Matmissionen öppnar i Helsingborg

Skåne Stadsmission öppnar Matmissionen i Helsingborg

Det är tuffa tider för många just nu. Syftet med Skåne Stadsmissions öppnande av sociala matbutiker är att lindra matfattigdomen, bidra till minskat matsvinn, samt att ge människor i utanförskap en chans till arbetsträning. Den 1 juni öppnar Matmissionen i Helsingborg, en stad där nästan 10 procent av invånarna lever i ekonomisk utsatthet.

Alireza Mobasheri, Skåne Stadsmission

Alireza Mobasheri, Skåne Stadsmission

– Vi är väldigt glada att kunna öppna ännu en ny butik som kan lindra den ökande matfattigdomen i samhället generellt och i Helsingborg specifikt. Alla människor ska ha råd att äta sig mätta på bra och näringsrik mat, säger Alireza Mobasheri, områdeschef för sociala företag på Skåne Stadsmission.

Matmissionen och Willys

Matmissionen i Helsingborg är ett samarbete med, bland andra, butikskedjan Willys som bidragit med gedigen kunskap inom dagligvaruhandel samt med inredningen av den nya butiken. Thomas Evertsson, vd på Willys, är glad över expansionen och med samarbetet.

– Att minska matsvinnet är en av de viktigaste hållbarhetsfrågorna för vår bransch. Genom att stötta Matmissionen bidrar vi till att mindre mängd mat slängs och att den i stället kommer till nytta där behovet är som störst. Vi är stolta över att kunna hjälpa till med det vi kan, säger Thomas Evertsson, vd på Willys

Registrera i Matmissionens app

För att kunna handla hos Matmissionen i Helsingborg, eller i någon av de ytterligare nio butikerna runt om i landet, behöver man registrera sig i Matmissionens app. Appen är öppen för ansökan om medlemskap redan från den 15 maj. Alltså två veckor innan butikens officiella öppnande den 1 juni.

För att bli medlem i Matmissionen, och kunna handla varor till en tredjedel av ordinarie pris, krävs att man har en nettoinkomst som understiger 12 163 kronor per månad. Beloppet är baserat på Försäkringskassans nivå för garantiersättning.

– Vi vill försäkra oss om att maten räcker till de människor som behöver den bäst. Utöver möjligheten att handla mat till nedsatt pris, kan medlemmarna också få juridiskt- och socialstöd och träffa vår sjuksköterska. Allt för att öka sina möjligheter att skapa en bättre, mer stabil framtid, säger Alireza Mobasheri.

Anders Pramborn, direktor på Skåne Stadsmission

Anders Pramborn, direktor på Skåne Stadsmission.

Skåne Stadsmission mot fattigdom

Matmissionen är en av flera olika verksamheter som Skåne Stadsmission driver för att minska den utsatthet som fattigdom leder till. Det handlar om att inte ha råd med mat, att inte ha mat så att det räcker, eller att tvingas prioritera bort mat till förmån för andra utgifter. Det handlar också om att av ekonomiska skäl tvingas köpa näringsfattig mat.

– Att vi idag i Sverige inte har kapacitet att inkludera alla människor utan att de blir hänvisade till donationer, är ett misslyckande för ett välfärdssamhälle som Sverige, säger Anders Pramborn, Direktor på Skåne Stadsmission.

Förutom ovan nämnda samarbeten, har Matmissionens skånska expansion också varit beroende av Kavlifonden och Svenska kyrkan, som bidragit med omkring två miljoner kronor för att möjliggöra etableringen i Helsingborg.

Om Matmissionen

Om Matmissionen Matmissionen startades av Stockholms Stadsmission 2015 och är ett koncept för matbutiker som möjliggörs genom ett samarbete med Svensk Dagligvaruhandel och Dagligvaruleverantörers Förbund.

Matmissionen kombinerar ekologisk och social hållbarhet genom att rädda svinn, motverka matfattigdom och erbjuda arbetsträning. Matmissionen har mer än 25 000 medlemmar och totalt tio butiker runtom i landet. I Skåne finns butiker i Malmö på köpcentret Mobilia och i Helsingborg.

Mer information om hur du blir medlem på Matmissionen Helsingborg, samt öppettider etc. kommer snart på Skåne Stadsmissions hemsida.

Här kan du läsa mer om Matmissionen i Malmö, som öppnade 2021.