Edda Magnason sjunger in julen

I år är det fler barnfamiljer än någonsin som söker sig till Skåne Stadsmission, för att få mat och stöd. Med fokus på barnfamiljer i utsatthet lanserar vi årets julkampanj – där Edda Magnason och Erik Hjärpe bidrar till julstämningen.

– Om mitt lilla bidrag med sång kan få någon att tänka till och ge en peng i stället för att lägga den där onödiga prylen i kundvagnen under julköpshetsen – så gör jag gärna det, säger Edda.

Årets jullåt heter När det lider mot jul, men är nog mer känd som Det strålar en stjärna. Edda ser den som en av ”mega julklassikerna”, vilket det inte är svårt att hålla med om.

Hur känner du själv inför julen?

– Jag älskar att gå helhjärtat in för både pepparkakshus, kristyr och röda sidenband. Men sen åker det fort ut efter jul, då vill jag tro att våren är på väg.

Bakom ”arret” till låten hittar vi kompositören och musikern Erik Hjärpe. Kanske mest känd för den skånska publiken som en av medlemmarna i gruppen Damn!, som i många år spelat tillsammans med Timbuktu.

Edda berättar att hon och Erik har stött på varandra en gång tidigare, för ungefär tio år sedan.

– Jag blev väldigt glad när jag fick reda på att det var han som skulle göra arret till låten!

Erik Hjärpe om jullåten

Så här säger Erik om samarbetet med Skåne Stadsmission och årets jullåt:

– Jag avskyr att vårt land blir mer och mer orättvist, med ökade klyftor. Fattigdom är orsaken till så många andra problem i samhället. Några som verkligen inte ska behöva betala priset för detta är barnen. Tills Sverige är rättvisare måste vi hjälpa dem som behöver hjälp, att få växa och vara mätta. Jag hoppas att låten kan ge sköna glädjekänslor i stunden och att den i bästa fall bidrar till att förbättra något i verkligheten också.

För dig som blir nyfiken på Edda så är hon i höst ute med en soloshow. Parallellt med den gör hon flera konserter tillsammans med olika artistkollegor.

– Jag gör bland annat en julkonsert tillsammans med Tingsek och Sabina Ddumba den 24–25 november på Malmö Live. Där blir det amerikanskt delux med storband, säger Edda.

Fakta

Edda Magnason är bland annat låtskrivare, kompositör, artist och skådespelare. Hon blev känd för en bredare publik 2013 när hon spelade (och sjöng) rollen som Monica Zetterlund i filmen Monica Z. Samma år medverkade hon i föreställningen The Feeling of Going, av Skånes Dansteater på Malmö Opera. Edda har gett ut tre album, fått en rad priser samt gjort en mängd turnéer och konserter, såväl på egen hand som tillsammans med andra artister.

Erik Hjärpe är kompositör och musiker. Sedan 2002 turnerar han som keyboardist tillsammans med Timbuktu och Damn!, ett av Sveriges mest välkända hiphop- och funkband. Han skriver också musik för tv i Sverige och USA, samt även för teater, film och skivor. Han har fått många priser och samarbetat med många artister och institutioner.