”Jag lägger mycket tid på att leta efter billig mat”

Maria kom till Malmö i mars 2022, när kriget i Ukraina precis brutit ut. Hon och hennes vänner hjälps åt att hålla reda på extrapriser och var det går att hitta billig mat. När vi träffas har hon en liter matolja i ryggsäcken till sin syster.

– Jag lägger mycket tid på att gå runt och leta efter billig mat i hela stan. Jag måste göra det, annars får jag inte ihop mat till barnen. Och jag köper hellre mat än lägger 600 kronor på ett busskort, säger Maria.

Dagersättningen till ukrainska flyktingar är mycket låg. Stödet, som ligger på samma nivå som för asylsökande, har inte justerats sedan 1994. Och redan då låg det under nivån för försörjningsstöd.

Lapp på dörren på ukrainska

Ungefär en gång i veckan besöker Maria och barnen Skåne Stadsmissions verksamhet för barnfamiljer och unga. En plats som hon hittade ganska direkt när hon kommit till Malmö. När hon och hennes syster var ute och promenerade fick de syn på en lapp på Skåne Stadsmissions dörr, skriven på ukrainska. Det fick dem att knacka på.

– Personalen här gör allt de kan för att hjälpa oss, vilket jag är mycket tacksam för. Att kliva in här är lite som att komma hem till kompisar. Här kan jag slappna av, säger hon.

Maria sitter hemtamt uppkrupen i en av sofforna, i det som kallas Bamserummet.

Bamse är populär bland barnen på Unga Forum.

Svår första tid i Sverige

Maria gråter när hon berättar om sin flykt. Första tiden i Sverige var svår, av flera skäl. Oron över familjen i Ukraina påverkade henne mycket. Kort efter att de kommit till Malmö visade det sig också att hon var gravid. Ett mycket önskat barn, men en svår situation att vara gravid i. Maria berättar att hon dock fick fint stöd från flera håll i Malmö, bland annat av sin barnmorska.

Utöver personligt stöd har Maria också fått kläder, schampo, andra hygienartiklar samt en barnvagn av Skåne Stadsmission.

– Nu ser jag jättemycket fram emot julfesten. Jag var med förra året och det var jättekul, säger Maria.

 

 

Vill du hjälpa barnfamiljer i jul?  Läs mer här.

Fakta

Flyktingar från Ukraina får samma dagersättning som asylsökande. En vuxen som delar hushåll med någon annan vuxen får 61 kronor per dag. Barn får 37–50 kronor per dag, beroende på ålder.

*Maria heter egentligen något annat. Personen på bilden har inget med texten att göra.