En väckarklocka varje gång vi fotograferar

I tre år har Fotobyrån Apelöga samarbetat med oss. Det är något vi är mycket glada för då vi tror på att berätta med hjälp av bilder, samtidigt som det är en utmaning att fotografera i vår typ av verksamhet. Christian Andersson, den fotograf som vi har jobbat mest, svarar på några frågor kring vårt samarbete.

Varför valde ni att jobba med Skåne Stadsmission?

Många av Apelögas bilder används kommersiellt för att marknadsföra olika företag och organisationer. Som fotograf kan det lätt bli att mycket handlar om kunder och pengar – ibland känns det skönt att ta ett steg tillbaka från allt det där. När vi fotograferar för Skåne Stadsmission gör vi det för att vi tror fullt ut på vad Stadsmissionen står för och vill vara med och bidra med det vi kan. Det är samtidigt skönt att det inte finns några pengar inblandade i vår relation.

Hur har det varit att skildra vår verksamhet? 

Vi har ju gjort det några år nu och det är alltid intressant att se verksamheter som Stadsmissionen från insidan. Det blir också en väckarklocka varje gång vi fotograferar om att människors liv kan se så olika ut. Och att våra behov av stöd kan se så olika ut.

Vad tänker du kring att fotografera människor som lever i utsatthet?

För mig personligen är det viktigt att aldrig vara förmer, vilket blir extra viktigt när jag möter människor i utsatta situationer. Man måste skilja människan från situationen hen befinner sig i. Alla människor kan köra i diket eller få sina liv omkullkastade – det måste man komma ihåg!