1070 hemlösa barn i Malmö

150908_0760_ungaforumIgår presenterade Malmö stad sin kartläggning av hemlösheten i Malmö. I oktober 2017 lever 1070 barn och 1752 vuxna i hemlöshet. Antalet hemlösa barn har ökat lavinartat de senaste åren. 2015 var det 675 barn och 2016 887 barn.

Förklaringen till ökningen går att finna i den strukturella hemlösheten. Det rör sig allt mer sällan om personer som är hemlösa på grund av sociala skäl så som missbruk och psykisk ohälsa. De siffrorna är relativt konstanta. Ökningen beror på fattigdom. Det är familjer och personer i som inte kan få ett hyreskontrakt eller har råd att köpa en bostad.

Bakom siffrorna döljer sig individuella öden och berättelser. 1070 barn är lika många barn som 43 skolklasser. Det är svårt att föreställa sig att så många är utan ett eget hem i vår absoluta närhet.

Även om orsaken till hemlöshet i grunden inte beror på till exempel psykisk ohälsa, så medför hemlösheten att både barn och vuxna far väldigt illa.

 

Vill du stödja vårt arbete för människor i hemlöshet?

Swisha till 123 900 3252  och skriv ”hemlöshet” meddelande.

 

Definition i sammanhang:

En person räknas som hemlös om denne saknar egen eller förhyrd bostad, inte bor i något stadigvarande inneboendeförhållande eller andrahandsboende. Om man är hänvisad till tillfälliga boendealternativ eller är uteliggare.Det centrala är att boendefrågan endast är löst på mycket kort sikt eller inte alls.