Inlägg

Matpriserna ökar igen – och det kommer bli ännu dyrare: ”Priserna springer iväg”

I januari ökade matpriserna igen. Något som påverkar Skåne Stadsmission. Både deltagare och verksamhet har det tufft när livsmedelskostnaderna skjuter i höjden.

Den senaste undersökningen på sajten Matpriskollen visar att den utveckling vi sett de senaste månaderna, då prisutvecklingen bromsats, bröts i januari. Ulf Mazur, vd och grundare på Matpriskollen spår att det är sannolikt att matpriserna dessutom kommer öka ytterligare den närmaste tiden.

– Tyvärr är det många basprodukter som ökar i pris, säger han och nämner bland annat häftiga ökningar på falukorv, kaffe och strösocker.

Fler lever i utsatthet

Skåne Stadsmission ser dagligen hur de höga matpriserna är en av faktorerna som gör att fler människor än tidigare lever i utsatthet. Vi har under det senaste året haft betydligt fler människor som kommer till våra verksamheter för att kunna äta sig mätta.

– Det kommer så många hit just nu och många av dem kommer för att maten är så dyr, säger Eva Carlberg, köksansvarig på Café David i Malmö.

På Skåne Stadsmissions mötesplats Café David, som finns i Malmö och i Kristianstad, serveras kostnadsfri frukost varje dag, året runt. Lunchen, som också serveras dagligen, är subventionerad och kostar 30 kronor.

– Det är möjligt för människor att laga billigare mat än så, men det är dyrt att vara fattig, säger Eva Carlberg och förklarar:

– Är det helt tomt i skafferiet så blir allt en kostnad, en flaska olja, lite salt…, ja allt kostar. Initialkostnaden blir väldigt hög, säger hon.

Kostnaderna ökar varje vecka

Prisökningarna slår också hårt mot Skåne Stadsmission som verksamhet. Vi behöver köpa in mer mat för att kunna servera fler deltagare och med drastiskt dyrare priser blir det en ekonomisk dubbelsmocka.

– Priserna springer verkligen iväg. Det känns som att kostnaderna ökar för oss varje vecka. Och det påverkar såklart maten som vi kan ge till deltagarna. Vi är supernogranna när vi väljer råvaror och är så tacksamma för allt som vi får skänkt.

Behöver du hjälp?

Läs mer om Café David – här.

Läs mer om våra verksamheter – här.

Vill du hjälpa?

Skänk en frukost – här.

Bli månadsgivare – här.

Sandra Grahn: Matfattigdomen är inte värdigt ett välfärdsland som Sverige

Skåne Stadsmission träffar varje dag hundratals människor som inte har råd att ställa tillräckligt med mat på bordet. Det är inte värdigt ett välfärdsland som Sverige. Men vad innebär det att vara matfattig – och hur kan vi häva den ekonomiska utsattheten? Här är Stadsmissionens sex förslag till förändring.

Mellan jul och nyår brukar Språkrådet presentera sin nyordslista, de tidstypiska ord och uttryck som varit aktuella, populariserats eller rentav uppkommit under det år som gått. Ifjol var ett av orden ”Matfattigdom”, och kollar vi igenom listan som släpptes för snart tio månader sedan, är det tyvärr den glosan som bitit sig kvar och präglat även detta år allra mest.

I Fattigdomsrapporten 2023, som Sveriges Stadsmissioner släpper idag, framkommer att 72 procent av våra insatser idag är stöd i form av mat. Det är den i särklass största insatsen som stadsmissionerna gör för människor i ekonomisk utsatthet. Antalet människor som kommer till Sveriges tio stadsmissioner för att få mat har fördubblats, samtidigt som antalet människor som får försörjningsstöd minskar. En ekvation som bara går att räkna fram genom att konstatera att antingen är matpriserna för höga eller är det för svårt att få försörjningsstöd.

Lever du i matfattigdom?

Med en fortsatt skyhög inflation och en iskall ekonomisk närtid som väntar, anser vi att det är skyndsamt att regeringen tillsätter en utredning om den växande fattigdomen.  Hur kan fattigdomen hävas med utgångspunkt från en fungerande arbetslinje och rätten till en skälig levnadsstandard?

Malmö är en av Sveriges fattigaste städer. Här finns det fler fattiga, här finns det mer utsatthet – och här finns det således en större matfattigdom. Men vad innebär det att vara matfattig? Vad är innehållet bakom rubrikerna? Lever du rentav i matfattigdom?

Människor från många olika grupper lever i matfattigdom, barnfamiljer, pensionärer, arbetslösa och hemlösa. Att befinna sig i matfattigdom innebär nödvändigtvis inte att du svälter, vilket fortfarande är ytterst ovanligt i Sverige, utan att du lever i en verklighet och vardag som innebär att du svarar jakande på åtminstone några av följande frågor:

Har du tillräckligt med pengar för att köpa mat till dig och din familj varje dag?

• Hoppar du ibland över måltider för att spara pengar?

• Har du råd och möjlighet att köpa hälsosam mat, som frukt och grönsaker?

• Måste du välja mellan att köpa mat eller att betala andra utgifter, så som viktiga räkningar?

Stadsmissionens förslag

Att många människor i Sverige inte har tillräckliga resurser för något så basalt som att äta sig mätta på näringsriktig mat, kan inte anses värdigt ett välfärdsland. Något är skevt när vi pratar mer om att Sverige har flest miljardärer i världen, än vad det innebär att fler och fler människor tvingas vända sig till civilsamhällets aktörer för att kunna äta sig mätta.

Här är Stadsmissionens sex förslag för att häva den ekonomiska utsattheten i Sverige 2023, hämtade från Fattigdomsrapporten som släpps idag.

  1. Tillsätt utredning om den nya växande fattigdomen
  2. Permanenta och utvidga det tillfälligt utökade bostadsbidraget
  3. Rikta statsbidrag för frukost samt lunch på lov för barn i ekonomisk utsatthet
  4. Utred höjning av riksnormen för försörjningsstöd
  5. Utred om det går att underlätta för arbetande fattigas försörjning
  6. Höj grundavdraget så att fler med låga inkomster kan leva på sin lön

Om viljan finns, så går det alldeles utmärkt att häva den fattigdom som florerar och ökar i Sverige. Stadsmissionen och fler aktörer i civilsamhället finns behjälpliga för utökat samarbete och kan bistå med såväl gedigen kunskap som stor erfarenhet.

SANDRA GRAHN, socialchef Skåne Stadsmission

***

Här kan du läsa Fattigdomsrapporten 2023 i sin helhet.

Läs mer: Eva-Lena berättar om sin situation som fattig

Du kan hjälpa till! Klicka här för mer information om att skänka en frukost.

Fattigdomsrapporten 2023 – Läs och ladda ner den här!

Stadsmissionen möter allt fler människor i ekonomisk utsatthet. Officiell statistik visar att klyftorna mellan fattiga och rika ökar idag i Sverige, vilket leder till att människors hälsa och tillit till samhället minskar. För att kunna stoppa denna farliga samhällsutveckling måste vi häva den ekonomiska utsattheten i Sverige.

I rapporten finns en undersökning av Stadsmissionens sociala arbete som görs i samarbete med Marie Cederschiöld högskola sedan 2014. Den visar på en växande matfattigdom, där Stadsmissionen genom åren ökat sina insatser till människor i ekonomisk utsatthet. Idag är 72 procent av Stadsmissionen matstöd, den högsta andelen sedan undersökningen startade och en ny grupp har tillkommit, människor med låg lön som inte räcker till mat. Stadsmissionens utdelning och försäljning av mat i sociala matbutiker slog också ett tvetydigt rekord sista september i år. Då hade 3 200 ton mat distribuerats, vilket är lika mycket som under hela 2022.

Här kan du läsa Fattigdomsrapporten 2023 i sin helhet.

Fattigdomsrapporten pekar på ett välfärdssamhälle i gungning. Allt fler kommer till Stadsmissionen, såväl människor med som utan stöd från socialförsäkringssystemen, eftersom de har svårt att få pengarna att räcka till mat hela månaden. När samhällets förväntade hjälp uteblir eller brister, riskerar människors tillit till samhället att raseras.

Regeringen har i sin budgetproposition föreslagit att det tillfälligt utökade bostadsbidraget för barnfamiljer gälla t om juni 2024. Sveriges Stadsmissioner menar att det tillfälligt utökade bostadsbidraget behöver permanentas och utvidgas till fler grupper.

– Eftersom bostadsmarknaden inte fungerar och inflationen bitit sig fast, kan vi med ett permanent utökat bostadsbidrag som utvidgas till fler grupper undvika att människor som lever i ekonomisk utsatthet blir hemlösa i Sverige. Vi vill också se att normen för försörjningsstöd höjs, så att stödet går att leva på, förklarar Jonas Wihlstrand, generalsekreterare Sveriges Stadsmissioner.

Här kan du läsa Fattigdomsrapporten 2023 i sin helhet.

Stadsmissionen möter också allt fler människor som har rätt till stöd från de svenska socialförsäkringssystemen, men som av olika skäl inte får det. Här vill Sveriges Stadsmissioner se forskning för att få kunskap om varför det offentliga inte når dessa människor.
Människor med långvarigt försörjningsstöd är den största och ökande gruppen (58 procent), som kommer till Stadsmissionen, eftersom stödet inte räcker till. Samtidigt är stödet utformat för att vara tillfälligt, enligt Socialstyrelsen.

Vad gör samhället för att människor inte ska fastna i ekonomisk utsatthet? Hos Stadsmissionen och andra civilsamhällesaktörer finns förstärkt arbetsträning för människor som står långt bort från arbetsmarknaden. För att fler människor ska kunna bli självförsörjande och vi därmed häver den ekonomiska utsattheten i Sverige idag, behöver vi en ökad samverkan mellan civilsamhälle, näringsliv och offentlig sektor, avslutar Jonas Wihlstrand.

Här kan du läsa Fattigdomsrapporten 2023 i sin helhet.

Läs mer: Sandra Grahn: Matfattigdomen är inte värdigt ett välfärdsland

Läs mer: Eva-Lena berättar om sitt situation som fattig

Du kan hjälpa till! Klicka här för mer information om att skänka en frukost.

Eva-Lena berättar om sin situation som fattig: ”Fruktansvärd ångest”

Eva-Lena Hultman är sjukpensionär och lever i ekonomisk utsatthet. Hur mycket hon än kämpar så går hennes ekonomiska pussel inte ihop. Hon är långt ifrån ensam. Antalet människor som sökt stöd hos Sveriges tio stadsmissioner har fördubblats.

Det är en oerhörd skam, säger Eva-Lena.

Månadsskifte vankas och för de allra flesta trillar det in nya pengar på kontot. En glädjestund för vissa, en dag att andas ut för andra. För Eva-Lena Hultman i Kristianstad är det andra känslor som förknippas med utbetalningsdagen.

– Jag får fruktansvärd ångest. Ångest för att det ska räcka. Jag känner sådan enorm stress, säger Eva-Lena.

Hon levde ett medelklassliv och arbetade som lärare när allt förändrades. Sjukdomar, som inte bara gjorde hennes kropp illa, de förflyttade också henne till en tillvaro i ekonomisk utsatthet. Hon gick från ett välmående Svensson-liv med semesterresor och trygghet till att känna att hon saknar värde.

– Det känns som att jag står lägst i samhället, så känns det verkligen. Det känns som om att jag inte är värd någonting. Men… det är jag ju, berättar Eva-Lena och rättar till sina glasögon.

”Inte orkat leva”

Vi träffas på Café David, Skåne Stadsmissions mötesplats, i Kristianstad. Här har Eva-Lena funnit en tillflyktsplats. Eller kanske snarare en tillflyktsperson. Eva-Lena beskriver vilken betydelse som kuratorn Veronica Börjlind har kommit att spela i hennes liv. I takt med att sjukdomarna tog plats, så krympte också Eva-Lenas nätverk.

– Jag har varken föräldrar eller syskon i livet. Hade jag inte haft min son, Veronica, min katt och min själsliga syster… Då hade jag nog inte orkat leva, säger Eva-Lena.

Hon har hunnit fylla 47. Sonen, som fortfarande bor hemma, är 19 och har precis tagit studenten. Stoltheten som Eva-Lena känner över vilken människa sonen har vuxit upp till, går inte att överdriva. Men det har varit tuffa år. Och det är fortfarande tufft. Eva-Lena berättar hur svårt det är att få ekonomin att gå runt och hur hon får skjuta upp att betala vissa räkningar, för att klara sig.

– Det är inte bara jag som har det så här, det är många. Jag tror många tänker att det bara drabbar hemlösa och drogpåverkade, men jag dricker inte och har aldrig rökt, säger Eva-Lena.

Kräver mod att berätta

Ja, det är många som har det som Eva-Lena. I Sveriges Stadsmissioners Fattigdomsrapporten framkommer att behovet av stöd är större än tidigare. Antalet människor som kommer till Sveriges tio stadsmissioner har fördubblats och hela 72 procent av insatserna som Stadsmissionen gör utgår i stöd i form av mat.

Eva-Lena är en av fem personer som i rapporten berättar om sitt liv i fattigdom. Viktiga vittnesmål om hur det ser ut i Sverige idag, men som kräver mod att tala om.

– Det är väldigt skamligt att säga detta. Men det är fler som har det så här och därför vill jag att detta ska höras. Det är en oerhörd skam, säger Eva-Lena och berättar om en samtid präglad av ett hårdare klimat.

– Politiker, oavsett parti, behöver sätta sig in i detta. De behöver förstå. Kanske de ska leva en vecka så här och se om de klarat det. Det är politikerna som behöver fixa detta. Café David (Skåne Stadsmissions mötesplats) är jättebra, men det behövs mer sånt. Jag vet flera som har frusit ihjäl på vintrarna, en som frös ihjäl på en busshållplats när människorna bara gick förbi. Det är fruktansvärt.

Vill inte skämmas längre

När det återstår drygt en vecka till nästa utbetalning brukar Eva-Lenas konto gapa tomt. Då har hon förhoppningsvis åtminstone haft råd med sina mediciner. Katten Bosse har fått klara sig utan försäkring i flera år. Varannan vecka får Eva-Lena en matkasse från Skåne Stadsmission, men det räcker ändå inte – de sista dagarna äter hon de pasta- eller nudel-rester som förhoppningsvis finns kvar i skafferiet. Några pengar till egna nöjen har hon inte haft på länge.

– Jag hade Netflix, men nu får man inte dela längre så då har jag inte längre någon streamingtjänst, säger Eva-Lena och sträcker på sig.

Hon vill inte skämmas längre. Hon vill förändra.

– Det är vanliga arbetare, människor som till och med har jobb får det inte att gå ihop. Det är som att vi inte pratar om det, men det är dags att göra det nu – det är dags att vi börjar prata om det.

Foto: Ronnie Kronblad, Apelöga

Här kan du läsa Fattigdomsrapporten 2023 i sin helhet.

Läs mer: Sandra Grahn: Matfattigdomen är inte värdigt ett välfärdsland

Du kan hjälpa till! Klicka här för mer information om att skänka en frukost.

Fler människor lever i utsatthet: ”Det är allvarligt”

Höga matpriser tvingar allt fler att söka hjälp av civilsamhället.

På Skåne Stadsmission är trycket högre än någonsin.

– Många lever idag en utsatt situation som de inte reder ut på egen hand och det är allvarligt, säger Ingrid Foschi, enhetschef på Café David.

Sverige befinner sig i en lågkonjunktur och den höga inflationen har lett till matpriser som ökat med runt 20 procent under de senaste 18 månaderna. De som drabbas allra hårdast av detta är de som även tidigare levde i ekonomisk utsatthet, och de som innan höjningarna levde på marginalen.

– Det är tydligt att de höga matpriserna, och att allting annat blivit dyrare, har knuffat många över kanten, säger Ingrid Foschi på Skåne Stadsmission.

Tar emot fler människor

Ingrid är enhetschef på Café David, Skåne Stadsmissions mötesplats för människor som lever i utsatthet. Café David har öppet varje dag året runt. Här bjuder vi på en näringsrik frukost och det finns också möjlighet att ta en dusch och byta till rena och torra kläder. Personalen kan ge stöd i svåra situationer och kanske viktigast av allt – här erbjuds gemenskap med andra. Fattigdom gör människor extremt ensamma.

Vi har sett stora förändringar hos oss det senaste året. Fler kommer för att äta frukost,  fler duschar och byter kläder. Den största skillnaden är nog att fler behöver stöd. Det kan handla om stöd i kontakten med myndigheter eller psykiatrin. Många lever idag en utsatt situation som de inte reder ut på egen hand och det är allvarligt, säger Ingrid Foschi.

Du kan hjälpa till! Klicka här för mer information om att skänka en frukost.

Personen på bilden ovan har ingenting med texten att göra.

”Många barn är hungriga, extra hungriga på sommaren”

Äntligen sommar. Hoppas den blir kort.

Sommaren kan kännas evig när man är barn. Och känslan blir ännu starkare för de som lever i utsatthet. En oändlig tid utan tillräckligt med mat och utan en fast punkt i tillvaron.

Klockor ringer ut och drygt två månaders ledighet. För många hägrar sommarlovet som en glädjens oas, efter ett långt år av plugg och slit. Men för många BARN är inte den stundande sommarledigheten någonting att längta efter. Tvärtom. Det är istället en tid med frågor som maler: Kommer det att finnas mat hemma? Kommer jag att kunna hitta på någonting kul med mina kompisar?

Föräldrarna kämpar

Att leva i fattigdom är att inte ha råd med allt man behöver. Det finns mat, men inte tillräckligt. Det finns inte heller alltid näringsrik mat hemma, kanske ingen frukt. Att leva i fattigdom är också att leva med ständig stress och oro. På sommarlovet blir det särskilt påtagligt, den skillnad mellan de som har och inte har.  Stugsemestrar, fullpackade picknickkorgar och minnesvärda familjeutflykter är långt ifrån alla förunnat.

Det senaste året har situationen för de allra flesta blivit tuffare. Allra tuffast har det blivit för de som redan tidigare knappt någonting hade. Och mest utsatta är alltid barnen. På Unga Forum, Skåne Stadsmissions verksamhet för barnfamiljer och unga, märker personalen tydligt hur en från början svår situation kantrat över till någonting ohållbart för många föräldrar. Och det är mammor och pappor som som gör allt som står i deras makt för att ge sina barn det de behöver, men tyvärr finns det inte alltid pengar så det räcker.

”Hon såg ingen framtid”

Socionomen Louise berättar hur hon nyligen träffade en ensamstående mamma som inte kunde sluta gråta.

– Tårarna bara rann. Situationen var helt omöjlig för henne. ”Jag vill bara ha ett jobb, men inte ens då kommer jag känna mig fri och ha råd. Allt är så dyrt nu”. Hon såg verkligen ingen framtid, säger Louise.

Unga Forum anordnar aktiviteter för barn och föräldrar varje vecka under sommarlovet. Det är alltid viktigt och uppskattat. Just i år är det extra viktigt, för att åtminstone några av de mest utsatta barnen ska få en paus från oron och istället få ha en glad stund tillsammans med andra.

– Anledningen att många kommer på våra aktiviteter under sommaren är också att då får de mat. När skolan stänger försvinner lunchen och plötsligt är det ännu mer omöjligt att få ihop vardagen. Många barn är hungriga, extra hungriga på sommaren, säger Louise.

”Förlåt, jag skäms”

Mycket har förändrats under det senaste året. Utsatta människor har blivit ännu mer utsatta. Socionomerna på Unga Forum märker det varje dag. Louise berättar:

– Idag när vi hade dropin och egentligen mest finns tillhands för att hjälpa med myndighetskontakter och stödsamtal, var det en mamma som kom bara för att få en macka och en kopp te. Det har jag aldrig varit med om. Hon hade inget annat ärende. ”Jag är så hungrig. Förlåt – jag skäms, men jag vill bara ha en macka”, sa hon.

Unga Forum anordnar alltså aktiviteter för utsatta barn och barnfamiljer under hela sommaren. Det serveras mat och bjuds in till utflykter. Vi gör vad vi kan för att fylla några av barnens sommardagar med hopp och glädje. Det betyder oändligt mycket. Speciellt en sommar som denna. Men för att klara det behöver vi ditt stöd.

Barnet på bilden har ingen koppling till texten.

Läs mer om hur du kan hjälpa.

Skolpersonalens oro inför sommarlovet: ”Inte så ljust”

En onyanserad debatt med alltför skarpt tonläge, samt en ökad oro över barnen inför sommarlovet. Det är vad flera skolledare och annan personal på skolor i Malmö tycker och känner när klockorna ringer ut för ledighet.

Skolledare, kuratorer och personal som vi pratat med har följt med i den debatt om matfattigdom som accelererat under de senaste månaderna, och något som överensstämmer i deras uppfattning är att den känns onyanserad.

– I en artikel uttalade sig en rektor och sa att det minsann inte fanns några hungriga barn på hans skola. Eller hungrigare än innan, kanske jag ska säga. Först och främst så ifrågasätter jag hur han vet det? Det finns ett stigma kring att vara fattig som gör att barn lär sig att dölja. Och barn är väldigt bra på det. Och det blir onyanserat när hans uppfattning spiller över på en massa andra skolor, som om det ser likadant ut överallt. Det gör det enkelt, för den som vill, att avfärda något komplext och göra det svart eller vitt, säger en skolledare.

Föräldrar kämpar hårt

Även den hårdare tonen, både i konventionella och sociala medier, har bidragit till att det saknas nyanser, menar flera som arbetar på skolor i Malmö.

– Det finns en väldigt skarp ton med hårda uttalanden om att det är föräldrarnas fel om barnen inte får i sig tillräckligt med mat. Men det handlar inte bara om att ge tillräckligt med mat, det handlar såklart om vilken mat som finns tillgänglig. Det är helt absurt att till exempel föreslå att något barn ska leva på ris eller havregryn för att föräldrarna inte har råd med bra grönsaker eller köttfärs, säger en kvinna som arbetar på en skola i ett utsatt område i Malmö.

Just kontakten med föräldrarna är viktig och precis som vi på Skåne Stadsmission ser i våra verksamheter där vi är i kontakt med föräldrar i familjer som lever i utsatthet, så berättar skolpersonal om hur de märker att dessa föräldrar kämpar.

– Jag blir ledsen när jag ser uttalanden i medier, eller inlägg på Facebook, som går hårt åt föräldrarna. De jag träffar har ofta kämpat dubbelt så hårt för att göra det drägligt för sina barn, säger en skolledare.

”Kan vara blickar”

För de flesta som vi pratat med känner alltid en viss oro över några elever inför sommarlovet, men det är annorlunda i år. Signalerna de fått om att det kan komma att bli tufft är starkare – och kommer från fler barn och familjer.

– I vissa fall är det svårt att exakt sätta fingret på varför jag är orolig. Det är inte barn som säger att de är hungriga och de kanske inte ens är det. Men det kan vara blickar eller vad som händer i rummet när vi pratar om sommaren, som skvallrar om att det kanske inte är så jäkla ljust som man hade hoppats att det skulle vara, berättar en kurator.

Barnet på bilden har ingen koppling till texten. Citaten och uttalandena kommer från samtal med personal på skolor i Malmö, med olika roller, som vill vara anonyma.

Läs mer om vad Skåne Stadsmission gör för barn under sommarlovet – och hur du kan hjälpa: HÄR.

Matmissionen i Helsingborg invigd: ”Är stolt”

Efter intensivt arbete in i det sista kunde Matmissionen i Helsingborg på torsdagen öppna portarna.

– Jag är stolt över att vi kan bidra och ge Helsingborgs medborgare ett alternativ i dessa tider, säger Pradeep Holmqvist, butikschef på den nyöppnade butiken.

Samtidigt är Pradeep noga med att påpeka att expansionen av Matmissionen inte får ses som en lösning i ett samhälle där allt fler har mindre.

–  Det är egentligen självklart att alla människor ska ha tillräckligt med resurser för att kunna försörja sig och sin familj med bra livsmedel, utan att bli hänvisade till en social matbutik. Men nu ser verkligheten ut som den gör, och i den är detta ett initiativ som kommer att hjälpa och lindra för många, menar Pradeep Holmqvist.

Ett femtiotal inbjudna gäster fanns på plats i Matmissionens lokal på torsdagsmorgonen, när Skåne Stadsmissions direktor Anders Pramborn klippte bandet och höll invigningstal.

– Jag är glad att så många från politiken, kommunen och näringslivet, ville vara med här idag. Frågorna om fattigdom och annan utsatthet är ständigt aktuella, men det senaste året har det blivit viktigare än kanske någonsin, säger Anders Pramborn.

Andra butiken i Skåne

Matmissionen är en social matbutik med betydligt lägre priser än i en vanlig livsmedelsbutk. För att kunna handla krävs medlemskap. Här kan du läsa mer om hur det går till för att bli medlem på Matmissionen.

Butiken i Helsingborg är den andra Matmissionen i Skåne, sedan tidigare finns en butik på Mobilia köpcenter i Malmö.

– Jag är glad att vi nu etablerat en butik även i Helsingborg. Med tanke på vilken efterfrågan som tyvärr finns, är det inte alls omöjligt att vi i framtiden kommer öppna fler butiker i Skåne, säger Alireza Mobasheri, områdeschef för sociala företag på Skåne Stadsmission.

Mer om öppningen av butiken i Helsingborg

Mer om Matmissionen

Oron inför sommaren: “Hur ska våra barn äta sig mätta?”

”Redan i april fick vi förfrågningar om sommarens aktiviteter. Sommaren tillsammans med oss på Unga forum är väldigt viktig för familjer som besöker oss. Vissa barn tillbringar hela sommarlovet med oss och tillsammans skapar vi fina sommarminnen”

Det säger Jenny, en av Skåne Stadsmissions socionomer som arbetar med unga och barnfamiljer.

Att det finns många utsatta människor i Malmö är ingenting nytt. Fattigdomen har alltid funnits här och slagit hårt – inte minst mot ensamstående föräldrar och barn. Men nu kommer allt fler vittnesmål om att det som sker nu skiljer sig mot hur det har sett ut tidigare. Många av våra medarbetare berättar om en desperation, en stor stress, som de möter hos våra deltagare.

Behov av sista brödet

Det handlar inte om att göra en budget, det handlar om att få ihop tillräckligt med mat för dagen.  Skåne Stadsmission serverar alltid mat när vi har aktiviteter för barnfamiljer. Ibland kommer deltagare bara för att de måste äta.

– En mamma ringde häromdagen och frågade om vi hade bröd kvar. När vi svarade att det höll på att ta slut för dagen, så avslutade hon snabbt samtalet. Fem minuter senare stod hon utanför och knackade på. Hon är ensamstående med tre barn och var i desperat behov av det där sista brödet vi hade, berättar socionomen Jenny.

Skapar sommarminnen

Det återstår bara några veckor innan det är dags för sommarlov. Men inte ens den soligaste av somrar kan kompensera när de ekonomiska förutsättningarna är körda i botten. När det inte finns ens en enda slant. När det inte ens från början går att räkna ihop månaden.

Vi är i full färd med att planera sommarens aktiviteter för barnfamiljer.  Då kommer vi att göra allt för att skapa stunder när vi kan ha roligt tillsammans och både föräldrar och barn kan få en paus från all oro.

Nu behöver vi din hjälp. Här kan du läsa mer om vad du kan göra!

* Jenny heter egentligen något annat. Personen på bilden har ej med texten att göra.

Ensam mamma: ”Stadsmissionen är en livlina för mig”

Det var tufft redan innan pandemin. Melanies son mådde inte bra, och ofta hade de svårt att få pengarna att räcka till hyra, mat och kläder. Nu är det nästan omöjligt.

– När räkningarna är betalda finns det bara en liten summa kvar på kontot. Med det klarar jag absolut inte hela månaden. Maten och pengarna är ofta slut omkring den nionde. Då är det långt kvar till nästa utbetalning. Läkarbesök, mediciner, och så vidare, det går inte, säger hon.

Melanie är ensamstående och har kommit till Skåne Stadsmission då och då under de senaste tio åren, när det varit extra svårt.

När hon tänker på mat som hon brukade köpa men inte längre har råd med kommer ångesten smygande.

– Att inte ha tillräckligt med mat till sitt barn är en hemsk känsla. Att inte kunna välja bra och nyttig mat känns också jobbigt. Brist på vitaminer är inte bra för någon människa. Det ger mig sådan ångest. Ångest över att inte kunna göra något i mitt liv. Bara överleva och överleva. Kämpa och kämpa, dag ut och dag in.

Att leta begagnat tar tid

Som sjukpensionär har hon sämre och bättre perioder. När sonens skolgång fungerat bra och hon haft mindre värk har hon kunnat lägga tid på att jaga extrapriser och leta kläder på second hand.

– Men det tar hela dagen. Och ju äldre sonen blir desto svårare blir det att hitta kläder som funkar för honom. Han vill ju inte sticka ut. Han är redan ensam, har inte så många kompisar. Då vill man vara som alla andra.

Att ta sig runt kan vara en utmaning.

– Bussbiljetter är ganska dyra faktiskt. För den som kan cykla eller promenera, som fortfarande är frisk, kan spara in på buss genom att cykla. Går man med en rullator eller kryckor så blir det väldigt svårt att ta sig till olika affärer för att köpa det som finns på rea just då. Melanie vittnar om att de kraftiga prisökningarna i år gör livet mycket svårt. Hon oroar sig ständigt för oförutsedda utgifter.

”En oas”

Hon beskriver samvaron på Skåne Stadsmissions Unga Forum som en oas.

– Det är en chans att få andas ut. Känna att detta kommer gå bra. Det betyder jättemycket för alla oss föräldrar och barn. Jag hoppas att alla som skänker pengar till Stadsmissionen verkligen förstår hur mycket det betyder, säger hon.

Hon minns fortfarande den första gången hon och sonen var på julfest på Skåne Stadsmission. Hon minns maten, gemenskapen och julklapparna de fick med sig hem.

– Min son byggde lego hela natten sedan. Det var så fint att se. Han pratade länge om tomten som kom på besök, om personalen och lekarna.

Även om livet är riktigt jobbigt just nu känner Melanie en trygghet i att veta att Stadsmissionen finns.

– Är man ledsen och orolig finns alltid ett gott hjärta på Unga Forum, en underbar och medmänsklig personal som finns för oss alla föräldrar och barn. Det betyder allt. Utan er vore inte detta möjligt, vi föräldrar och barn skulle aldrig klara denna mardröm, nu när allt är så dyrt. Nu när det är så väldigt oroliga tider. Att veta att man inte är ensam i en krissituation betyder också allt. Stadsmissionen är en livlina för mig. Ni kan vara avgörande i en människas liv när allting känns mörkt och svårt.

STÖTTA BARNFAMILJER I JUL – BIDRA HÄR