Coronapandemin drabbar redan utsatta människor hårt, det blir tydligt i våra verksamheter. Ökad fattigdom och ensamhet är konsekvenser av isolering och en ännu tuffare arbetsmarknad.  

 Corona har ställt allt på ända för många. Jag har träffat äldre besökare som klagar på att “huvudet inte fungerar”, att de inte kan tänka klart. Ensamheten gör dem förvirrade, de äter inte som de ska, sover sämre och mår dåligt när alla rutiner försvinner, säger Ingrid Foschi, platsansvarig på Skåne Stadsmissions Café David i Malmö. 

Hit kommer människor för att få i sig en rejäl frukost, och för att hitta gemenskap och rutiner i en tuff vardag.  

 Många lägger upp sina dagar utifrån de aktiviteter som kyrkor och andra mötesplatser arrangerar, och nu när det mesta har stängt eller blivit digitalt har de inget socialt sammanhang. Ensamheten är tuff och för oss blir det tydligt hur viktig den samvaro vi kan erbjuda är för många. Jag hör besökare berätta hur skönt det är att få träffa människor som känner igen dem, hur viktigt det är med sällskap när man äter, säger Ingrid Foschi.  

En av stammisarna, Mats, berättar att han kommit till Café David till sedan 2012 då han blev hemlös under en period. 

Det är ingen hemlighet varför jag blev hemlös, det kan drabba vem som helst. Tidigare jobbade jag som målare och fastighetsskötare. Jag flyttade ihop med en tjej som sparkade ut mig och ett år tidigare hade min mamma gått bort. Det blev för mycket och jag hamnade på psyket. När jag kom ut hade jag ingenstans att bo och jag bodde i ett tält i ett år. På sommaren gick det an, men med vintern kom kylan. Det var kallt när man vaknade på morgonen. Utan Café David tror jag inte att jag hade levt i dag. Här kan man få en värmande dusch och byta kläder. Sen gå ner och äta en god och mättande frukost. Prata en liten stund och hitta gemenskap. Det räddade livet på mig, berättar han och tillägger att Café David fortsätter att vara en väldigt viktig plats för honom trots att han idag har ett boende. Här har han ett nätverk och människor som saknar honom om han inte dyker upp, och det är viktigt – inte minst under en pandemi. 

Ingrid Foschi berättar att många äldre som har ett boende, ändå behöver Café David både för det sociala sammanhanget och för att få i sig tillräckligt med mat.

 Jag får ofta höra från äldre besökare att de inte hade klarat sin ekonomi om de inte kunde äta frukost hos oss. Pengarna räcker inte för att få tillräckligt med mat, säger hon och förklarar att många är beroende av mat de får till skänks från olika organisationer. Vad de får varierar från gång till gång.  

 Det händer att någon kommer med en påse kakor, att det är vad som funnits just den dagen. När de inte har tillgång till näringsriktig mat blir frukosten hos oss extra viktig. Gröt, mackor, ägg och kaffe blir en bra start på dagen, säger hon. 

Awil berättar att han och hans kompisar brukar komma ungefär två gånger i veckan för att äta frukost och ta en dusch.

 Frukosten är viktig, utan den får man ingen energi. Hade inte Café David funnits hade jag blivit ledsen. Då hade jag inte fått en bra start på dagen. Jag är tacksam för att Café David finns, säger han 

Bjud en medmänniska på en livsviktig frukost – bara 50 kronor!

Fotnot: Skåne Stadsmission värnar deltagarnas integritet. Därför har personen på bilden inget med texten att göra.