Märta Stenevi bär Nobelklänning från REMAKE Skåne Stadsmission

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi kommer till Nobelfesten 2023 i en klänning tillverkad av återvunna tyger. För design och produktion står Skåne Stadsmission och deras hållbara varumärke REMAKE. 

Märta Stenevis Nobelklänning följer en fin tradition av politiker som använder sig av lånat eller återbrukat till Nobelfesten. Utöver sina centrala roller inom Miljöpartiet har Märta också varit regionråd i Skåne och kommunalråd i Malmö. Att vända sig till Skåne Stadsmission med klänningsuppdraget föll sig därför naturligt. 

Hennes Nobelklänning är gjord av tyger från slipsar och blusar samt tygprover som efterskänkts till Skåne Stadsmission från en textilkonstnärinna.  

– Det är ett spännande och mycket ärofyllt uppdrag att vi får göra en Nobelklänning till Märta Stenevi, säger Lina Göransson, som står för designen. 

REMAKE har en tydlig idé med klänningen. De vill uppmärksamma att dagens textilindustri, masskonsumtion och linjära konsumtion bidrar till den globala uppvärmningen. Vilket i sin tur leder till bland annat issmältning och höjda havsnivåer.  

– För att uppmärksamma detta är färger och modell inspirerade av ishav, glaciärer och smältande isberg. De skarpa, spetsigt formade axlarna symboliserar isbergen och i ärmarna och kjolens fall återges alla vackra färgskiftningar från de stora ishaven, säger Lina. 

Sex år har gått sedan Bea Szenfeld och Naim Josefi designade isbergsklänningen till Alice Bah Kuhnke under Nobelfesten 2017. Polarisarna smälter nu i rasande fart. Märtas klänning kan ses som en fortsättning på Bah Kuhnkes ikoniska klänning, där isbergen fortsätter smälta och havet ligger öppet. 

– Jag är mycket imponerad av resultatet och tycker att klänningen är fantastisk. Att klänningen bidrar till både miljömässig och social hållbarhet gör det hela ännu bättre. Jag vill uppmuntra till hållbart mode, där second hand och remake är bra och cirkulära alternativ till nyproducerade kläder, säger Märta Stenevi. 

Nobelklänningen kommer så småningom att auktioneras ut på Skåne Stadsmissions egen butik på Tradera. 

– Det känns extra bra att få göra detta med REMAKE eftersom intäkterna från försäljningen av klänningen kommer att gå till de som lever i utsatthet i Skåne, säger Märta Stenevi. 

Fakta om klänningsproduktionen 

  • Remake Skåne Stadsmission har producerat klänningen, vid ateljén i Malmö. 
  • Klänningen är gjord av tyger i bomull och satin från slipsar, blusar och tygprover, som skänkts till Gåvoinlämningen som drivs av Skåne Stadsmission. 

Fakta om REMAKE Skåne Stadsmission 

REMAKE är Skåne Stadsmissions eget klimatsmarta varumärke. Produkterna tillverkas lokalt, tillsammans med personer i arbetsträning. Verksamheten bidrar både till ett bättre klimat och ett socialt hållbart samhälle. 

Genom att återvända, laga eller göra om produkter och material som annars skulle gå förlorade, ges materialet eller produkten en andra chans. Samtidigt värnar vi om miljön. Vi utgår alltid från skänkt material när vi tar fram nya produkter. Vi ser också till att det finns olika svårighetsgrad i tillverkningsprocessen för att kunna erbjuda arbetsuppgifter till människor med olika förutsättningar och kunskap.