Ensamstående mamma? Vi möter Anna i Malmö

 

”Han är konstant hungrig”, skrattar Anna när hon beskriver sin son. Vi träffar Anna som är ensamstående mamma till Johan, 12 år. De bor i en tvåa i Malmö och det var inte så längesen som de kom i kontakt med Unga forum.  Nu kommer de på familjeträffar och andra aktiviteter som ordnas.

”När vi kan få en matkasse gör den stor skillnad för mig. Då kan vi ibland göra något annat för de pengarna som jag sparar, till exempel gå på bio tillsammans”, berättar hon.

Anna har varit helt ensam om att uppfostra sin son. När han var fyra månader bröt hon med pappan som var våldsam. Anna blev själv utsatt för våld som liten och lovade sig själv att hennes egna barn aldrig skulle växa upp så. Det är inte lätt att lämna en våldsam relation men Anna lyckades.

Anna växte upp i södra Europa. Hennes pappas vredesutbrott styrde familjens vardag och de var ofta riktade mot Anna. Till slut rymde hon hemifrån som 16-åring och efter att ha bott ensam ett år så fick hon komma till sin mormor i Malmö.

”Allt var så lugnt här.  Hon lyssnade på radio och löste korsord och utanför sjöng fåglarna. Jag bara väntade på katastrofen. Att någon skulle bli arg eller börja slå.”

Men lugnet fortsatte och Anna kunde skapa sig en tillvaro i Malmö och hon började jobba inom hemtjänsten. Hon träffade en man och blev gravid.

Anna beskriver livet som ensamstående mamma som just ensamt. Hon gör allt hon kan för att hon och hennes pojke ska få allt de behöver. Men det är svårt att hinna med vänner när hon är ensam att ta hand om Johan och sköta allt hemma. Han har en funktionsnedsättning och för att deras dagar ska fungera så måste de ha tydliga rutiner och schema för allting. Sommaren är svår. De långa lediga dagarna måste fyllas med aktiviteter och när pengarna inte räcker till så måste man använda fantasin.

”Vi har vår bubbla hemma”, säger hon. ”Vi ser på Let’s dance och Melodifestivalen. Vi lagar ofta mat tillsammans och ibland leker vi hamburgerbar. Man får välja tillbehör och så. ”

Ibland tar Johan och Anna bussen till Perstorps torg för att äta burek. Där finns nämligen stans godaste burek. Man måste ta två bussar för att komma dit, så det blir en liten utflykt. Det är tydligt att Anna gör allt hon kan för att skapa en trygg och varm barndom för Johan. Hon har också funderat mycket över vad som sker i Malmö. Som liten ville hon bli advokat och jobba för barn och kvinnor. Hon har ett stort samhällsengagemang och följer med i vad som händer både hemma i Malmö och i världen. När jag frågar vad hon har för tips till andra ensamstående mammor som inte har så mycket pengar blir listan lång.

Var inte blyg – sök upp andra och sök på nätet över vad som finns att göra som är gratis.

Finn gemenskap – här på Unga forum har jag och min son gemenskap. Vi möter människor från hela världen och dricker kaffe och umgås. Din gemenskap blir också ditt barns gemenskap.

Skäms aldrig! Malmö är en segregerad stad och barnfattigdomen är stor. Om alla istället slog ihop sig och hjälptes åt så skulle vi inte bli så ensamma. Vi skulle kunna hyra en stuga tillsammans, ordna högtider i MKBs festlokaler, passa varandras barn och så vidare.

Alla har en styrka – alla är bra på något som man kan hjälpa andra med.

* Anna och Johan heter egentligen något annat.

 

Vill du bidra till våra aktiviteter för barn i sommar? Lär mer!