Alla barn längtar inte till julafton

Leia ska snart fira jul med sina äldre syskon och deras familjer. Det finns små barn i släkten och Leia har noga valt ut fina presenter till var och en av dem.

Idag är Leia 21 år. Hon har ett jobb och en egen inkomst. Så nu kan hon välja själv. Det är tydligt att hon uppskattar julen och allt som hör till julfirandet. Hon beskriver i detalj om allt pynt hon har köpt för att göra det mysigt.

Som liten hade hon det inte så lätt. Hon växte upp fattigt. Varannan jul firade hon hos mamma och varannan hos pappa.

”Hos pappa kände jag mig aldrig bekväm. Det fanns ingen röd duk på bordet och ingen gran. Jag och min bror satt oftast själva i soffan och såg på tv och pappa var på sitt rum.”

Det är ingen angenäm bild hon målar upp av jularna hos pappa. Han var ofta full. Ibland hade han köpt en julklapp till dem, ibland inte. Han brukade oftast inte slå in sina klappar heller, berättar Leia. Någon gång fick de lite pengar att gå ner till kiosken för att köpa godis. Leia minns hur hon brukade försöka göra det mysigt och sätta på julmusik på stereon.

Men då brukade hennes pappa bara stänga sin dörr. Det är svårt att föreställa sig den ensamhet barn kan känna.

Hos mamma var det helt annorlunda. Hon hade inte mycket pengar men såg alltid till att ordna med julklappar. De var viktigare än maten, berättar Leia. Alla barn skulle få en julklapp.

Leia och hennes mamma brukade också köpa gran som de pyntade tillsammans. På julafton hade de alltid mysigt hemma med röda dukar och mat. Hela familjen var samlad och de hade det trevligt tillsammans.

Det finns många föräldrar som oroar sig just nu över hur de ska få ihop julen. Kommer pengarna räcka?

Det finns också många barn som oroar sig över hur julen ska bli. Kommer pappa att bli full? Kommer det att bli bråk? Kommer jag få en julklapp?

Skillnaderna mellan trygghet och utsatthet är aldrig så skarpa och tydliga som just nu vid jul. Det är alldeles för många barn som kommer ljuga om sin jul när de kommer tillbaka till skolan efter loven.

*Leia heter egentligen något annat.

Skänk en julgåva till barn i utsatthet

Varje år bjuder vi barn och deras familjer på ett julfirande med mat, roligheter och julklappar. Men vi behöver pengar, och med din hjälp kan vi ge fler en fin jul. Vill du ge ett barn en jul att minnas?

Skänk en julklapp! Swisha 100 kr till 900 3252 eller klicka här för att komma till gåvoshopen.