Inlägg

De hyllas för sin kamp för barn i papperslöshet

Idag tillkännages pristagarna av 2018 års Child 10 Awards – 10 modiga och hängivna ledare som alla kämpar för barn som lever i en papperslös situation. En av pristagarna är Hanna Scott som arbetar som projektledare för Ensamma barn på flykt på Skåne Stadsmission. De nio pristagare, som kommer från Sverige och USA, kommer den 4:e december till Malmö för att ta emot sitt pris om 10,000 dollar var. En av pristagarna befinner sig själv i en papperslös situation i USA och kan därför inte lämna landet och komma till Malmö.

 – Årets pristagare är modiga och inspirerande ledare som verkligen står upp för de mest utsatta barnen.  De är hängivna experter och aktivister som står fast för barnets rättigheter i en samhällsutveckling där hårdare klimat på alla sätt slår hårdast mot de barn som är mest utsatta.  Jag är väldigt stolt att vi har möjlighet att hylla dem i Malmö och stötta dem framåt för att de gemensamt ska kunna växla upp arbetet för barn i papperslöshet, säger Sara Damber som grundade Child 10.

Hanna Scott, Skåne Stadsmission

Tusentals barn lever i Sverige i en utsatt situation på grund av de nya asylreglerna och för många är varje dag en kamp för överlevnad. I USA riskerar barn som söker asyl inlåsning och deportering utan chans till rättvis prövning.  Child 10 bjuder in till toppmöte och prisutdelning i Malmö för dessa ledande experter och aktivister runt om i både Sverige och USA som gör banbrytande insatser för att säkra dessa barns rättigheter.

– Vi på Unga Forum möter barn och unga i papperslöshet varje dag och ser hur deras situation blir alltmer utsatt och att det blivit svårare att få det stöd man har rätt till från viktiga myndigheter som till exempel socialtjänsten, berättar Hanna Scott. Det är så viktigt att uppmärksamma att även denna grupp barn och unga har rättigheter, inte bara på pappret utan i praktiken – det är vad vi på Unga Forum kämpar för varje dag. Jag är glad över att Child 10 i år valt att fokusera på papperslösa barn och ungas situation och jag hoppas att priset hjälper oss på Unga Forum att kunna utveckla vårt rättighetsarbete och att fortsätta erbjuda en trygg plats dit barn och unga kan vända sig för att få råd och stöd i en utsatt situation, säger Hanna Scott.

Child 10 Awards, som instiftats av Sophie Stenbeck Family Foundation och Sara Damber, identifierar varje år 10 modiga och inspirerande ledare som kämpar för dem mest utsatta barnen. Utöver det ekonomiska bidraget får pristagarna organisatoriskt stöd för att utveckla sitt arbete.  Child 10 drivs idag av Hugo Stenbecks  stiftelse och Sophie Stenbeck Family Foundation. Bland tidigare års uppmärksammade pristagare finns bl. a. Oby Ezekwesili, som tilldelades priset i närvaro av H.M. Drottning Silvia efter att ha initierat uppropet #BringBackOurGirls. I år sker Child 10 i samarbete med Malmö stad.

Årets pris delas ut i samarbete med Barnrättsbyrån Sverige som bidrar med sin expertis i ämnet om barn som lever i papperslöshet. Priset delas ut på Scandic Hotel Triangeln den 4 december kl 15:30.  I samband med prisceremonin anordnas även toppmötet Child 10 Summit i Malmö där pristagarna får möjlighet att dela med sig av sina erfarenheter och bygga vidare på den samlade kunskapen för att fortsätta utveckla arbetet för barn som lever i papperslöshet.

Årets pristagare är:

Eliot Wieslander, Sverige, generalsekreterare för Läkare i världen som arbetar med bistå människor i utsatta situationer med hälso- och sjukvårdsinsatser och juridisk rådgivning.
Hanna Scott, Sverige, projektledare för Ensamma barn på flykt, Unga forum vid Skåne stadsmission, som arbetar med basalt stöd som mat och kläder men också social och juridisk rådgivning till barn och unga som kommer till Sverige utan vårdnadshavare.
Jonathan Jayes Green, USA, en av grundarna till Undocublack Network som skapar community och ger stöd samt driver opinion för särskilt lyfta situationen för papperslösa svarta i USA.
Jonathan Ryan, USA, Verksamhetschef för RAICES som erbjuder gratis och subventionerad juridiskt stöd till barn och familjer som flytt eller invandrat till centrala och södra Texas.
Lenni Benson, USA, grundare av Safe passage project som arbetar med att ge kostnadsfri juridisk rådgivning för barn som söker asyl i USA.
Matilda Brinck-Larsen, Sverige, grundare av frivilligorganisationen Agape som erbjuder stöd för barn som blivit utvisade, åldersuppskrivna eller flyttats från sina boenden.
Nora Phillips, USA, grundare av  Al Otro Lado som arbetar med juridisk utbildning och rådgivning samt medicinskt stöd vid gränsen mellan USA och Mexico.
Omid Mahmoudi, Sverige, grundare av Ensamkommandes förbund som är en politisk och religiöst obunden ideell förening med syfte att underlätta och förbättra livet för nyanlända och ensamkommande unga.
Sanna Vestin, Sverige, informatör i asylfrågor och tidigare ordförande i FARR Flyktinggruppernas riksråd samt driver informationskanalen Asylnytt med syfte att öka kunskapen om asylrätt.
Stephen W Manning, USA, grundare av Innovation law lab som genom tekniska plattformar driver asylprocesser vid amerikanska gränser online och stöttar de jurister som arbetar på plats.

Vill du veta mer om Child 10? Läs mer på child10.org/child10-2018

KONTAKT:

Sara Damber
sara.damber@hsstiftelse.se
070 7620028

Grundarna av Child 10
Sophie Stenbeck Family Foundation sprider kunskap från tre generationer av entreprenörer och investerar i initiativ som stöttar de mest utsatta, kvinnor och barn.
Sara Damber är verksamhetschef på Stenbecks Stiftelse och en av Sveriges mest framstående sociala entreprenörer. 1997 grundade hon organisationen Friends och 2010 grundade hon Reach for Change.

Barnrättsbyrån
Barnrättsbyrån är en rättighetsbyrå för barn – inte därför att barn är bärare av problem, utan för att samhället skapar problem för barn. Barnrättsbyrån erbjuder stöd, råd och praktisk hjälp i frågor som rör barn och ungas rättigheter. För mer information se http://www.barnrattsbyran.se

Evenemang

Hittade inga inlägg

Tyvärr, inget innehåll kunde finnas som matchade vad du sökte efter