19 år och full av drömmar

På Unga Forum och Läxis kan Alina koncentrera sig

Hon ser ut som vilken tonåring som helst – 19 år och full av drömmar inför framtiden. Och Alina är ju på många sätt vilken tonåring som helst. Hon går i skolan, träffar kompisar, gillar bio och ska sommarjobba, men när vi börjar prata om hennes hemland Afghanistan så blir det tydligt att hon har varit med om mycket mer än vad många av oss ens kan föreställa sig.

Vi ringer upp och Alina lyfter telefonen.

– Häromdagen bombade USA vår by. Jättemånga dog. Mina gamla lärare och kompisar som jag lekte med när jag växte upp, berättar hon. Jag har sett människor dödas precis framför mig i min egen by.

När hon fortfarande bodde kvar i byn med sin mamma och sina syskon så bombade talibanerna skolan som var för flickor. Flickor och pojkar gick i separata skolor.

– Sen fick vi gå i en skola utan tak och fönster. Talibanerna som kom till byn slog flickorna. Hon var hela tiden rädd. De tyckte inte att flickorna skulle gå i skolan egentligen, inte heller lära sig engelska.

Alinas pappa var militär hemma i Afghanistan och kunde inte vistas i det talibanstyrda området. Han lyckades fly landet och ta sig till Sverige

– Ibland gick det månader utan att vi hörde från honom. Då grät mamma på kvällarna och var rädd att han hade dött.

Han var med om mycket hemskt under sin flykt till Sverige. Hans vänner vågade inte hoppa i båten som skulle ta dem till Grekland. De tog nästa båt och omkom på havet.

– Först fick pappa asyl här i Sverige och sen fick vi komma. Det var helt fantastiskt att se honom igen. Då hade vi ju inte setts på flera år.

Nu har hela familjen uppehållstillstånd i Sverige. Barnen går i skolan och mamma och pappa på SFI.

– Vi älskar Sverige. Här finns allt.

Men det har inte varit lätt att hitta en bostad. Familjen består av elva personer och det är svårt att hitta så stora lägenheter.

– Först bodde vi i en lägenhet med kackerlackor, sen flyttade socialen oss till ett rum. Tänk dig elva personer i ett rum.

Nu bor familjen i ett slitet gammalt och slitet hus. Det luktar fukt i källaren. Alina skäms inför sina kompisar och vill inte bjuda hem dem. Där finns bara en toalett till elva personer.

– Mamma säger att vi inte kan hjälpa att vi har det så här, att vi får göra vårt bästa.

Alina drömmer om ett fint vardagsrum, ett badkar och en liten trädgård. Det är svårt att hitta en bostad när man inte har ett jobb med en fast inkomst. Allt medan familjen försöker komma vidare med sitt liv i Sverige så går Alina första året på gymnasiet.

Hon älskar att gå i skolan och har fått högsta betyg i alla ämnen, berättar hon stolt. Alina går varje dag till Unga Forum och Läxis för att göra sina läxor efter skolan. Hemma finns det inte riktigt någon plats att koncentrera sig. Dagen vi träffas kommer hon från årets skolavslutning, finklädd och glad. När jag frågar vad hon vill jobba med så tvekar hon inte.

– Min dröm är att bli advokat. Men det kanske kan bli svårt med språket och så. Men mina kompisar säger att det passar mig, jag pratar mycket.

*Alina heter egentligen något annat.

Vill du hjälpa fler att få hjälp med skolarbetet? Läs mer på Unga Forum eller bli Månadsgivare