Tvåbarnsmamman Sarahs oro inför sommarlovet

Tvåbarnsmamman Sarah kommer inte ihåg senaste gången hon hade råd med det mest nödvändiga som mat och kläder.

När sommarlovet nu närmar sig känner hon hur oron och stressen ökar. 

För de flesta barn är sommarlovet en tid fylld av värme, bad och mysiga stunder med familj och kompisar.  Men vi träffar barnfamiljer som bara känner oro inför det långa sommarlovet. Oro över pengar och mat som inte räcker och länga dagar med lediga barn. Så är det för ensamstående tvåbarnsmamman Sarah, med sina två döttrar, åtta och elva år gamla.

– Jag började få ont i magen redan när vårterminen började. Snart är det sommar, tänkte jag och frågade mig: Hur ska vi ha råd att göra någonting roligt över huvud taget? Hur ska vi ens ha råd med mat? Vi har alltid ont om pengar och på sommaren får barnen inte lunch på skolan. Vi har tid till aktiviteter, men vi har inte råd att hitta på något.

Skäms över att vara fattig

Sarah brukar vara med på Skåne Stadsmissions familjeträffar på Mötesplats Unga Forum, och hon kommer att ta med sina barn på flera av aktiviteterna som anordnas i sommar.

– Jag skäms över att vara fattig. Jag kämpar och gör allt jag kan för min familj, så jag förstår att jag egentligen inte borde skämmas, men det gör jag, säger hon.

Sarah berättar att det varit flera somrar i rad nu som har varit svåra. Dels för att barnen är äldre och får upp ögonen för aktiviteter och annat som kostar mer pengar, men också för att maten blivit så dyr. Sedan januari 2022 har matpriserna ökat med 23 procent.

– Jag har järnkoll på exakt var jag ska köpa allting och jag åker runt mellan de olika affärerna för att hitta extrapriser, men det senaste året känns det som att allting har blivit dyrt. Jag köper aldrig någonting till mig själv, och ändå är pengarna slut i mitten av månaden. Det ger mig panik varje gång. Och även om jag vet att jag inte slösat en krona, så skäms jag. Hur har alla andra råd?

Inte råd med glass

Förutom Mötesplats Unga Forums aktiviteter brukar hon så ofta hon hinner ta med barnen till någon av Malmös gratisaktiviteter. Är det fint väder går de till Ribban och badar.

– Det kan låta litet att köpa en glass, men ibland har vi verkligen inte dåd. Det gör mig ledsen att behöva neka barnen, men jag behöver prioritera andra utgifter. Min äldsta dotter har slutat fråga efter glass. I det läget är träffarna på Unga Forum verkligen guld värda för oss. När vi är där får mina barn samma saker som alla andra barnen. Och de får leka av sig, träffa nya kompisar och uppleva spännande grejer som ofta blir somrarnas höjdpunkter, säger Sarah.

* Sarah heter egentligen någonting annat.

***

Vill du vara med och kämpa för de som kämpar i sommar? Skänk pengar här.