organisationer. Långsiktig bostadspolitisk plan som fördelar olika bostadstyper jämnt över hela kommunen.

MP: Inget svar

M: Inget svar

S: Vi socialdemokrater arbetar för helheten i samhället. Att växla arbetslöshet mot arbetsmarknadsåtgärder och utbildningsinsatser. Att vi har en fungerande psykiatri och sjukvård men även en öppenvård som finns tillgänglig när den behövs. Att arbetsmarknadens skyddsnät med A-kassa och försäkringar finns tillgängliga. Detta är några av insatserna som finns i vår värdegrund och avspeglas i vårt politiska program.

SD: Inget svar

V: Bostad först samt en ombyggnation av delar av de 2:or och 3:or som finns i dagens bestånd till 1:or och större lägenheter. Något som vi menar borde kunna hjälpa både gällande hemlöshet och trångboddhet som också är ett stort problem i kommunen.

Vilka insatser ser ditt parti som nödvändiga för att motverka fattigdom i er kommun?

C: Inget svar

KD: Fler bostäder, utbildningsinsatser kombinerat med språkträning, fler i arbete. Många pensionärer vet inte om att de kan söka bostadsbidrag för pensionärer.

L: Motiverande insatser för att medborgare i utsatta situationer får tillgång till och att nyttja välfärdens möjligheter för att förbättra sin situation.

MP: Inget svar

M: Inget svar

S: Vi arbetar generellt redan med dessa frågor genom ett reformerat pensionssystem, ett fungerande socialförsäkringssystem, satsningar på utbildning och att till varje pris pressa ner arbetslösheten. Att ha en väl fungerande psykiatri, öppenvård och arbetsmarknadsåtgärder handlar om att motverka fattigdom och klasskillnader. Vi driver frågan om varje barns rätt till kultur och fritidssysselsättning. Socialdemokraterna la motionen om fritidsbanken som nu blivit verklighet och vi driver på för ökat stöd till det ideella föreningslivet. Aktiv sommar är ett exempel att erbjuda aktiviteter för upplevelser på sommarlov och satsningar på sommarjobb och feriearbeten för ungdomarna.

SD: Inget svar

V: Inget svar

LÄS PARTIERNAS SVAR HÄR

Valkompass Helsingborg

Vill ditt parti att det ska genomföras en kommunal hemlöshetsmätning med samma hemlöshetsdefinition som i de nationella?

Om frågan: Socialstyrelsen genomför nationella kartläggningar av hemlösheten vart sjätte år. Den senaste mätningen från 2017 visar att drygt 33 000 människor lever i hemlöshet i Sverige. Det är en siffra som är långt ifrån heltäckande eftersom den inte räknar exempelvis papperslösa och att samtliga kommuner inte har svarat. Efter 2017 finns inga nationella siffror. Samtidigt möter Stadsmissionen en ökad hemlöshet på många orter ute i landet. De kommuner som genomför egna mätningar använder olika metoder. Sammantaget ger detta ett dåligt underlag för en systematisk och strategisk hantering av hemlösheten.

Stadsmissionen efterlyser bättre och tätare kartläggningar av hemlösheten på nationell nivå samt gemensamma definitioner av hur hemlösheten ska mätas i kommunerna och statlig styrning och uppföljning.

Vill ditt parti att det ska genomföras en kommunal hemlöshetsmätning med samma hemlöshetsdefinition som i de nationella?

C: Ja det tycker vi. Relevant med samma mätmetoder i alla kommuner. I Helsingborg gör vi hemlöshetsmätning årligen men jour- och skyddsboenden finns inte med i den.

KD: Inget svar

L: I Helsingborg så görs hemlöshetskartläggning 1 gång/år. Man använder Socialstyrelsens definition av akut hemlöshet situation 1. Vid senaste Socialnämndsmötet 220623 fick vi en redovisning av enhetschef Johanna Bobin. Vi liberaler anser att alla människor har rätt till ett tryggt hem och att insatser måste samordnas utifrån ett helhetsperspektiv.

MP: Ja. I Helsingborg görs dessa varje år och det bör de fortsätta med.

M: I Helsingborg genomförs en hemlöshetskartläggning årligen. Med start vid kartläggningen för 2022 har denna fördjupats för att ge en bättre bild av hemlöshetssituationen i staden, istället för som tidigare endast en ögonblicksbild under en vecka per år. Det nya arbetssättet för kartläggningen innebär att Helsingborg tagit steg för att vår mätning ska vara mer lik den som Socialstyrelsen genomför. Moderaterna i Helsingborg ser att detta är en viktig del av vårt hemlöshetsarbete.

S: Ja, vi kan se ett värde i det då dagens kartläggning avser endast hemlösa i situation 1. Den årliga undersökningen av situation 1 personer som sker under en vecka i januari ger endast en ögonblicksbild. För att motverka hemlöshet och fånga upp tidiga signaler på människor som riskerar hamna i hemlöshet kan en mera breddad kartläggning (situation 1-4) vara ett bra verktyg. En sådan undersökning skulle också på ett bättre sätt bevaka risken att barn drabbas av hemlöshet.

SD: Ja, allting bör utgå från ett nationellt perspektiv men kartläggningen i Helsingborg genomförs var sjätte månad och har varit framgångsrik att fånga upp problematiken. Men självklart hade det varit positivt om alla kommuner genomförde kartläggningen på samma sätt.

V: Inget svar

LÄS PARTIERNAS FULLSTÄNDIGA SVAR HÄR

Vill ditt parti att modellen Bostad Först och dess principer ska vara främsta arbetssättet i er kommun för att motverka social hemlöshet?

Om frågan: Grundtanken med Bostad Först-modellen är att människor i hemlöshet som har en social problematik behöver först få tillgång till ett tryggt eget boende för att kunna ta itu med exempelvis missbruk och/eller psykisk ohälsa. Bostad Först är en väl beprövad modell både internationellt och nationellt och är en nyckel för att bryta hemlösheten och skapa långsiktiga förutsättningar för ett ordnat boende. Uppföljningar visar att 80 procent av de boende klarar ett fortsatt eget boende med eller utan stöd.

Under våren 2022 har regeringen avsatt 30 miljoner kronor till kommunernas Bostad Först-arbete. Vi vet att Bostad Först på sikt är mer effektivt och kostnadseffektivt än den vanligt förekommande konventionella trappstegsmodellen inom socialtjänsten, men det krävs medel för att ställa om. Stadsmissionen anser att 30 miljoner kronor är en bra start – men långt ifrån tillräckligt.

Vill ditt parti att modellen Bostad Först och dess principer ska vara främsta arbetssättet i er kommun för att motverka social hemlöshet?

C: Ja det vill vi fortsatt se. Helsingborg var tillsammans med Stockholm först i landet med att testa Bostad Först. Sedan 2013 är det en permanent och framgångsrik del av Helsingborgs stads verksamhet i arbetet mot hemlöshet.

KD: Inget svar

L: I Helsingborg har vi under många år arbetat med modellen Bostad Först med bra resultat. Vi i Helsingborg var tillsammans med Stockholm först ut i Sverige, och under hösten 2013 blev verksamheten en permanent del av arbetet mot hemlöshet i Helsingborg. Stödboendeenheten har nu börjat att se hur man kan sprida Bostad först- tänkandet till övriga boendeformer.

MP: Ja. Vi anser att Bostad först är en bra modell och vill lokalt tillföra fler bostäder dit. Detta är även något vi nationellt tillfört pengar till.

M: Helsingborgs stad arbetar redan med bostad först, och har gjort så under många år. Moderaterna i Helsingborg tror starkt på de principer som bostad först vilar på, och menar att de även framåt ska vara utgångspunkt i stadens hemlöshetsarbete. Socialnämnden har ett uppdrag om att utveckla arbetet med bostad först, och har därtill påbörjat arbetet med att applicera grundprinciperna även kopplat till arbete genom ”jobb först”.

S: Ja, det vill vi. Vi ser fördelar med Bostad först och vill gärna utveckla det så att det kommer fler till del. För att bryta negativa mönster är det även viktigt med sysselsättning.

SD: Ja, detta arbetssätt är redan ett stort fokus för oss.

V: Inget svar

LÄS PARTIERNAS FULLSTÄNDIGA SVAR HÄR

Vill ditt parti ta sig an den strukturella hemlösheten i kommunen genom långsiktiga satsningar under nästa mandatperiod?

Om frågan: Den stereotypa bilden av hemlöshet att det är något som endast drabbar människor i social utsatthet stämmer inte. Andelen individer som inte har en bakomliggande social problematik växer. Vi ser nu att barn, kvinnor, äldre och personer som befinner sig i en utsatt ekonomisk situation drabbas i högre utsträckning. Aktuella studier pekar på att när det för 15 år sedan till 80 procent var missbruk eller psykisk ohälsa som var den bakomliggande orsaken till hemlöshet, är den siffran idag under 60 procent. Det är alltså betydligt fler idag som befinner sig i en hemlöshetssituation av rent ekonomiska orsaker, så kallad ”strukturell hemlöshet”. Stadsmissionen anser att det offentliga behöver ta ansvar för bostad som en mänsklig rättighet – inte enbart för de som befinner sig i social hemlöshet.

Vill ditt parti ta sig an den strukturella hemlösheten i kommunen genom långsiktiga satsningar under nästa mandatperiod?

C: Ja det vill vi. För att motverka hemlöshet krävs både insatser för att fler människor ska få ett arbete och att vi fortsätter med Bostad Först. Socialtjänstens insatser ska i största möjliga mån syfta till att människor får bättre möjlighet att försörja sig själva.

KD: Inget svar

L: Vi liberaler ser att insatser mot hemlöshet hela tiden ska förbättras och att samordningen ska vara utifrån ett helhetsperspektiv. En trygg bostad hänger samman med sociala insatser för familjer i kris, för personer med psykisk sjukdom, missbruksproblem, för de som hamnat i skuldfällan. .

MP: Ja. Just eftersom hemlöshet kommer av så olika anledningar så måste det också finnas många olika lösningar. Bland annat vill vi att hyresvärdar i Helsingborg ska acceptera olika typer av inkomst, såsom försörjningsstöd och vi vill att en nollvision mot hemlöshet införs. Vi kan inte styra alla hyresvärdar, men vi kan se till att Helsingborgshem går före. Nationellt vill Miljöpartiet se en hemlöshetsstrategi.

M: Moderaternas utgångspunkt är att staden ska hjälpa människor till långsiktig självständighet. Genom aktivt arbete för att fler helsingborgare ska bli självförsörjande läggs grunden för att fler ska kunna skapa ett gott liv, och därmed exempelvis efterfråga en bostad. Ett viktigt arbete för att frigöra bostäderna med de lägsta hyrorna är att få igång flyttkedjor. För att fler helsingborgare som idag står utanför bostadsmarknaden ska ha möjlighet att ta steget in behöver det arbetet fortsatt prioriteras. Det innebär bland annat fortsatt fokus på att Helsingborgs bostadsmarknad har en god variation av olika typer av boenden, såväl egna hem som bostadsrätter och hyresrätter. Därtill genomförs just nu en översyn av stadens bostadssociala program, vilket också förväntas bidra till utveckling i hemlöshetsarbetet.

S: Ja, vi vill bekämpa ojämlikheten på bostadsmarknaden och anser att en bostad är en rättighet och bör ses som välfärdens fjärde ben.

SD: Ja, bland annat genom att se till att allmännyttan har rätt direktiv (ex Helsingborgshem).

V: Inget svar

LÄS PARTIERNAS FULLSTÄNDIGA SVAR HÄR

I Malmö säger socialtjänstens riktlinjer att stöd enbart ges till de socialt hemlösa barnfamiljerna. Vill ditt parti ändra på detta?

Denna fråga är inte aktuell för Helsingborgspartierna.

Vill ditt parti att inkomstkraven för att få hyreskontrakt i det kommunala bostadsbolaget ska räkna in försörjningsstöd som inkomst?

Om frågan: Trösklarna till bostadsmarknaden blir allt högre, där personer utan kötid, brist på kapital eller kontakter, har allt svårare att skaffa en trygg boendelösning för sig själva och sin familj. Stadsmissionen ser behov av tydliga riktlinjer eller regler kring rimliga inkomstkrav för hyresgäster där även försörjningsstöd bör räknas som inkomst. Det krävs också tydliga riktlinjer för vräkningsförebyggande åtgärder för att undvika att personer hamnar i strukturell hemlöshet. Särskild tonvikt bör läggas på barnfamiljer.

Vill ditt parti att inkomstkraven för att få hyreskontrakt i det kommunala bostadsbolaget ska räkna in försörjningsstöd som inkomst?

C: Ja, inte minst väldigt viktigt för familjer med barn.

KD: Inget svar

L: Helsingborgshem tar med olika bidrag när det gäller inkomst i ordinarie turordningssystem men inte försörjningsstöd. Helsingborgshem försöker hjälpa de utan fast inkomst på annat sätt med Bostad först och med särskilda lägenheter som socialförvaltningen hyr. Hittills har detta fungerat och man upplever att det är inget som är aktuellt att ändra på.

MP: Ja. Anledningarna till försörjningsstöd är många och ska inte diskvalificera någon från en bostad.

M: Nej, vi vill istället prioritera insatser för att få helsingborgare ur försörjningsstöd och in i arbete eller utbildning.

S: Ja, vi anser att försörjningsstöd ska räknas som inkomst.

SD: Nej. Socialtjänsten går in som borgenär om en person saknar inkomst. I första hand ska en person inte behöva försörjningsstöd som inkomst varför det bör vara en inte fråga.

V: Inget svar

LÄS PARTIERNAS FULLSTÄNDIGA SVAR HÄR

Vill ditt parti ta fram riktlinjer för det vräkningsförebyggande arbetet i kommunen under nästa mandatperiod?

Om frågan: Trösklarna till bostadsmarknaden blir allt högre, där personer utan kötid, brist på kapital eller kontakter, har allt svårare att skaffa en trygg boendelösning för sig själva och sin familj. Stadsmissionen ser behov av tydliga riktlinjer eller regler kring rimliga inkomstkrav för hyresgäster där även försörjningsstöd bör räknas som inkomst. Det krävs också tydliga riktlinjer för vräkningsförebyggande åtgärder för att undvika att personer hamnar i strukturell hemlöshet. Särskild tonvikt bör läggas på barnfamiljer.

Vill ditt parti ta fram riktlinjer för det vräkningsförebyggande arbetet i kommunen under nästa mandatperiod?

C: I Helsingborg har vi inom vår Handlingsplan för Bostadssociala Programmet sedan några år ett samarbete mellan bl a social-, vård och omsorgs-, arbetsmarknadsförvaltningen och Helsingborgshem kring vräkningsförebyggande team. Vi stödjer detta.

KD: Inget svar

L: Ja, vi liberaler ser också en ökad risk att fler familjer kan komma bli vräkta och det vräkningsförebygggande arbetet måste öka i Helsingborg. Idag finns det insatser inom Arbetsmarknadsförvaltningen och till viss del inom Socialförvaltningen men det motsvarar inte behovet. Vi liberaler vill också att personalen får utrymme att arbeta uppsökande i de fall man vet att det förekommer störningar och att det skapas ett Vräkningsförebyggande team vars enda arbetsuppgift kommer att vara att förhindra uppsägningar och vräkningar och se till så att individen får rätt stöd.

MP: Ja. I en nollvision mot hemlöshet måste ett sådant arbete inkluderas.

M: I Helsingborgs stad finns ett antal vräkningsförebyggande insatser, såsom exempelvis hyresrådgivning och rutiner för hantering av inkomna anmälningar om störningar. Vi ser dock att det finns behov av att stärka stadens vräkningsförebyggande arbete. Det handlar bland annat om mer uppsökande verksamhet och bättre samverkan mellan berörda förvaltningar. Detta utvecklingsarbete är pågående, och kommer fortsatt vara prioriterat.

S: I Helsingborg arbetar vi redan med att förebygga vräkning men vi menar att ytterligare kan göras i form av förfinade instrument för att ännu tidigare identifiera risker.

SD: Detta existerar redan och kommer fortsätta att vara ett fokus under nästa mandatperiod.

V: Inget svar

LÄS PARTIERNAS FULLSTÄNDIGA SVAR HÄR

Vill ditt parti ta fram ägardirektiv till det allmännyttiga bostadsbolaget som ett verktyg för att bygga bostäder med rimliga hyror under kommande mandatperiod?

Om frågan: Samverkan med allmännyttiga fastighetsbolag är en viktig faktor för att förebygga och motverka hemlöshet. Det rör sig både om samverkan kring förebyggande åtgärder som vräkningsförebyggande arbete och om tillgång till bostäder. I samverkan med allmännyttan menar Stadsmissionen att det är viktigt att formalisera hur arbetet bedrivs. Kommuner bör i sina ägardirektiv till de allmännyttiga bostadsbolagen ha skrivningar om det bostadssociala ansvaret som kan följas upp.

Vill ditt parti ta fram ägardirektiv till det allmännyttiga bostadsbolaget som ett verktyg för att bygga bostäder med rimliga hyror under kommande mandatperiod?

C: Helsingborgs stad har ägardirektiv för Helsingborgshem innehållande bl a ansvar att anpassa nyproduktion utifrån marknadens behov och efterfrågan samt inriktning om att bidra till ökad rörlighet på bostadsmarknaden. Vi stödjer detta.

KD: Inget svar

L: Gällande nybyggnation har Helsingborgshem i de senaste projekten varit tvungna för att kunna genomföra nybyggnation utifrån de inkomna anbuden valt att ansluta sig till hyressättningen till det statliga bidragsystemet. Detta sänker hyran och innebär låsta hyror i 15 år. Billigare än så går inte att göra för att få ner hyran i nybyggnation.

MP: Ja. I Helsingborgshems ägardirektiv står följande om hyror “Helsingborgshem, Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna är parterna som ansvarar för hyressättningen i Helsingborg. Helsingborgshems hyror ska spegla hyresgästernas boendevärderingar och baseras på den gemensamt framförhandlade helsingborgsmodellen.” Det är bra, men måste också kompletteras med modellet för personer som inte kan betala denna hyra. De insatserna måste koordineras med andra insatser, så att personen på sikt (om möjligt) kan få en ekonomi som kan bära sig själv.

M: Vi ser att den viktigaste insatsen för att frigöra billiga bostäder på bostadsmarknaden är att öka rörligheten genom så kallade flyttkedjor. Det innebär exempelvis att säkerställa att den typen av bostäder som de som idag bor i de billigaste hyresrätterna vill flytta till, finns tillgängliga.

S: Ja, genom att återställa ägardirektivet från lydelsen ”att hyrorna ska vara i nivå med jämförbara städer” till ”hyror på rimliga nivåer”.

SD: Det som beskrivs existerar redan och det är inget vi planerar att avsluta.

V: Inget svar

LÄS PARTIERNAS FULLSTÄNDIGA SVAR HÄR

Vill ditt parti bidra till social hållbarhet genom planering av viss andel socialt hållbara bostäder i befintligt och nytillkommande bostadsbestånd i kommunen?

Om frågan: Samverkan med allmännyttiga fastighetsbolag är en viktig faktor för att förebygga och motverka hemlöshet. Det rör sig både om samverkan kring förebyggande åtgärder som vräkningsförebyggande arbete och om tillgång till bostäder. I samverkan med allmännyttan menar Stadsmissionen att det är viktigt att formalisera hur arbetet bedrivs. Kommuner bör i sina ägardirektiv till de allmännyttiga bostadsbolagen ha skrivningar om det bostadssociala ansvaret som kan följas upp.

Vill ditt parti bidra till social hållbarhet genom planering av viss andel socialt hållbara bostäder i befintligt och nytillkommande bostadsbestånd i kommunen?

C: I Helsingborg har vi kopplat till våra bostadssociala insatser krav på 10% vid nyproduktion och jobbar aktivt med befintligt tillsammans med både Helsingborgshem och privata fastighetsägare. Vi stödjer detta.

KD: Inget svar

L: Gällande nybyggnation har Helsingborgshem i de senaste projekten varit tvungna för att kunna genomföra nybyggnation utifrån de inkomna anbuden valt att ansluta sig till hyressättningen till det statliga bidragsystemet. Detta sänker hyran och innebär låsta hyror i 15 år. Billigare än så går inte att göra för att få ner hyran i nybyggnation.

MP: Ja. Vi har inte bestämt en siffra, men vi vill att antalet lägenheter inom till exempel Bostad först ska öka. Vi vill också se en än mer blandad bebyggelse i hela Helsingborg, där Helsingborgshem har en viktig roll i att se till att det finns hyresrätter till rimlig hyra i hela staden.

M: I Helsingborgs stad arbetar vi redan idag med långsiktigt hållbar stadsplanering, där såväl Helsingborgshem som privata fastighetsägare är involverade.

S: Ja, vi har diskuterat möjligheten att skriva in i marköverlåtelseavtalen som staden gör att visst antal ska ingå i stadens bostadssociala program.

SD: Det som beskrivs existerar redan och det är inget vi planerar att avsluta.

V: Inget svar

LÄS PARTIERNAS FULLSTÄNDIGA SVAR HÄR

Vill ditt parti initiera en fattigdomsutredning som kan leda till konkreta politiska insatser för att motverka fattigdomen i Sverige? Vad skulle det betyda för er politik lokalt?

Om frågan: Fattigdom och svår ekonomisk utsatthet tillhör inte den officiella bilden av Sverige. Tvärtom är den allmänna uppfattningen att i vårt samhälle får alla människor det stöd de behöver, där ingen behöver oroa sig över att inte ha råd med mat eller sakna tak över huvudet. Stadsmissionen och civilsamhället möter en annan verklighet. En verklighet där många människor är beroende av akut stöd och basala saker som kläder, hygienartiklar och mat.

40 procent av alla som tar emot försörjningsstöd lever med ett långvarigt försörjningsstöd enligt SCB, trots att stödet är tänkt att vara tillfälligt. Utan rätt stödinsatser ökar risken för långvarig fattigdom vilket ofta leder till psykisk ohälsa och annan problematik som följd. Möjligheterna att komma tillbaka i egenförsörjning försämras avsevärt och människor riskerar att fastna i ekonomisk utsatthet och utanförskap.

Stadsmissionen ser nödvändigheten av att regeringen tar fram en nationell fattigdomsstrategi och att detta sker i dialog mellan civilsamhälle och det offentliga samhället.

Vill ditt parti initiera en fattigdomsutredning som kan leda till konkreta politiska insatser för att motverka fattigdomen i Sverige? Vad skulle det betyda för er politik lokalt?

C: Att bekämpa fattigdom är en viktig insats som vi måste och vill göra på flera sätt. Men Centerpartiet har just nu inte tagit ställning till att initiera en fattigdomsutredning.

KD: Inget svar

L: Nyamko Sabuni presenterade maj 2021 Förortslyftet som är den mest genomarbetade och övergripande integrationspolitik som presenterats i Sverige. Med ett genomgripande reformpaket ska Sverige inte ha några områden som klassas som utsatta. Förortslyftet kommer att stärka tryggheten, möjligheterna och friheten för många människor.

MP: Ja. Vi vill att en sådan görs från nationellt håll. För oss lokalt så skulle det innebära en större kunskap kring var vi idag har luckor i det trygghetssystem som borde se till att ingen blir fattig och i längden eventuellt hemlös. Rätt insatser till rätt personer är viktigt i dessa frågor.

M: Det är viktigt för oss att alla människor får möjligheter att skapa det liv de själva vill, oavsett var man växer upp och hur livet sett ut för familjen historiskt. Ingen människa ska ärva sin sociala situation mot sin egen vilja. För att det ska bli verklighet krävs långsiktiga åtgärder mot utanförskap, exempelvis genom att staden blir skicklig på att upptäcka och möta behov av stöd tidigt, och att alla som kan ska arbeta. Vi tror dock inte att ytterligare en nationell utredning är lösningen på problemet.

S: Vi återkommer i den frågan. (Har inte återkommit)

SD: Att utreda fattigdom anser vi är ännu ett sätt att skjuta fram ett problem istället för att ta itu med problematiken.

V: Inget svar

LÄS PARTIERNAS FULLSTÄNDIGA SVAR HÄR

Vill ditt parti säkerställa nivåerna i socialförsäkringssystemet så att ingen lever under existensminimum – med pensionsnivåer som det går att leva på och ett ekonomiskt bistånd anpassat till levnadskostnaderna i dagens samhälle?

Om frågan: Fattigdom och svår ekonomisk utsatthet tillhör inte den officiella bilden av Sverige. Tvärtom är den allmänna uppfattningen att i vårt samhälle får alla människor det stöd de behöver, där ingen behöver oroa sig över att inte ha råd med mat eller sakna tak över huvudet. Stadsmissionen och civilsamhället möter en annan verklighet. En verklighet där många människor är beroende av akut stöd och basala saker som kläder, hygienartiklar och mat.

40 procent av alla som tar emot försörjningsstöd lever med ett långvarigt försörjningsstöd enligt SCB, trots att stödet är tänkt att vara tillfälligt. Utan rätt stödinsatser ökar risken för långvarig fattigdom vilket ofta leder till psykisk ohälsa och annan problematik som följd. Möjligheterna att komma tillbaka i egenförsörjning försämras avsevärt och människor riskerar att fastna i ekonomisk utsatthet och utanförskap.

Stadsmissionen ser nödvändigheten av att regeringen tar fram en nationell fattigdomsstrategi och att detta sker i dialog mellan civilsamhälle och det offentliga samhället.

Vill ditt parti säkerställa nivåerna i socialförsäkringssystemet så att ingen lever under existensminimum – med pensionsnivåer som det går att leva på och ett ekonomiskt bistånd anpassat till levnadskostnaderna i dagens samhälle?

C: Vi vill:
• Att försörjningsstödet ska betalas ut 50/50 i familjer
• Göra det enklare att gå från bidrag till arbete
• Ge socialtjänsten bättre förutsättningar att hjälpa människor i arbete
• Jobba långsiktigt för stabilt och hållbart höjda pensioner
• På alla plan, arbeta för jämställda pensioner
• Säkerställa ett grundskydd för de med lägst pensioner

KD: Inget svar

L: Vi liberaler anser att alla har rätt till grundläggande trygghet, att samhället ger ett starkt skyddsnät.
Socialförsäkringen ska finnas där för den som har en funktionsnedsättning eller sjukdom, är äldre eller hemma med små barn, och behöver ekonomisk skydd. En liberal socialförsäkring bygger på några enkla principer. Det finns ett samband mellan avgiften och förmåner, avgiften är proportionell mot inkomsten, ersättning betalas ut mot ett inkomstbortfall.
Gällande den allmänna pensionen finns det Garantipension som är ett grundskydd för den som haft liten eller ingen arbetsinkomst. Den baseras främst på hur stor inkomstpensionen är och hur länge man bott i Sverige, men även aktuellt civilstånd.
Fr o m augusti 2022 kan den som är ensamstående och har lägre inkomstgrundande pension före skatt på 14 882 kronor per månad vara berättigad till garantipension.
Det är också viktigt att känna till att man kan ha en låg pension och ändå inte få någon garantipension och det beror då på bosättningstid i Sverige är mindre än 40 år eller om man tagit ut pension före 65 år.
Liberalerna har länge krävt att arbetslöshetsförsäkringen ska vara allmän och obligatorisk.
Ekonomiskt bistånd är inget som ligger inom Socialförsäkringen utan det söker den enskilde i sin kommun.

MP: Ja. De ekonomiska klyftorna måste minska och vi måste börja med de som har det svårast. I Helsingborg har vi tex lagt förslag om att nödvändiga kostnader för husdjur ska kunna räknas med i försörjningsstödet samt bifallit andra partiers förslag på liknande tema.

M: Normen i, och den totala beräkningen av, försörjningsstödet är konstruerad för att täcka de kostnader familjer har för att klara sig. För oss är det en viktig grundvärdering att alla som kan ska arbeta, och att det alltid ska löna sig mer att arbeta än att gå på bidrag. Därför prioriterar vi stödinsatser för att hjälpa människor ur utanförskap över höjda bidragsnivåer. När det kommer till pensionernas nivåer har Moderaterna på nationell nivå lagt flertalet förslag på hur detta kan förbättras.

S: Vi vill ha ett jämlikt och jämställt samhälle och då ska Sverige ha ett socialförsäkringssystem som fungerar. Samtidigt behövs det utformas så att det bidrar till minskad segregation och ökad livskvalité och hälsa för att inte låsa in människor i ett beroende av försörjningsstöd. Vi har nyligen fått igenom förslag på att höja pensionen för de med lägst pension. Garantipensionen kommer att höjas med 1000 kronor från och med i augusti. Vårt mål är att alla ska kunna leva på sin pension.

SD: Ja, allt det ni nämner ser vi som en självklarhet som alla politiker bör arbeta för.

V: Inget svar

LÄS PARTIERNAS FULLSTÄNDIGA SVAR HÄR

Är IOP en avtalsform som ditt parti förespråkar för fortsatt samarbete kring gemensamma välfärdstjänster och trygghetsskapande insatser?

Om frågan: IDÈBURET OFFENTLIGT PARTNERSKAP (IOP) är en avtalsform som möjliggör samverkan mellan det offentliga och civilsamhället, där vi tillsammans kan ge invånarna bästa möjliga förutsättningar. I Kristianstad möjliggör partnerskapet att Skåne Stadsmission på kommunens uppdrag kan öka tryggheten och säkerheten i staden genom att driva Café David och Nattjouren. I Malmö driver vi Crossroads genom IOP med Malmö stad, samt Värmestugorna i ett större partnerskap med staden och andra organisationer. Vårt IOP med Region Skåne har under lång tid gjort det möjligt att i Malmö, Kristianstad och Helsingborg ge skåningar som lever i utsatthet förutsättningar att söka den sjukvård och tandvård de har rätt till.

Är IOP en avtalsform som ditt parti förespråkar för fortsatt samarbete kring gemensamma välfärdstjänster och trygghetsskapande insatser?

C: Ja det gör vi. Helsingborgs stad jobbar aktivt med IOP och vi stödjer detta arbete och ser gärna att det utvecklas ytterligare.

KD: Inget svar

L: Ja, vi liberaler vill utvidga verksamheten med IOP (idéburet offentligt partnerskap) då vi ser att samverkan med civilsamhällets aktörer och den offentliga sektorn gynnar gemensam verksamhet.

MP: Ja. Den ideella sektorn måste få bättre möjligheter till långsiktigt arbete. Det kan handla om anställning av personal, men även andra långsiktiga åtaganden som inte passar för korta projekt.

M: Absolut! I Helsingborg har vi flera goda exempel på samarbete genom IOP-avtal, och vi ser gärna fler framöver.

S: IOP är en bättre garant än kortsiktiga bidrag för långsiktigt viktiga engagemang. IOP innebär också att kommun och civilsamhället tillsammans tar ett tydligare gemensamt ansvar med uppföljning av mål och insatser jämfört med exempelvis föreningsbidrag. Vi socialdemokrater vill utveckla i stort sett varje insats som leder till en bättre psykisk hälsa och minskad ensamhet.

SD: Ja. Men ett noga övervägande bör ske då det inte passar alla föreningar.

V: Inget svar

LÄS PARTIERNAS FULLSTÄNDIGA SVAR HÄR

Öppna frågor

Vilka insatser ser ditt parti som nödvändiga för att motverka hemlöshet i er kommun?

Vilka insatser ser ditt parti som nödvändiga för att motverka fattigdom i er kommun?

Vilka insatser ser ditt parti som nödvändiga för att motverka hemlöshet i er kommun?

C: I korthet: • Se fler billiga boendealternativ, och öka rörligheten på bostadsmarknaden.
• Att bostadsbidragets konstruktion bör ses över för att förstärka skyddet för ekonomiskt utsatta familjer.
• Se bättre insatser för att hantera missbruk och psykisk ohälsa.

KD: Inget svar

L: I Helsingborg pågår idag en revidering av det bostadssociala programmet. För att detta ska bli så bra och komplett som möjlig gör man tillsammans med Vård och Omsorgsförvaltningen (VOF) en genomlysning av samverkan över nämnderna. Denna samverkan innefattar även Arbetsmarknadsförvaltningen (AMF).
Vi liberaler ser att det är mycket viktigt att vi samarbetar med de olika nämnderna som finns i kommunen, för att ingen medborgare ska falla mellan stolarna oavsett vilken nämnd som får den första impulsen.

MP: • Införa en nollvision mot hemlöshet, och säkra fler bostäder till ”Bostad först”.
• Att fler ska få en bostad genom att Helsingborgs hyresvärdar accepterar fler typer av inkomst, så som försörjningsstöd.
• I Helsingborg ska inga barn behöva vara hemlösa. En hållbar social bostadspolitik ska grundas på en nollvision mot hemlösa barn.

M: Det förebyggande arbetet är centralt. Skola, socialtjänst, föreningsliv och alla andra delar av samhället behöver vara bra på att upptäcka utsatthet. Först när vi kan upptäcka behoven i tid, kan vi också erbjuda rätt stöd i tid. Vi menar också att en avgörande insats mot fattigdom och utanförskap är att fler helsingborgare kommer i arbete. De hushåll där barn lever är prioriterade, både utifrån att inget barn ska behöva växa upp i fattigdom och utifrån att det stärker barnen i att själva växa upp till självständiga individer.

S: Ökad sysselsättning där fler görs anställningsbara samt att inom kommunal verksamhet och i avtal med privata företag som bedriver verksamhet för staden verka för att de också tar ett ökat socialt ansvar och erbjuder arbete och/eller sysselsättning för unga, långtidsarbetslösa och människor som står långt borta från arbetsmarknaden.
När vi fortsätter bygga staden är det viktigt med blandade upplåtelseformer av bostäder i såväl befintlig som ny bebyggelse för att bryta och inte ytterligare cementera socioekonomiska skillnader.

SD: Vi ser det som en nationell fråga.

V: Inget svar

Vilka insatser ser ditt parti som nödvändiga för att motverka fattigdom i er kommun?

C: Förutom de insatser som redan görs (enl svar ovan) vill vi bl a se:
• att samarbetet mellan socialtjänst och skola förstärks ytterligare så att man tidigt kan fånga upp barn som kan fara illa.
• att de barn och familjer som är aktuella inom socialtjänsten erbjuds en särskild kartläggning och stöd av skola och socialtjänst gemensamt där stödet ges såväl i skola som hemma.
• att arbetet med hembesök samt uppsökande och uppföljande verksamhet och insatser inom socialtjänsten stärks.
• att de sociala tjänster som kommunen erbjuder kommuniceras tydligt så att trösklar minskar för kontakt med socialtjänsten.
• att ”Bostad först” utvecklas och stärks.
• att de mobila teamen stärks genom ett pilotprojekt där när-mobilteam med specifika geografiska ansvar etableras i stadens särskilt utsatta områden och utgår från fritidsgårdar.

KD: Inget svar

L: Vi liberaler ser att vårt civilsamhälle och ideella organisationer är mycket viktiga för vår kommun och dess invånare. Man kan inte mäta detta viktiga arbete som alla dessa eldsjälar gör och finns för så många av våra medborgare.

MP: Kartläggning så att vi vet varför Helsingborgare blir fattiga, rimliga hyror och tidiga insatser samt stöd för den som riskerar att hamna i fattigdom.

M: Det förebyggande arbetet är det allra viktigaste. Om vi blir skickliga på att upptäcka behov och utsatthet, och därmed ge tidigt stöd, kan vi ge fler helsingborgare förutsättningar att bli självständiga från början. Arbetet med bostad först och utvecklingen av ”jobb först” är också vikta insatser, grundtanken om att erbjuda sunda sammanhang, tro på individen och högt ställda förväntningar skapar de bästa förutsättningarna för var och en att lyckas. En annan viktig insats är att förbättra flödet i de boendeinsatser som staden erbjuder. Idag fastnar för många helsingborgare i olika typer av insatser, vilket bidrar både till att kön blir onödigt lång och till att individerna inte når självständighet så snabbt som de egentligen kunnat göra. Generellt är samverkan mellan stad, region, näringsliv och civilsamhälle en viktig pusselbit för att motverka hemlöshet.

S: Arbeta mer proaktivt med uppföljning och använda investeringsstödet som regeringen infört.

SD: Inget svar

V: Inget svar

LÄS PARTIERNAS SVAR HÄR

Skåne Stadsmission reserverar sig för eventuella misstag i sammanställningen. Om du representerar något av partierna och har frågor kring vår sammanställning eller vill veta mer så kontakta: eva.emmelin@skanestadsmission.se

Skåne Stadsmission är en religiöst och partipolitiskt oberoende organisation.

BORTTAPPADE RÖSTER

Vart skickas röstkortet om du står utan bostad? Inför valet riskerar 33 000 hemlösa att förlora sin demokratiska röst.

I Sveriges Stadsmissioners kampanj kan du lära dig mer om hemlöshet, ta reda på vad våra politiker vill göra åt saken och lyssna på tankar och åsikter från hemlösa Alexandra och Maria.

Gå gärna in på kampanjsidan via länken nedan, men missa inte vår lokala valkompass här!

TA MIG TILL KAMPANJEN BORTTAPPADE RÖSTER

Skåne Stadsmission

Vi möter människor som lever i utsatta livssituationer. Det kan handla om psykisk ohälsa, hemlöshet och fattigdom.

Vi gör ingen skillnad på människor.
Till oss är alla välkomna.

► Läs mer om vår organisation

Dina pengar når fram

Skåne Stadsmission har 90-konto och är medlemmar i Giva Sverige.

 

 

Gåvobankgiro: 900-3252
Swish: 900 3252

Kontakt

Skåne Stadsmission
Olof Palmes plats 1 214 44 Malmö

Vxl 040-664 22 40
info@skanestadsmission.se

Org.nr 846004-8716
faktura@skanestadsmission.se

Kontaktuppgifter och adress till våra verksamheter finner du här.

Följ oss

Facebook | Instagram | Linkedin | Twitter | Press

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

PERSONUPPGIFTER

Läs vår integritetspolicy för att få veta mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.

© Copyright Skåne Stadsmission - skapad av Quentin Studios
Scroll to top