Inlägg

”Hade jag inte haft min post hit vet jag inte var mitt röstkort hamnat”

Var hamnar ditt röstkort om du inte har en fast adress? Hur tar du dig till vallokalen om du knappt tar dig ur sängen vissa morgnar? 
– Att det finns hinder för vissa människor att rösta, trots att de har rösträtt, är ett demokratiskt problem. Vi gör vad vi kan för att underlätta för våra besökare, säger Ingrid Foschi, enhetschef för Skåne Stadsmissions Café David i Malmö. 

Inför valet riskerar Sveriges minst 33 000 hemlösa att förlora sin demokratiska röst. Det är något som vi i Sveriges Stadsmissioner uppmärksammade redan förra valet, 2018. Ett sätt att underlätta för de människor som söker sig till oss är att bjuda in kommunens ambulerande röstmottagare. Vid tre tillfällen innan valet den 11 september är röstmottagarna Karin Mellbourn och Frankie Lidman, eller några av deras kollegor, på plats på Malmgatan för att ta emot röster från röstberättigade Malmöbor som inte har möjlighet att rösta på valdagen.

– Har man inte sitt röstkort kan vi skriva ut ett, och saknar man legitimation kan personalen här identifiera besökare som de känner. Det ska inte vara krångligt att rösta, säger Frankie Lidman.

Första röstningstillfället var onsdagen 31 augusti, på förmiddagen. I ett avskilt rum i anslutning till Kreativa verkstaden sattes den tillfälliga vallokalen i ordning.

– Jag har röstat varje val, hela mitt liv. Att jag kan göra det här när jag ändå kommer för att äta frukost gör det mycket lättare, säger en kvinna som berättar att hon har svårt att ta sig till den skola som är hennes vallokal.

Bengt lever i hemlöshet sedan snart ett år. Han bor på soffor hos vänner och bekanta, och tar då och då in på hotell för att som han säger ”vila upp sig”.

– Hade jag inte haft min post hit vet jag inte var mitt röstkort hamnat, säger han.

Bengt är en av många som har en c/o-adress hos Skåne Stadsmission, och lämpligt nog väntade röstkortet på honom just idag när röstmottagarna är på plats.

Trygghet, segregation och sjuk- och äldrevård är frågor som engagerar Bengt, som passar på att titta på valdebatt på tv under sina hotellnätter. Hade han inte kunnat rösta på Skåne Stadsmission är han inte säker på att det blivit av.

– Jag är en sådan som har svårt att komma till skott, och i det finns också förklaringen till att jag är hemlös. Jag har pengar, och missbrukar inte – så jag får ingen hjälp av socialen. Hade jag varit barn idag hade jag nog haft en ADHD-diagnos, säger han.

Nästa tillfällen för förtidsröstning på Café David i Malmö är 7/9 klockan 8 till 10 samt på Unga Forum – Skåne Stadsmissions verksamhet för barnfamiljer och unga – fredag den 9/9 mellan 10 och 12. 

Vill du veta hur de skånska partierna ställer sig i frågor om hemlöshet och fattigdom? LÄS MER HÄR!

HAR JAG RÖSTRÄTT? LÄS MER HÄR!

Fler röster ska höras!

Det närmar sig val i Sverige och vi på Skåne Stadsmission vill att fler röster ska höras i år. Därför kommer vi att prata om demokrati och ha olika event som alla syftar till att få fler i samhället att känna sig inkluderade.

Här ser du ett urval:

 • Studiecirklar på Café David tillsammans med Folkuniversitetet i Kristianstad och Malmö
 • Utbildning av 10 demokratiambassadörer från Unga Forum och Trygga Boende
 • Demokratitema i skaparverkstaden tillsammans med Medborgarbandet
 • Grillfest för att uppmärksamma valet på Café David i Kristianstad
 • Politikerutfrågning på Café David i Malmö tillsammans med Faktum
 • Politikerutfrågning i Rosengård under Malmedalen
 • Förtidsröstning på Café David Malmö
 • Demokratitema i språkgrupper på Trygga Boende  
 • Demokratifika med deltagare som arbetstränar i våra Sociala företag
 • Förtidsrösta tillsammans i verksamheterna
 • Demokratifester

Information om tid och plats hittar du löpande här på vår hemsida och i våra sociala kanaler.

#allaskahöras