Sommarjobbet var Nabis första jobb

När Nabi hade sökt över 30 sommarjobb började det kännas hopplöst. Men så fick han samtalet från Skåne Stadsmission och när skolan var slut för terminen började han på sitt första riktiga jobb i Sverige.
– Jag hade jättebra kollegor, vi hade väldigt roligt ihop. Jag tycker om att jobba med människor och lära mig nya saker, berättar han.

Nabi är 21 år och går vårdprogrammet på en gymnasieskola i Malmö. Nu när hösten börjat och sommarjobbet är avslutat för den här gången, kryper stressen över framtiden på. Nabi har uppehållstillstånd enligt nya gymnasielagen, vilket ställer krav på honom att hitta en fast anställning inom sex månader efter avslutade studier.

– Jag har valt vårdutbildningen för att jag vet att det behövs personal där, säger han.

Att erbjuda deltagare i projektet Unga i hemlöshet sommarjobb är en del i Skåne Stadsmissions arbete för arbetsintegration och helhetssyn på människor.

– Vi behöver sommarvikarier på vår gåvomottagning, där vi sorterar de saker som människor skänker till oss, och de här ungdomarna behöver arbetslivserfarenhet. Det är en perfekt matchning, säger Alireza Mobasheri, enhetschef på gåvoinlämningen.

Nabi beskriver sommarens erfarenhet som mycket positiv. Han tjänade pengar så han klarade sig under sommaren, då han inte har studiemedel, samtidigt som han fick en inblick i arbetslivet och en större förståelse för det svenska samhället.

– Jag känner mig stressad över framtiden, men jag kan inte bara sitta hemma och oroa mig. Jag kommer att kämpa, kämpa, och jag hoppas att jag snart får jobb igen, säger han.

Vill du också jobba på Skåne Stadsmission? 
► Lediga tjänster