Stort behov av gemenskap och lek

Hon är 3,5 och sitter bara tillfälligt stilla. En rostad macka och ett chokladkex slinker ner och hon torkar munnen ordentligt innan hon ger sig ut i leken igen. Kastar sig på den färgglada lilla bilen och kör i rasande fart genom lokalen. Just nu är bara hon och hennes mamma här, och hon har hela personalens fulla uppmärksamhet medan mamma botaniserar i klädrummet.

– Jag fick bara med mig en liten väska när vi lämnade vårt hem. Det fanns ställen där man kunde få kläder längs vägen men då tog jag bara till henne. Nu har jag nästan ingenting till mig, säger mamman och håller upp en rosa sweatshirt framför sig. Passar den?

Det ringer på dörren och en svensk man kikar in. Har vi kommit rätt? Han har med sig en ung ukrainsk mamma med sin fyraårige son. De ska bara kika förbi, se vad det är för ställe och komma tillbaka nästa vecka. Den lilla stunden blir ganska lång. Barnen är blyga de första minuterna, men snart jagar de varandra genom rummen och lockar alla vuxna till skratt. Mödrarna byter telefonnummer, att träffa landsmän betyder mycket.

Viktiga möten

– Behovet av att möta andra som kan språket  är stort, men också av att träffa någon som delar erfarenheterna av den senaste tidens fruktansvärda händelser. Jag tror det är vår största insats här, att vara en trygg plats där man inte bara får nödstöd och information utan får en chans att träffa andra och prata om sin situation, säger Anna Madestam, projektledare för den extrainsatta mötesplatsen.

För större barn finns möjlighet att rita och pyssla.

Det var i måndags som Skåne Stadsmission drog igång den här insatsen, som tillkommit med rekordfart. En öppen mötesplats för familjer från krigets Ukraina, med öppet måndag-torsdag 11-15.

– Jag undrar om vi någonsin startat upp en ny verksamhet så snabbt. Anna började jobba för två veckor sedan, berättar Sandra Grahn, socialchef.

Att det gått snabbt beror på att verksamheten bygger på ett beprövat koncept. Skåne Stadsmission har flera liknande mötesplatser för människor i utsatthet. Den mest kända är kanske Café David, med frukostservering årets alla dagar, men även regelbundna ungdoms- och familjeträffar för människor i utsatta livssituationer. Dessa verksamheter fortsätter som vanligt.

Hos oss är alla viktiga

– Det är också viktigt att förstå att vi aldrig ställer grupper mot varandra. Vi kan inte hjälpa en viss grupp på bekostnad av en annan. Därför blir en sådan här akut situation naturligtvis en stor utmaning för oss. Vi finansieras av gåvor och bidrag och sådana tar tid att samla in. Men vi ser att vi måste agera i det här krisläget och vi hoppas att många kommer att vilja bidra till det, säger Sandra Grahn.

Alba jobbar på mötesplatsen. Här sorterar hon kläder som familjerna kan välja mellan.

På mötesplatsen finns ett helt rum med kläder, som fylls på efter hand. Här kan människor prova och välja i lugn och ro. Vi har köpt in hygienartiklar som blöjor, bindor, deodorant, och rena underkläder. Barnen får leksaker och pyssel med sig hem.

– Även här är vi beroende av människors generositet. Att fylla på förråden så det räcker till alla kräver pengar. En hel del får vi skänkt, särskilt kläder, men vissa saker måste vi också köpa in.

Många volontärer vill bidra

Engagemanget från övriga samhället är stort, det visar inte minst den extrainsatta digitala volontärträff som vi hade i onsdags. 160 deltagare har vi aldrig haft tidigare. Nu jobbar vi med att ta tillvara på engagemanget och se till att de som kan bidra hamnar rätt.

Precis innan mötesplatsen stänger för dagen kommer ett samtal från en av våra andra verksamheter. En grupp människor från Ukraina har hamnat på fel ställe. De behöver få något i sig och ett par har ett litet barn som behöver kläder. Här är inte enbart nationalitet en språkbarriär, ingen i gruppen är hörande. Genom skriven text kan vi ändå förstå varandra och den lilla gruppen får sitta ner en stund och pusta ut.

Hur behoven för flyktingar från Ukraina kommer att se ut framöver vet vi inte, så precis som i allt vårt arbete följer vi utvecklingen och anpassar verksamheten efter hand. Att vi behövs just nu är väldigt tydligt!

Vill du bidra till vårt arbete? Klicka här!

Information om mötesplatsen med adress och öppettider – på svenska och ukrainska: Dela gärna!