Full fart på REMAKE!

remake 2 remake 3

 

På Grönegatan i Malmö samlas varje dag mängder av olika material och saker in. En del av dessa gåvor går till behövande, och en del säljs i Stadsmissionens secondhand butiker. Men vid dagens slut lämnas det alltid kvar en massa övergivna, trasiga, smutsiga och fula grejer som ingen vill ha. Som nästan ingen vill ha. Om det inte hade varit för den där lilla avdelningen, som sitter en halv trappa upp i huset. Den där lilla avdelningen som vet att skräp inte alltid behöver vara skräp, och som sätter stort värde i att ta hand om jordens begränsade resurser. Avdelningen som kan se att en t-shirt inte bara behöver vara just en t-shirt, eller att ett par jeans består av coola unika detaljer som kan tas tillvara på helt nya sätt trots att själva jeansen inte fungerar som en byxa längre. Avdelningen heter REMAKE, och på REMAKE arbetar vi med att återanvända, laga och göra om det material som annars skulle ha kastats.

Just nu jobbar vi med att brodera tavlor med vardagspoesi och roliga uttryck på. Dessa tavlor ska inom det närmaste skickas ut till secondhandbutikerna och säljas där. Det har under åren som gått skänkts en massa broderigarn till insamlingen, och tillsammans med kasserade ramar skapar vi nya saker av material som annars skulle ha kastats. Vi ha broderat i några veckor nu och väggen fylls långsamt på av fler och fler unika skapelser. Nu är det så fint att det kommer vara svårt att skiljas från alla broderier när det väl är dags!

Förrutom att komma på personliga uttryck, designa och komponera bilder med text så har vi jobbat med att renovera ramar och skjuta i nya böjbara stift i dem.

Mellan allt hårda jobb har vi såklart behövt fika en del…idag blev det rulltårta!

Nu när tavelbroderierna snart är klara kommer vi återgå till produktionen av den så kallade Sysav-kassen. Denna kasse är beställd av Sysav, och ska vara en gåva de delar ut vid ett event nästa vår. Totalt 250 kassar ska vi sy av bland annat gamla kasserade jeans. Vi är väldigt glada över denna beställning, och hoppas på fler liknande samarbeten framöver!

/ Cia Borgström

Verksamhetsutvecklare REMAKE

 

remake5