Bli frukostfadder

En plats där alla får vara som de är

Så har det blivit december igen. Får några av oss innebär det ett stressartat kaos av krav, perfektion och gemenskap. För andra innebär årets sista månad en pinad nedräkning, en påminnelse om vad de inte har, det som har gått dem förlorat.

På ett eller annat sätt är det mycket som hinner ifatt oss den här tiden av året. Kanske fungerar det som ett slags avslut, för att vi med lättare steg ska ta klivet in i det nya året. Vi människor kanske behöver en månad som propsar på reflektion, i en tid där allt ska vara effektivt och visionärt.

På Café David betyder julen som alltid att vi stolt serverar allt som högtiden erbjuder. Det kommer mycket folk, det spelas musik, julklappar delas ut och stämningen brukar vara alldeles fullkomlig. På något sätt brukar den något krokiga vägen under december ändra skepnad precis på självaste julafton. När den 24 december infaller blir luften lättare att andas igen. För några människor som vi möter är det kanske precis nu som hon bestämmer sig för en nystart, att välja något annat och bryta det invanda destruktiva.
Idag är hon värd en ny chans. Det är kanske just den här gången som det kommer att gå? Men det är också helt i sin ordning att bara vara. Bara vara precis som du är.

Aldrig någonsin har redan utsatta människor ställts mot varandra som just nu. Det känns som vi kan skära i luften och människor ger ständigt uttryck för sin gnagande oro. Människor som redan lever på marginalen är rädda för att de ska förlora det lilla de har. Denna oro måste tas på allvar och bemötas, vilket ställer allt högre krav på oss, när det handlar om att ha förståelse för varje enskild individs situation. Vi är alla människor med olika förutsättningar som den gemensamma nämnaren.

I en tid som denna är det lätt att vi fastnar i en känsla av otillräcklighet. Utsattheten blir på något vis övermäktig. Då gäller det att sätta sig ner en stund och fundera. För vad har vi egentligen gjort i år?

Under året har vi mött hundratals personer på nattjouren och sett till att de fått en god natts sömn. Vi har dagligen träffat hundratals individer på Café David, vi har följt med till vårdcentralen, socialtjänsten och verkat som stöd vid rättegångar. Vi har hjälpt till i sökandet av bostad och arbete. Vi har haft samtal med människor som brottats med ensamhet. Vi har delat ut kläder och erbjudit en stadig frukost. Vi har haft modet att ibland säga nej när att vi har trott på att en förändring är möjlig. Vi har inte gett upp utan erbjudit en ny chans igen och igen. Vi har haft vernissage och tagit del av Bornholms fantastiska natur. Vi har varit på bio i höstmörkret och andats skogsdoft när längtan dit gjort sig påmind. Vi har mött havet, bowlat, skrattat, gråtit och letat efter nya vägar.

Varje människa har rätt att få känna sig behövd, att få ingå i ett sammanhang. Många människor som vi möter har brustna relationer bakom sig och utmaningen för oss ligger i att så ett frö av hopp. Våra verksamheter måste ha ett stort hjärta och erbjuda en plats där alla får vara som de är. Ett hus fyllt av värme, där en ömsesidig respekt genomsyrar allt. En plats där dörren står på glänt till rum som rymmer möjligheter. En plats som värdesätter människors unika olikheter och som varje dag kämpar för den enskilda människans förändring.

 

/ Matilda Jägerdén
Enhetschef Café David och Nattjouren i Malmö