Nu öppnar vinterns värmestugor

Den 30 november öppnar Malmös två värmestugor. Värmestuga Ung riktar sig till unga vuxna i åldern 18–25 år medan Värmestuga Vuxen vänder sig till dem som är över 25 år. Båda är öppna nattetid, fram till den 31 mars.

Malmö värmestugor är ett komplement till övriga insatser inom Malmö stad för människor i hemlöshet. Det finns ett stort behov av varma platser för människor som annars riskerar att frysa ihjäl utomhus under årets kallaste månader. Behovet ökade markant när Malmö stad för några år sedan minskade antalet platser i sina härbärgen och begränsade vilka som har tillträde till dem.

Precis som förra året drivs värmestugorna i år av: Skåne Stadsmission, Röda Korset Malmökretsen, Svenska kyrkan Malmö och Fryshuset – genom ett idéburet offentligt partnerskap med Malmö stad.

Med värmestuga menar vi en plats inomhus för värme, tak över huvudet, matservering och en plats att vila på. Vid behov hänvisar vi dels till våra egna verksamheter som är öppna dagtid, dels till myndigheter, sjukvård och andra aktörer som vi har ett upparbetat samarbete med.

Verksamheten drivs av anställd personal tillsammans med volontärer som engageras av de medverkande organisationerna. Den som behöver komma till en värmestuga kan kontakta någon av de involverade organisationerna eller kontakta Malmö stads sociala jour. Av säkerhets- och integritetsskäl lägger vi inte upp några adresser här.

 

Du som behöver hjälp kan vända dig till:

Café David, Malmö: Malmgatan 14, info@skanestadsmission.se

Röda Korsets hus i Malmö: huset.malmo@redcross.se

Vill du vara volontär? Anmäl dig i så fall till: volontar@varmestugamalmo.se

 

Vi har ett stort behov av saker till våra värmestugor!

Om du har något av nedanstående så lämna i så fall in det till vår Gåvoinlämning på Grönegatan 36 i Malmö som har öppet: måndag, onsdag och fredag kl. 08–16 samt tisdag och torsdag kl. 08–18.

Vi behöver:

  • Varma vinterkläder
  • Filtar som kan tvättas
  • Gafflar och skedar
  • Tallrikar
  • Muggar
  • Engångsmuggar, engångsbestick och engångsförpackningar till mat
  • Kaffe