Claudia och Nicolae chattade med Sydsvenskans läsare

I tidningen Sydsvenskan berättar Claudia och Nicolae Burcea om hur det nya coronaviruset påverkar livet för dem som försörjer sig genom att tigga på Malmös gator. Paret svarade också på läsarnas frågor i en chatt. 

Bilden är en skärmdump från Sydsvenskan.se

– För ett år sedan kunde vi få ihop 400 kronor under en dag. Nu är det 150 eller 200 kronor, säger Nicolae Burcea till tidningen. Här kan den som prenumererar på Sydsvenskan läsa artikeln. 

Claudia och Nicolae kommer till vårt stödcenter Crossroads varje morgon, för att äta frukost och få information om utvecklingen i coronatider.

På Crossroads noterar personalen att många EU-medborgare från Rumänien nu återkommer till Malmö efter att i början av pandemin ha lämnat landet. Situationen i Rumänien är helt enkelt så svår att de trots osäkerhet och utsatthet på gatorna i Sverige bedömer att det är nödvändigt att komma tillbaka för att försöka få ihop pengar som familjerna kan leva på. De undantagslagar som Rumänien infört på grund av coronaviruset gör det ännu svårare än vanligt att få ett ströjobb eller på annat sätt hitta försörjning.

Allmänheten hade många frågor som Claudia och Nicolae svarade på i en chatt. Hela chatten finns här, och här är tre av de många frågor som paret svarade på:

Fråga: Önskar ni endast pengar eller vill ni även ha mat/saker?
Svar: Båda går fint. Vi uppskattar all hjälp vi kan få.

Fråga: Hur beter sig folk, rent allmänt? Är de flesta vänliga eller är de elaka? Eller bara ignorerar er?
Svar: De flesta är snälla. De elaka är få. Många ignorerar.

Fråga: Borde inte Rumänien själva ta hand om sina medborgare? Hur är situationen för er i hemlandet?
Svar: Det borde Rumänien. Situationen är dock en annan. Redan som barn blir romer diskriminerade och det är svårt att bygga en framtid utan utbildning.

Chatten möjliggjordes genom det EU-finansierade projektet ”Motverka hatbrott mot romska EU-migranter i Malmö” som Skåne Stadsmission driver i samarbete med Civil Rights Defenders.