Oro inför sommarlovet bland skolpersonal i Malmö

Skolpersonalens oro inför sommarlovet: ”Inte så ljust”

En onyanserad debatt med alltför skarpt tonläge, samt en ökad oro över barnen inför sommarlovet. Det är vad flera skolledare och annan personal på skolor i Malmö tycker och känner när klockorna ringer ut för ledighet.

Skolledare, kuratorer och personal som vi pratat med har följt med i den debatt om matfattigdom som accelererat under de senaste månaderna, och något som överensstämmer i deras uppfattning är att den känns onyanserad.

– I en artikel uttalade sig en rektor och sa att det minsann inte fanns några hungriga barn på hans skola. Eller hungrigare än innan, kanske jag ska säga. Först och främst så ifrågasätter jag hur han vet det? Det finns ett stigma kring att vara fattig som gör att barn lär sig att dölja. Och barn är väldigt bra på det. Och det blir onyanserat när hans uppfattning spiller över på en massa andra skolor, som om det ser likadant ut överallt. Det gör det enkelt, för den som vill, att avfärda något komplext och göra det svart eller vitt, säger en skolledare.

Föräldrar kämpar hårt

Även den hårdare tonen, både i konventionella och sociala medier, har bidragit till att det saknas nyanser, menar flera som arbetar på skolor i Malmö.

– Det finns en väldigt skarp ton med hårda uttalanden om att det är föräldrarnas fel om barnen inte får i sig tillräckligt med mat. Men det handlar inte bara om att ge tillräckligt med mat, det handlar såklart om vilken mat som finns tillgänglig. Det är helt absurt att till exempel föreslå att något barn ska leva på ris eller havregryn för att föräldrarna inte har råd med bra grönsaker eller köttfärs, säger en kvinna som arbetar på en skola i ett utsatt område i Malmö.

Just kontakten med föräldrarna är viktig och precis som vi på Skåne Stadsmission ser i våra verksamheter där vi är i kontakt med föräldrar i familjer som lever i utsatthet, så berättar skolpersonal om hur de märker att dessa föräldrar kämpar.

– Jag blir ledsen när jag ser uttalanden i medier, eller inlägg på Facebook, som går hårt åt föräldrarna. De jag träffar har ofta kämpat dubbelt så hårt för att göra det drägligt för sina barn, säger en skolledare.

”Kan vara blickar”

För de flesta som vi pratat med känner alltid en viss oro över några elever inför sommarlovet, men det är annorlunda i år. Signalerna de fått om att det kan komma att bli tufft är starkare – och kommer från fler barn och familjer.

– I vissa fall är det svårt att exakt sätta fingret på varför jag är orolig. Det är inte barn som säger att de är hungriga och de kanske inte ens är det. Men det kan vara blickar eller vad som händer i rummet när vi pratar om sommaren, som skvallrar om att det kanske inte är så jäkla ljust som man hade hoppats att det skulle vara, berättar en kurator.

Barnet på bilden har ingen koppling till texten. Citaten och uttalandena kommer från samtal med personal på skolor i Malmö, med olika roller, som vill vara anonyma.

Läs mer om vad Skåne Stadsmission gör för barn under sommarlovet – och hur du kan hjälpa: HÄR.