Många barnfamiljer kämpar hårt – särskilt inför jul

De höga matpriserna slår hårdast mot dem som redan har det svårast. Att inte ha råd att handla mat eller julklappar inför julen höjer stressen ytterligare. Framför allt för barnfamiljer.

– Ibland har vi inte så mycket mat i kylskåpet. Jag säger inget då, för jag märker att mamma tycker att det är jobbigt.

Det säger en flicka som besöker oss på våra familjeträffar. Barn som lever i fattigdom är ofta bra på att dölja sin situation. De kämpar ofta med att berätta hur det verkligen står till. Kanhända är inte kylskåpet helt tomt, men kanske finns det inte så mycket, eller inte så näringsrik, mat där.

Den här flickan är inte den enda som vittnar om liknande vardagssituationer. Vi möter så gott som dagligen människor som akut ber om mat och barn som inte har allt de behöver. Det kan handla om vinterskor, blöjor och tvål. 

Det tar på krafterna

Föräldrarna som vi träffar gör hela tiden sitt yttersta för att barnen inte ska märka eller känna av familjens fattigdom. Men såklart känns det. För alla. Det tar också på krafterna att vara fattig och många känner stor skam, både vuxna och barn.

Så här beskriver två av Skåne Stadsmissions medarbetare läget inför julen:

– Vi har klart fler besökare i år. Och vi möter ovanligt många nya besökare, som frågar efter julen. De ber om hjälp att köpa mat och julklappar, säger Rakel Thunander, enhetschef på Unga Forum.

Alltmer desperat situation

– Vi har en alltmer desperat situation för allt fler. Vi ser med oro på utvecklingen i takt med att fler vänder sig till oss. Vi gör allt vi kan för att hjälpa så många som möjligt. Människor som lever i utsatthet måste först vara mätta för sedan att orka ta tag i livets utmaningar, säger Sandra Grahn, socialchef på Skåne Stadsmission.

Undersökningen Barnfamiljers ekonomi visar att många barnfamiljer kämpar med att tillgodose de mest grundläggande behoven. Barnfamiljer med lägre inkomster och ensamstående föräldrar har det allra svårast att få vardagsekonomin att gå ihop.

Så kan du hjälpa: Skänk en matkasse till en barnfamilj

Fakta

Här kan du läsa mer om barnfattigdom och ladda ned undersökningen Barnfamiljers ekonomi, som SIFO gjorde våren 2023 tillsammans med Hyresgästföreningen, Svenska Röda Korset och Majblomman.

Här kan du läsa mer om Matpriskollens prisundersökning av julens julbordsklassiker.