Inlägg

Sommaren är svår för barnfamiljer i utsatthet

”Vi måste ta en dag i taget. Jag orkar inte ens tänka på hur det blir när skolan slutar.” Så sa en pappa när vi träffades på familjeträff nu i maj.

När sommarlovet börjar försvinner en trygg plats och en möjlighet att äta sig mätt. Plötsligt ska alla barnen äta hemma – men familjen lever i fattigdom och utsatthet och har inte mat för dagen. De lever i en osäker situation och barnen ser hur dåligt föräldrarna mår och gör allt de kan för att hålla ihop. På Unga Forum kan de få en stunds vila. Här får de vara barn och ungdomar. Leka och spela spel. De behöver inte dölja hur de har det, och de får äta sig mätta och umgås med andra. Samtidigt försöker vi stötta föräldrarna så att de kan få den hjälp och det stöd de har rätt till från samhället.

– Vi vet hur svårt det kan vara på sommaren, så vi har satt ihop ett program med utflykter för barnfamiljer. Vi kommer att ha picknick, gå på teater och bada. På så sätt ger vi familjerna möjlighet att få en härlig stund tillsammans, och vi underlättar för dem som själva inte har råd att packa en picknickkorg eller mår så dåligt att de själva inte mäktar med att planera utflykter, säger Sandra Grahn, socialchef på Skåne Stadsmission.

Vi möter familjer som ser fram emot sommaren med vånda. Badkläder, skolutflykter, skolbaler och insamlingar till pedagoger – allt gräver ett hål i plånboken där det redan innan ekade ganska tomt. När matpriserna stiger, elen är dyr och bensinen likaså blir det svårt att få vardagen att gå ihop.

Sommarlovet innebär att barnens rutiner försvinner, skolfrukost, lunch och mellis – många mål ska förberedas hemma. Och utanförskapet blir tydligare än någonsin. Kompisar reser bort, familjer gör utflykter till dyra resmål. När en utgift som glass till alla barn en dag på stranden känns som höjden av lyx blir de ekonomiska klyftorna i samhället uppenbara. Även när sommaren lider mot sitt slut blir det tufft. ”Vad gjorde du i sommar?” ”Vart åkte ni på semester?”

– Vi vill ge fler barn fina sommarminnen att tänka tillbaka på när skolan börjar i augusti, säger Sandra Grahn.

Vi behöver din hjälp i sommar. 400 kronor räcker till en utflykt för en familj. Ge en gåva här!

Familjeläger kickade igång sommarlovet

Sommarens familjeläger blev en solig start på lovet. Med fokus på bad, rörelse och avslappning kunde såväl föräldrar som barn njuta av stillheten och sommarvärmen tillsammans.

– Titta som han ler! Jag har haft kontakt med familjen i över ett år nu och det här är första gången som jag ser pappan så glad. Vanligtvis är han så tyngd av oro för barnen och för framtiden.

Det är Karin Edlund, socionom på Skåne Stadsmissions verksamhet för barnfamiljer och unga, som står och tittar ut över sandstranden där föräldrar och barn leker tillsammans. Än en gång kan hon konstatera hur mycket det betyder att få lämna vardagen och komma iväg från staden och alla måsten för en stund. Det familjeläger som vi årligen brukar anordna är oerhört uppskattat och ger familjer möjlighet att få en välförtjänt semester som de annars inte hade haft möjlighet till.

Stort tack till alla företag, organisationer och privatpersoner som gjort det möjligt för oss att ge fler barn ett härligt sommarlov!

Glad sommar – för vem?

Pandemin avtar, men vad händer nu? Vilka firar vaccinet med en utlandsresa och vilka hankar sig vidare i ständig oro?

Hur har pandemin påverkad dig och din familj? Även vi som klarat oss från svårare sjukdom kan räkna upp mycket som varit svårt och jobbigt det senaste året. Men många av besökarna på Skåne Stadsmission svarar ett snabbt ”inte alls” på den frågan. Livet var redan så tufft att vardagens oro överskuggade pandemipaniken. Många saknade redan jobb och pengar till det nödvändigaste. Få hade ett nätverk, de var redan isolerade. En del saknade helt tak över huvudet och oroade sig för sovplats snarare än smittrisk.

I djupare samtal kommer det ändå fram sådant som blivit ännu svårare på grund av pandemin. Inte bara uppenbara saker som att tillgången på jobb minskat dramatiskt och att många öppna mötesplatser stängt. Trångboddheten har blivit mer påtaglig. I en familj med tre eller fyra barn där två plötsligt behöver gå i skolan på distans gör varje rum skillnad. Studiero hemma är ingen självklarhet. Vi möter ungdomar som saknar internet och därför sökt sig till offentliga platser trots ökad smittrisk. Högstadieelever berättar hur pinsamt det varit när småsyskon dykt upp i rutan, men också barn som på grund av distansundervisning missar samtal med kurator och andra stödpersoner när familjelivet inte fungerar.

Även om skolor erbjudit hämtning av skollunch har maten blivit ett problem. Många har lång skolväg, som kanske kräver buss – vilket har avråtts av smittskyddsskäl. Hushållskassan blir ytterligare ansträngd och nu går familjen in i ett sommarlov – då skolmat och vardagsrutiner försvinner – med ännu knappare förhållanden än ett vanligt år.

Allra svårast är det naturligtvis för familjer som flyttar mellan tillfälliga boenden. Kraven från socialtjänsten på den som anses ”strukturellt hemlös” (att vara hemlös på grund av fattigdom och/eller bostadsbrist till skillnad från ”socialt hemlös” på grund av missbruk eller psykisk ohälsa) är höga. Ofta hänvisas familjer till ett nästintill obefintligt nätverk. Att tvingas be vänner eller släktingar om husrum i en pandemi som påkallar isolering är orimligt, de möjligheter till stöd som fanns innan pandemin har nu uttömts.

Även sådant som kan verka smått påverkar en familj, när det försvinner. Som den ensamstående mamman som inte längre fick följa med sin autistiska dotter på fritidsaktiviteten. De andra barnen kunde träna själva, men på grund av dotterns funktionsnedsättning behövde hon sin mamma där – och det gick inte på grund av pandemin. Isoleringen ökade, i ett hem som saknar dator att spela på, syskon att leka med och pengar till något utöver det nödvändigaste. ”Jag blir alltid orolig inför sommarlovet, ännu mer nu när min dotter inte har fritids längre. Vad ska vi hitta på i tio veckor?” säger mamman till oss.

Nyss sjöng skolbarnen om blomstertiden som kommer. Många barn sprang ut med hopp om att äntligen få krama mor- och farföräldrar och med längtan till sol, bad och lek. Kanske till och med en semesterresa. Andra barn gick hem med en klump i magen. Hur ska maten räcka när alla är hemma? Vad ska vi göra hela dagarna? När vi berättar om oron i sociala medier kommer många tips på gratisaktiviteter. Vi uppskattar tipsen, men brukar försöka förklara hur olika förutsättningar barn i Skåne faktiskt har. Självklart är kommunernas smörgåsbord av gratisaktiviteter uppskattade. Men de kräver att familjen kan ta sig dit, utan tillgång till cykel eller busskort. Fikakorgar kan naturligtvis packas, men picknicken kräver ändå lite extra. För att inte tala om suget som uppstår när barn omkring en äter glass, köper falafel eller sticker på bio efter badet.

Pandemin har skapat djupare klyftor mellan de som har och de som inte har. Nu måste vi gemensamt hitta vägar för att bygga ett mer jämlikt samhälle, som framför allt värnar barns rätt till trygghet, en fast bostad som inte bara är tak över huvudet, studiero och mat på bordet!

Skåne Stadsmission vill se:

  • Att regeringen tillsammans med civilsamhället kartlägger fattigdomen i samhället och på statlig, regional och kommunal nivå agerar för att motverka den, i enlighet med hållbarhetsmål 1: Ingen fattigdom.
  • Ett tydligt barnperspektiv i alla beslut. Barnkonventionen är lag, men fortfarande ser vi tydliga avsteg från barns rätt till ett hem. En fast och trygg plats måste vara grunden i alla insatser för barnfamiljer.
  • Att socialtjänsterna i Skåne bjuder in idéburna aktörer för att öka sin förståelse om matfattigdomen. Vi delar ut matkassar i Malmö och Kristianstad varje vecka – det borde inte behövas. Tillsammans behöver vi uppnå nästa globala mål, 2: Ingen hunger.
  • Att det krisstöd som kommit till för att hjälpa näringslivet i pandemin kompletteras med långsiktiga insatser för att motverka fattigdom. Utsattheten fanns före pandemin och förvärras i spåren av krisen.
  • Att regeringen upprättar en nationell strategi mot hemlöshet och en nationell bostadsstrategi för att underlätta bostadsbyggande i hela landet. Att bygga bostäder som fler har råd med är att bygga välfärd.

Skåne Stadsmission arbetar för att fler barn ska få ett fint sommarlov och vill att fler bidrar till detta. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något!

Lena Wetterskog Sjöstedt, direktor Skåne Stadsmission

 

Sommaren 2021 – Så jobbar vi med barn och unga

När en familj har det jobbigt drabbas barnen hårt. När skolan stänger för sommarlov försvinner både en trygg plats och en möjlighet att äta sig mätt. Vi kommer att finnas till hands i sommar och göra allt för att ge barn och föräldrar en sommar att minnas.

Vårt arbete handlar om att både hjälpa till med akuta behov som mat och kläder. Här finns alltid möjlighet att få nya skor eller en varm tröja. I kylen finns alltid något att äta åt den som kommer hungrig till studiehjälp eller en juridisk rådgivning. Det är svårt att tänka på framtiden när magen skriker, därför är maten central hos oss!

Vi delar ut matkassar varje vecka året runt:

  • Familjer som lever i fattigdom kan hämta en matkasse hos oss
  • Matkassen innehåller det nödvändigaste – mat, hygienartiklar, blöjor med mera
  • Sommarkassen innehåller dessutom en fin picknickfilt för utflykter och strandhäng

Vår utgångspunkt är att varje människa har rätt att själv kunna ta tag i sin situation. Att den kraft och det driv som föräldrar, barn, unga och gamla besitter kan komma tillrätta med rätt stöd och kunskap. Därför är vår primära uppgift något vi kalla ombudsmannaskap – att med professionell personal vägleda och stötta människor att tillgodogöra sig sina rättigheter. På så sätt skapas långsiktig förändring och ansvaret för människors väl och ve läggs där de hör hemma: på de myndigheter som är utsedda att tillgodogöra människors rättigheter.

Barn har rätt till en stabil och trygg tillvaro. Att utvecklas, växa och leka. Därför jobbar vi med att kombinera rådgivning och läxhjälp med roliga aktiviteter och utflykter i sommar. På så sätt sänks också tröskeln för den som behöver hjälp. Att fråga efter en matkasse eller nya skor kan kännas jobbigt. I ett socialt sammanhang där gemenskapen och aktiviteten står i fokus kan det bli lättare att också be om stöd.

På en utflykt hinns mycket med: 

  • Pizzafest eller grillmiddag
  • Fotboll och kubb
  • Stöttande samtal med föräldrar medan barnen leker
  • Tidsbokning för juridisk rådgivning
  • Uppföljning av tidigare insatser
  • Skratt, lek och gemenskap
  • Vänskap som spirar och nya kontakter som kan vara ett stöd för framtiden

Varje sommar ordnar vi också ett familjeläger för några av de familjer som kommit till oss under året. Lägret innebär en semester som många av dessa familjer annars inte har möjlighet att ta. En resa från staden till landet, en naturupplevelse och en stunds vila.

På lägret brukar vi bland annat: 

  • Äta gott
  • Bada
  • Ordna aktiviteter i samarbete med idrottsklubbar
  • Ordna egen bio med popcorn
  • Grilla på stranden eller i skogen
  • Sova länge och slippa tänka på allt praktiskt
  • Leka, leka, leka!

Nu börjar en lång sommar

Sommaren 2020 blir en konstig sommar för alla, men för vissa barn blir det extra svårt. I familjer som redan tidigare hade det tufft skapar coronakrisen och allt vad den fört med sig ännu större problem. Arbetslösheten ökar, de ekonomiska bekymren likaså. Isolering och ensamhet ökar utsattheten hos barn som är otrygga hemma. På skolavslutningen kommer oron och frågorna. Kommer maten att räcka? Får vi bo kvar? Räcker pengarna? Kan vi åka på utflykt? När får jag träffa mormor igen?

I år är det särskilt viktigt att vi inte lämnar några barn i sticket. Vi på Skåne Stadsmission finns till hands för familjer i utsatthet i sommar. Vi ordnar ett familjeläger och ger barn en möjlighet att komma bort från stan och leka och glömma alla bekymmer en stund. Vi ses i Malmös parker för picknick och fotboll, och som vanligt finns vi här för att ge råd och stöd i svåra situationer.

– Vi ställer upp, inte in, och vi är i stort behov av ditt stöd för att fler barn ska få en bättre sommar, säger Liv Palm enhetschef för Skåne Stadsmissions barn- och ungdomsverksamhet

Den pågående coronapandemin påverkar alla delar av samhället, och kommer att göra det för en lång tid framöver. Ökad arbetslöshet, fattigdom och i förlängningen fler familjer som riskerar att förlora sin bostad och stå utan hem och försörjning. Detta drabbar alla i en familj, men det är extra viktigt att se till att barnen har det bra. Nu mer än någonsin är det viktigt att få prata med vuxna man känner sig trygg med, att få leka, vara barn och släppa oron för en stund.

På Skåne Stadsmission finns:

  • Sommarläger för barnfamiljer, med massor av aktiviteter, lekar, god mat och härlig natur.
  • Drop in för stöd och råd till barn, unga och familjer.
  • Familjeträffar med picknick och lek i någon av våra fina parker.
  • Mellanmål och mat för den som är hungrig, hos oss finns alltid något att äta.
  • Juridisk rådgivning.
  • Ungdomsträffar med utflykter, aktiviteter och mat.
  • Studiehjälp för den som behöver stöd med läxor eller skoluppgifter som inte blivit klara under läsåret.
  • En lugn plats att bara vara på, när allting är osäkert.

I dessa tider är ditt stöd viktigare än någonsin och du kan vara trygg med att dina pengar kommer till nytta! Förra året kunde vi tack vare er givare servera över 5 000 måltider i vår barn- och ungdomsverksamhet och vi hade nästan 4 000 besök i våra ungdomsgrupper och på våra familjeträffar. Totalt delade vi ut 4 211 matkassar.

GE PENGAR HÄR

Skåne Stadsmission har 90-konto och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll, som ställer krav på att minst 75% av intäkterna går till ändamålet. 2019 gick 81% av våra intäkter till våra sociala verksamheter.

Skåne Stadsmission respekterar deltagarnas integritet. Därför har personen på bilden inget med texten att göra. 

Vi skapar ljusa sommarminnen

När man är liten är sommarlovet oändligt! Härligt för många men inte för alla. Vi träffar barn och unga som av olika anledningar inte ser fram emot sommarlovet. För vissa handlar det om att det saknas ekonomiska resurser. Utan skollunchen blir det kanske inte ens ett lagat mål mat om dagen och något extra som glass och minigolf är inte ens att tänka på. De gratisaktiviteter som eventuellt finns är det svårt att ta sig till utan pengar till bussen. 

För andra kanske det inte alltid handlar om ekonomiska resurser som gör att man får stanna hemma. Växer du upp med en ensamstående förälder med psykisk eller fysisk ohälsa eller ett missbruk handlar det om ett annat utanförskap. Ett utanförskap som kan innebära ett stort ansvar och en konstant oro där det varken finns tid, utrymme eller uppmuntran att hitta på något. Eller så är du ensam och har inga kompisar att hitta på något med. Alla andra gör kul saker ihop men du är aldrig inbjuden till deras gemenskap.

Sommarlovet kan vara tufft på många olika sätt. Vissa saknar pengar, andra saknar uppmuntran, vänner och sammanhang.

Hos oss är alla välkomna. Tillsammans skapar vi ljusa sommarminnen!