Rebecka lever ensam med sina två barn som är tre och åtta år gamla. Den lilla familjen har det knapert, men Rebecka gör allt hon kan för att barnen ska få en fin jul.

– Jag börjar spara redan på hösten. Jag fryser in mat, köper så billigt jag kan och lägger undan pengar, så att jag kan spara till julklappar, berättar hon.

Rebecka var ung när hon fick barn, och livet har av olika anledningar varit svårt. När det är som tuffast vet hon att hon kan få stöd på Skåne Stadsmission. Här finns personal som känner henne och barnen, och som kan hjälpa till både med det praktiska och kan lyssna när hon behöver prata.
– Jag gråter mycket när jag är här. Jag vill inte gråta framför barnen, så när jag kommer hit ensam och får prata kommer tårarna, säger hon.

Hon beskriver personalen som vänner, systrar, som får henne att känna sig trygg när allt är kaos omkring henne.
– Socionomerna här är inte handläggare, de är min familj. De finns här för mig och de tänker på allt!

Köpte böcker för julpengarna

Julen är en viktig högtid för Rebecka och hennes familj. Då bakar de mycket, och klär granen och julpyntar hemma.
– Min flicka längtar efter att baka pepparkakshus. Och lussebullar! Hon har lärt sig här på familjeträffarna.

Förra året blev det ingen julfest, på grund av pandemin, men Rebecka och hennes barn fick julmat och klappar från Skåne Stadsmission.
– Åttaåringen älskar att läsa. Förra året fick vi ett presentkort på Mobilia, och jag sparade det bara till henne. Tillsammans med pengar hon fått av sin farmor kunde hon köpa alla böcker i en bokserie hon önskat sig.

Rebeckas ansikte lyser när hon berättar. Barnen kommer alltid först i hennes liv, vad som än händer.
– Jag får vara både mamma och pappa till dem. Det är tungt, men jag kämpar, säger hon.