En lycklig slump tog Madeléne till Skåne Stadsmission

För sjuksköterskan Madeléne Jonsson är det helhetssynen på människan som gör arbetet på Skåne Stadsmission unikt, och får henne att trivas så bra.

– Jag får engagera mig i en person snarare än i en viss åkomma. Det finns inget protokoll för hur man hanterar sina patienter utan det handlar om fingertoppskänsla i kombination med klinisk blick, säger hon och tillägger:

– Jag tycker också det är häftigt att vara en del av större verksamhet med ett tydligt mål. Som medarbetare är jag stolt över att vi arbetar långsiktigt men samtidigt snabbt kan ställa om för att fylla ett behov som vi ser. Att vi öppnade Crossroads, stödcentrum för utsatta EU-medborgare, tycker jag är ett tydligt exempel på det, men också att vi nu har dragit igång ett rasprofileringsprojekt. Det ligger verkligen i tiden!

Madeléne, eller Madde som hon ofta får heta, kallar det en ”lyckosam slump” att hon hittade till Skåne Stadsmission 2013.

– Först kände jag mig osäker eftersom jobbet inte riktigt var inom mitt område, samtidigt som jag efter 20 år kände att det var läge att ta ett nytt steg i yrkeslivet. När jag var på intervju föll allt på plats, säger hon.

Stadsmissionshälsans mottagning är Skåne Stadsmissions enda verksamhet i Helsingborg och Madeléne Jonsson är den enda anställda som är placerad här. En dag på jobbet är sällan den andra lik. Mottagningen är för det mesta öppen på förmiddagarna, resten av tiden har hon uppsökande verksamheten i samarbete med flera mötesplatser för människor i utsatthet i Helsingborg.

– Till mottagningen kommer oftast människor som jag stött på tidigare. De har lärt känna mig lite och kommer hit om de behöver hjälp eller för att ta en kaffe och prata lite. I den uppsökande verksamheten cyklar jag till olika mötesplatser och finns till hands för dem som behöver, men det kan dröja innan de som inte känner mig får förtroende för mig. Många har tyvärr dåliga erfarenheter av vården, eller är misstänksamma mot myndigheter. Jag kan ge hälsoråd, göra enklare undersökningar och omläggningar och dela ut en del läkemedel. Behöver något följas upp så kan jag be patienten att komma till mottagningen vid ett senare tillfälle, berättar hon.

Sedan Coronapandemin bröt ut har det varit lugnare på mottagningen. Många har hållit sig hemma, eller valt att ringa istället.

– Generellt skulle jag nog säga att den grupp som påverkats mest är de som har ett boende men behöver stöd och ett socialt sammanhang. De som lever i akut hemlöshet har så stora problem att de inte riktigt orkar vara rädda för Covid. Men det är tufft för de människor som är väldigt ensamma. Många är äldre, saknar nätverk och är beroende av att ha rutiner och komma ut och träffa folk för att klara av livet. När de har ringt har jag kunnat säga att om de är symtomfria så är det ok att komma hit och ta en fika, att ändå komma ut en stund och träffa en annan människa, om än på lite längre avstånd.

Vill du också jobba på Skåne Stadsmission? 
► Lediga tjänster