Sofia är äldst av familjens fem barn och hon drömmer om att bli sjuksköterska. Skolmaten är avgörande för hennes möjlighet att koncentrera sig i skolan, och för familjens ekonomi. Under lovet, när skolan är stängd, är det svårt att få maten att räcka till alla.

Sofia* går sista året på gymnasiet. Hon och familjen får stöd från Skåne Stadsmission, med matkassar, samtal, juridisk hjälp och social rådgivning. Sofia och hennes mamma berättar hur svårt det är att få pengarna att räcka till allt familjens barn behöver.
– Jag berättar inte för klasskompisarna hur jag har det. Jag tycker inte om hur de tittar på mig. Jag vill inte att de tycker synd om mig, eller snackar skit, säger Sofia.

Hennes fokus ligger på studierna, hon har mycket att ta igen efter pandemins hemmastudier.
– Mina betyg sjönk förra året. Vi hade dåligt nätverk, och jag har inget eget rum. Till lunch blev det smörgås, alltid smörgås.

Tråkigt att äta ensam

Även om hon inte gillar all skolmat ser Sofia till att äta ordentligt på lunchen.
– Tacos är hela familjens favoriträtt. När det är tacos i skolan kan jag inte kontrollera mig, då kan jag inte sluta äta, säger hon med ett skratt.
Ibland händer det att klasskompisarna frågar om hon vill hänga med ut och äta någon annanstans än i skolan. Då avböjer hon och sitter ensam i matsalen.
– Det känns så tråkigt, jag vill ju äta med dem.

Sofias mamma berättar att hon ständigt är orolig över familjens ekonomi. Hon har huvudvärk och dålig hälsa, eftersom hon alltid tänker på barnen i första hand.
– Vi har flickor, de behöver inte bara mat för att växa de behöver också hygienartiklar som bindor och det kostar pengar. Den yngsta behöver extrakläder. Förskolepersonalen hör ofta av sig om att vi ska ta med stövlar, varma regnkläder och sådant som vi inte har.

”Att se den glädjen var min bästa julklapp”

Familjen tycker mycket om julen. Att klä granen och fira tillsammans. På Sofias önskelista inför jul står kläder högst upp. Kläder, ett staffli och målarsaker. En av småsystrarna önskar sig en ljusslinga att hänga vid sängen.
– Hon såg en hos grannen och tyckte den var så fin.
Sofia visar bilder från förra året, då familjen fick en stor kasse med julklappar från Skåne Stadsmission.
– Titta här, vi la alla klapparna under granen. Men så fort bilden var tagen kastade vi barn oss över paketen och slet upp dem, berättar Sofia.
Hennes mamma lyser upp vid minnet.
– Att se den glädjen var min bästa julklapp, säger hon.

*Skåne Stadsmission värnar sina deltagares integritet. Därför har flickan på bilden inget med texten att göra. Sofia heter egentligen något annat.