Eva Carlberg, köksansvarig på Café David i Malmö, Skåne Stadsmission

Matpriserna ökar igen – och det kommer bli ännu dyrare: ”Priserna springer iväg”

I januari ökade matpriserna igen. Något som påverkar Skåne Stadsmission. Både deltagare och verksamhet har det tufft när livsmedelskostnaderna skjuter i höjden.

Den senaste undersökningen på sajten Matpriskollen visar att den utveckling vi sett de senaste månaderna, då prisutvecklingen bromsats, bröts i januari. Ulf Mazur, vd och grundare på Matpriskollen spår att det är sannolikt att matpriserna dessutom kommer öka ytterligare den närmaste tiden.

– Tyvärr är det många basprodukter som ökar i pris, säger han och nämner bland annat häftiga ökningar på falukorv, kaffe och strösocker.

Fler lever i utsatthet

Skåne Stadsmission ser dagligen hur de höga matpriserna är en av faktorerna som gör att fler människor än tidigare lever i utsatthet. Vi har under det senaste året haft betydligt fler människor som kommer till våra verksamheter för att kunna äta sig mätta.

– Det kommer så många hit just nu och många av dem kommer för att maten är så dyr, säger Eva Carlberg, köksansvarig på Café David i Malmö.

På Skåne Stadsmissions mötesplats Café David, som finns i Malmö och i Kristianstad, serveras kostnadsfri frukost varje dag, året runt. Lunchen, som också serveras dagligen, är subventionerad och kostar 30 kronor.

– Det är möjligt för människor att laga billigare mat än så, men det är dyrt att vara fattig, säger Eva Carlberg och förklarar:

– Är det helt tomt i skafferiet så blir allt en kostnad, en flaska olja, lite salt…, ja allt kostar. Initialkostnaden blir väldigt hög, säger hon.

Kostnaderna ökar varje vecka

Prisökningarna slår också hårt mot Skåne Stadsmission som verksamhet. Vi behöver köpa in mer mat för att kunna servera fler deltagare och med drastiskt dyrare priser blir det en ekonomisk dubbelsmocka.

– Priserna springer verkligen iväg. Det känns som att kostnaderna ökar för oss varje vecka. Och det påverkar såklart maten som vi kan ge till deltagarna. Vi är supernogranna när vi väljer råvaror och är så tacksamma för allt som vi får skänkt.

Behöver du hjälp?

Läs mer om Café David – här.

Läs mer om våra verksamheter – här.

Vill du hjälpa?

Skänk en frukost – här.

Bli månadsgivare – här.