Inlägg

Inifrån Nattjouren: ”Han funderade på att göra slut på allt”

Ända sedan Nattjouren i Kristianstad slog upp portarna 2006, har hon funnits där. När Lotte blickar tillbaka på de senaste 17 åren är det med såväl stolthet som sorg och glädje.

Huset är vackert och ligger i utkanten av centrala Kristianstad. Det påminner lite om en äldre skola, om det inte varit för att rummen är lite för små för att kunna ha varit klassrum. När Lotte tar emot så berättar hon att fastigheten tidigare tillhört regementet som lade ner på 1990-talet.

Lotte hade arbetat som undersköterska i många år och var med som volontär när Svenska kyrkan tidigare drev ett härbärge
i Kristianstad. När härbärget lade ner och Stadsmissionen istället bestämde att starta Nattjouren sadlade Lotte om – för
att vara med och starta den nya verksamheten. Det var 2006. 17 år senare finns Nattjouren fortfarande kvar. Som en sista utpost för dem som inte har någon annanstans att ta vägen när dag blir natt.

– Vi ser hur psykisk ohälsa ställer till det för folk och det är riktigt sorgligt, säger Lotte som även tydligt märkt en annan
förändring den senaste tiden. En förändring som personal från de flesta av Skåne Stadsmissions verksamheter vittnar
om:
– Den strukturella hemlösheten (se faktaruta). Det har verkligen förändrats och blivit tuffare och nu är det så svårt att hitta en bostad. Det är verkligen inte alla som har ett tjockt skyddsnät och livet kan förändras väldigt snabbt, säger Lotte.

Sorg över sina barn

Hur går det då till?  Nattjouren öppnar för besökare klockan 20.30. Varje kväll, året runt. Det finns tolv ordinarie
platser, nio för män och tre för kvinnor, men beroende på efterfrågan och situation kan det delvis förändras. Just nu har två av rummen extramadrasser och Nattjouren kan ta emot 14 sovande gäster. Om du inte tidigare övernattat här så står
ett inskrivningssamtal först på tur.

– Vissa är väldigt öppna vid det här samtalet och vill berätta, medan andra tycker att det är fruktansvärt och vill bara få
det överstökat. Jag möter så mycket skam och skuld i vissa av de här samtalen. Den största sorgen för väldigt många är
relationen med sina barn, den är ofta inte särskilt bra, säger Lotte och fortsätter:

– Men de får själv välja vad de vill dela med oss. Vi frågar inte om eventuella diagnoser eller annat och jag tycker att det
känns bra. Då dömer eller behandlar jag inte dem utefter det utan vi kan mötas på ett rent mellanmänskligt plan.

Tolv platser alltså. Just nu 14. Oftast räcker platserna till, men inte alltid. Och när de inte gör det uppkommer det som
Lotte tycker är svårast av allt. Och det märks när hon berättar att det kan uppstå tuffa och känslosamma situationer.

– När man ska stå där på trappan och skicka iväg folk när det är jättekallt. Det är jättejobbigt, ja det är hemskt.

För vissa kommer vändningen

Även om den strukturella hemlösheten även här blir alltmer synlig har de allra flesta av gästerna antingen en psykisk ohälsa i form av en diagnos, eller är de i ett aktivt missbruk. Gemensamt för dem alla är hur nästintill obeskrivligt tuff verkligheten utan ett hem kan vara.

– En vinter för några år sedan var fruktansvärt jobbig och då berättade en deltagare hur han funderade på att ta en
överdos för att göra slut på allt. Men så tänkte han att ”snart öppnar nattjouren, jag ska gå dit ikväll igen”. Sen gick det dag för dag, det var att komma hit som höll honom uppe, berättar Lotte.

Och för vissa blir det så tufft att överdosen blir vägen ut. Men för vissa andra kommer vändningen. Lotte skiner upp.

– Jag minns en som var i väldigt dåligt skick med ett tungt missbruk. Han klarade sig igenom och kunde ta emot behandling och utbildade sig till sjuksköterska. Och en annan tjej som det gått jättebra för, som jag sen stötte på. När de kommer fram och pratar blir jag så innerligt glad, säger Lotte.

FAKTA: STRUKTURELL HEMLÖSHET

Människor i strukturell hemlöshet saknar egen bostad för att de inte har ekonomiska förutsättningar att ta sig in på den vanliga bostadsmarknaden. Det kan till exempel bero på skilsmässa eller sjukdom, eller personer med betalningsanmärkningar och skulder som gör att de inte kommer in. De som lever i strukturell hemlöshet behöver oftast inte stöd när de får eget boende.

Foto: Ronnie Kronblad

”Många barn är hungriga, extra hungriga på sommaren”

Äntligen sommar. Hoppas den blir kort.

Sommaren kan kännas evig när man är barn. Och känslan blir ännu starkare för de som lever i utsatthet. En oändlig tid utan tillräckligt med mat och utan en fast punkt i tillvaron.

Klockor ringer ut och drygt två månaders ledighet. För många hägrar sommarlovet som en glädjens oas, efter ett långt år av plugg och slit. Men för många BARN är inte den stundande sommarledigheten någonting att längta efter. Tvärtom. Det är istället en tid med frågor som maler: Kommer det att finnas mat hemma? Kommer jag att kunna hitta på någonting kul med mina kompisar?

Föräldrarna kämpar

Att leva i fattigdom är att inte ha råd med allt man behöver. Det finns mat, men inte tillräckligt. Det finns inte heller alltid näringsrik mat hemma, kanske ingen frukt. Att leva i fattigdom är också att leva med ständig stress och oro. På sommarlovet blir det särskilt påtagligt, den skillnad mellan de som har och inte har.  Stugsemestrar, fullpackade picknickkorgar och minnesvärda familjeutflykter är långt ifrån alla förunnat.

Det senaste året har situationen för de allra flesta blivit tuffare. Allra tuffast har det blivit för de som redan tidigare knappt någonting hade. Och mest utsatta är alltid barnen. På Unga Forum, Skåne Stadsmissions verksamhet för barnfamiljer och unga, märker personalen tydligt hur en från början svår situation kantrat över till någonting ohållbart för många föräldrar. Och det är mammor och pappor som som gör allt som står i deras makt för att ge sina barn det de behöver, men tyvärr finns det inte alltid pengar så det räcker.

”Hon såg ingen framtid”

Socionomen Louise berättar hur hon nyligen träffade en ensamstående mamma som inte kunde sluta gråta.

– Tårarna bara rann. Situationen var helt omöjlig för henne. ”Jag vill bara ha ett jobb, men inte ens då kommer jag känna mig fri och ha råd. Allt är så dyrt nu”. Hon såg verkligen ingen framtid, säger Louise.

Unga Forum anordnar aktiviteter för barn och föräldrar varje vecka under sommarlovet. Det är alltid viktigt och uppskattat. Just i år är det extra viktigt, för att åtminstone några av de mest utsatta barnen ska få en paus från oron och istället få ha en glad stund tillsammans med andra.

– Anledningen att många kommer på våra aktiviteter under sommaren är också att då får de mat. När skolan stänger försvinner lunchen och plötsligt är det ännu mer omöjligt att få ihop vardagen. Många barn är hungriga, extra hungriga på sommaren, säger Louise.

”Förlåt, jag skäms”

Mycket har förändrats under det senaste året. Utsatta människor har blivit ännu mer utsatta. Socionomerna på Unga Forum märker det varje dag. Louise berättar:

– Idag när vi hade dropin och egentligen mest finns tillhands för att hjälpa med myndighetskontakter och stödsamtal, var det en mamma som kom bara för att få en macka och en kopp te. Det har jag aldrig varit med om. Hon hade inget annat ärende. ”Jag är så hungrig. Förlåt – jag skäms, men jag vill bara ha en macka”, sa hon.

Unga Forum anordnar alltså aktiviteter för utsatta barn och barnfamiljer under hela sommaren. Det serveras mat och bjuds in till utflykter. Vi gör vad vi kan för att fylla några av barnens sommardagar med hopp och glädje. Det betyder oändligt mycket. Speciellt en sommar som denna. Men för att klara det behöver vi ditt stöd.

Barnet på bilden har ingen koppling till texten.

Läs mer om hur du kan hjälpa.

Oron inför sommaren: “Hur ska våra barn äta sig mätta?”

”Redan i april fick vi förfrågningar om sommarens aktiviteter. Sommaren tillsammans med oss på Unga forum är väldigt viktig för familjer som besöker oss. Vissa barn tillbringar hela sommarlovet med oss och tillsammans skapar vi fina sommarminnen”

Det säger Jenny, en av Skåne Stadsmissions socionomer som arbetar med unga och barnfamiljer.

Att det finns många utsatta människor i Malmö är ingenting nytt. Fattigdomen har alltid funnits här och slagit hårt – inte minst mot ensamstående föräldrar och barn. Men nu kommer allt fler vittnesmål om att det som sker nu skiljer sig mot hur det har sett ut tidigare. Många av våra medarbetare berättar om en desperation, en stor stress, som de möter hos våra deltagare.

Behov av sista brödet

Det handlar inte om att göra en budget, det handlar om att få ihop tillräckligt med mat för dagen.  Skåne Stadsmission serverar alltid mat när vi har aktiviteter för barnfamiljer. Ibland kommer deltagare bara för att de måste äta.

– En mamma ringde häromdagen och frågade om vi hade bröd kvar. När vi svarade att det höll på att ta slut för dagen, så avslutade hon snabbt samtalet. Fem minuter senare stod hon utanför och knackade på. Hon är ensamstående med tre barn och var i desperat behov av det där sista brödet vi hade, berättar socionomen Jenny.

Skapar sommarminnen

Det återstår bara några veckor innan det är dags för sommarlov. Men inte ens den soligaste av somrar kan kompensera när de ekonomiska förutsättningarna är körda i botten. När det inte finns ens en enda slant. När det inte ens från början går att räkna ihop månaden.

Vi är i full färd med att planera sommarens aktiviteter för barnfamiljer.  Då kommer vi att göra allt för att skapa stunder när vi kan ha roligt tillsammans och både föräldrar och barn kan få en paus från all oro.

Nu behöver vi din hjälp. Här kan du läsa mer om vad du kan göra!

* Jenny heter egentligen något annat. Personen på bilden har ej med texten att göra.

Skåne Stadsmission öppnar Matmissionen i Helsingborg

Det är tuffa tider för många just nu. Syftet med Skåne Stadsmissions öppnande av sociala matbutiker är att lindra matfattigdomen, bidra till minskat matsvinn, samt att ge människor i utanförskap en chans till arbetsträning. Den 1 juni öppnar Matmissionen i Helsingborg, en stad där nästan 10 procent av invånarna lever i ekonomisk utsatthet.

Alireza Mobasheri, Skåne Stadsmission

Alireza Mobasheri, Skåne Stadsmission

– Vi är väldigt glada att kunna öppna ännu en ny butik som kan lindra den ökande matfattigdomen i samhället generellt och i Helsingborg specifikt. Alla människor ska ha råd att äta sig mätta på bra och näringsrik mat, säger Alireza Mobasheri, områdeschef för sociala företag på Skåne Stadsmission.

Matmissionen och Willys

Matmissionen i Helsingborg är ett samarbete med, bland andra, butikskedjan Willys som bidragit med gedigen kunskap inom dagligvaruhandel samt med inredningen av den nya butiken. Thomas Evertsson, vd på Willys, är glad över expansionen och med samarbetet.

– Att minska matsvinnet är en av de viktigaste hållbarhetsfrågorna för vår bransch. Genom att stötta Matmissionen bidrar vi till att mindre mängd mat slängs och att den i stället kommer till nytta där behovet är som störst. Vi är stolta över att kunna hjälpa till med det vi kan, säger Thomas Evertsson, vd på Willys

Registrera i Matmissionens app

För att kunna handla hos Matmissionen i Helsingborg, eller i någon av de ytterligare nio butikerna runt om i landet, behöver man registrera sig i Matmissionens app. Appen är öppen för ansökan om medlemskap redan från den 15 maj. Alltså två veckor innan butikens officiella öppnande den 1 juni.

För att bli medlem i Matmissionen, och kunna handla varor till en tredjedel av ordinarie pris, krävs att man har en nettoinkomst som understiger 12 163 kronor per månad. Beloppet är baserat på Försäkringskassans nivå för garantiersättning.

– Vi vill försäkra oss om att maten räcker till de människor som behöver den bäst. Utöver möjligheten att handla mat till nedsatt pris, kan medlemmarna också få juridiskt- och socialstöd och träffa vår sjuksköterska. Allt för att öka sina möjligheter att skapa en bättre, mer stabil framtid, säger Alireza Mobasheri.

Anders Pramborn, direktor på Skåne Stadsmission

Anders Pramborn, direktor på Skåne Stadsmission.

Skåne Stadsmission mot fattigdom

Matmissionen är en av flera olika verksamheter som Skåne Stadsmission driver för att minska den utsatthet som fattigdom leder till. Det handlar om att inte ha råd med mat, att inte ha mat så att det räcker, eller att tvingas prioritera bort mat till förmån för andra utgifter. Det handlar också om att av ekonomiska skäl tvingas köpa näringsfattig mat.

– Att vi idag i Sverige inte har kapacitet att inkludera alla människor utan att de blir hänvisade till donationer, är ett misslyckande för ett välfärdssamhälle som Sverige, säger Anders Pramborn, Direktor på Skåne Stadsmission.

Förutom ovan nämnda samarbeten, har Matmissionens skånska expansion också varit beroende av Kavlifonden och Svenska kyrkan, som bidragit med omkring två miljoner kronor för att möjliggöra etableringen i Helsingborg.

Om Matmissionen

Om Matmissionen Matmissionen startades av Stockholms Stadsmission 2015 och är ett koncept för matbutiker som möjliggörs genom ett samarbete med Svensk Dagligvaruhandel och Dagligvaruleverantörers Förbund.

Matmissionen kombinerar ekologisk och social hållbarhet genom att rädda svinn, motverka matfattigdom och erbjuda arbetsträning. Matmissionen har mer än 25 000 medlemmar och totalt tio butiker runtom i landet. I Skåne finns butiker i Malmö på köpcentret Mobilia och i Helsingborg.

Mer information om hur du blir medlem på Matmissionen Helsingborg, samt öppettider etc. kommer snart på Skåne Stadsmissions hemsida.

Här kan du läsa mer om Matmissionen i Malmö, som öppnade 2021.

Barnen får ta smällen – när hyrorna höjs

Den redan förhandlade hyreshöjningen om fem procent var inte nog. Nu vill flera av Malmös fastighetsägare höja hyran om ytterligare två procent. Skåne Stadsmission ställer sig bakom protesterna och manifestationen mot detta.

Ytterligare hyreshöjningar kommer att drabba stora grupper människor som redan kämpar hårt för att få vardagen att gå runt.

Varje dag möter vi människor som inte får pengarna att räcka. Människor som 24 timmar om dygnet lever under en ekonomisk stress där frågorna knappast handlar om huruvida pengarna kommer att räcka till en semesterresa till Medelhavet i sommar – eller om att man nu kanske ändå måste skära ner på utelunchandet.

Med drygt 20 procent högre matpriser på ett år, handlar det snarare om: ”Har vi råd med mat till alla veckans dagar?”.

Och det är som bekant inte bara matpriserna som ökat – i princip allt har blivit dyrare. Så för många är frågan inte: ”Stuga i Småland eller charter till Mallorca i sommar?”, utan snarare: ”Nya gympaskor till barnet eller grönsaker till middagen?”

Barnen får ta smällen

Det är tufft just nu. För många är det extremt tufft. För de som redan tidigare levde utan någon ekonomisk buffert, utan några marginaler överhuvudtaget, har det senaste årets inflation och kostnadsökningar bidragit till att skjuta hushållsekonomin i sank.

Att i ett sådant läge – och efter att redan ha förhandlat fram en femprocentig hyreshöjning – gå ut och kräva nya förhandlingar, för att kunna höja med ytterligare två procent: det är att svika sina hyresgäster och att inte kunna se att man också har ett ansvar som samhällsaktör.

De som får betala priset är människor i låglöneyrken. Det är sjukpensionärer och pensionärer. Det är ensamstående föräldrar och barn. Det är de som får ta smällen.

En 70 kvadratmeter stor hyreslägenhet i Malmö kostade förra året i snitt drygt 8000 kronor i månaden. Den femprocentiga ökningen innebär 400 kronor. De två tillkomna procenten är ytterligare 160 kronor. Det kanske kan låta som en futtig summa för många. Men för många i Malmö är det den senaste av en lång rad droppar som urholkat den sten som de försöker bygga ett fungerande liv på.

Inte för mycket begärt

En skenande inflation med högre ränta påverkar såklart inte bara privathushållen, utan även fastighetsbolagens kostnadskalkyl. Men lyfter vi bara blicken en smula så kan konstateras att vi kommer ifrån en lång period av i princip nollränta och – för fastighetsföretagen – goda tider, men där det ändå förekom årliga hyreshöjningar.

Då är det inte för mycket begärt av fastighetsägarna att de i sådana tider lägger undan en del av vinsten, så att de kan finnas där för hyresgästerna även när det blåser lite snålare vindar.

Det bör kunna ställas högre krav på en mäktig fastighetsägare att planera för ekonomin litet längre än närmaste året – så att smällen för fortsatt vinst inte ska behöva tas av en ensamstående småbarnsmamma, som inte har ens den minsta marginal att spela med.

SANDRA GRAHN, socialchef, Skåne Stadsmission

Bilden: Sandra Grahn till vänster, barnet till höger på bilden har inget med texten att göra.

Läs mer om hur du kan hjälpa!

Fattigdom och hemlöshet maler ner dig

Hur är det att alltid vara hungrig?

Vi möter varje dag fler än 500 människor i våra öppna verksamheter. Medmänniskor som av olika anledningar inte har tillräckligt med mat för att äta sig mätta, eller en plats de kan kalla sitt hem.

Fler än 500 människor… och lika många öden, eller händelsekedjor, som lett fram till att just den personen kanske inte har tak över huvudet eller ens ett paket pasta i skafferiet.

Café David är andningshålet för många. Här serveras varm frukost 365 dagar per år. Vi har alltid öppet, alldeles oavsett hur snöigt, blåsigt eller regnigt det är där ute. För det är just när det regnar och blåser sådär riktigt Malmö-rått som det är allra viktigast att vi finns till.

När det regnar och blåser kommer människor in kalla och blöta. Ihopkurade. Kön för att duscha och byta kläder blir lång, berättar Boris Phefferkorn, som är platsansvarig för Café David i Malmö.

Café David – ”En ankarplats”

2023 har blivit ett år där vi är många som bryskt vaknat upp till en ny ekonomisk verklighet. En skyhög inflation har lett till 20 procent högre matpriser. Drivmedel, hyror och räntor är också högre än tidigare – vilket lett till att vi är många som letar extrapriser i matbutiken.

För de som redan innan inte hade någon marginal har de tuffa tiderna slagit ännu hårdare. Det är tufft just nu. Fattigdom och hemlöshet maler ner dig.

Det finns många ohjälpta människor ute på Malmös gator. För Lasse, en av våra ”stammisar” sedan många år, har Café David betytt mycket.

Han berättar:

Det är en ankarplats! När det stormar i livet är det skönt att kunna slå ankare här. Att kunna landa och ha någon att prata med.

Genom att bli månadsgivare till Skåne Stadsmission har du möjlighet att hjälpa oss, så att vi kan fortsätta att erbjuda:

 Näringsriktig frukost med gröt, ägg och kaffe
Möjlighet till dusch och ombyte till torra, rena kläder
Sovsäck vid behov
 Kontakt med sjuksköterska
Stöd och samtal med vår personal som alltid finns till hands

Läs mer här om hur du blir månadsgivare.

Personen på bilden har inget med texten att göra.

Oscar Töringe: ”Absurt att människor inte har någonstans att bo”

För Oscar Töringe är det självklart att engagera sig i Skåne Stadsmission. Skådespelaren menar att hemlöshet och fattigdom är frågor som vi alla måste prata mer om. 

–Vi blundar för de mest otroliga orättvisorna, säger han.

Han slog igenom stort i SVT-succén Tunna blå linjen, där han spelar polisen Magnus. För skådespelaren Oscar Töringe, 39, innebar inspelningarna i Malmö att hans samhällsintresse – som alltid funnits där – breddades. ”Det finns ett före och ett efter”, säger han och berättar hur han verkligen insett hur många som lever i utsatthet. 

– Hemlöshet och fattigdom är frågor som diskuteras alldeles för lite, säger han. 

”Måste upp på bordet”

Skådespelaren Oscar Töringe, känd från Tunna blå linjen, berättar om hemlöshet och fattigdom

Och just det brinnande samhällsintresset är det som gjort att Oscar Töringe nu börjat engagera sig i Skåne Stadsmission. 

– Det är så illa att vi blundar för detta, det är helt absurt att det finns människor som inte har någonstans att bo, eller som inte kan äta sig mätta. Att vi blundar för detta är helt oacceptabelt. Det måste upp på bordet, säger han. 

Pratar ni inom din bransch med varandra om detta? 

– Inte tillräckligt, absolut inte. När tiggerifrågan var som mest aktuell så diskuterades den en del. Men allmänt, kring hemlöshet och fattigdom, så pratar vi inte särskilt mycket om det. Det pratas för lite om det i alla kretsar, säger Oscar Töringe. 

På frågan om han själv varit i nära kontakt med hemlöshet eller fattigdom blir Oscar Töringe tyst. Han funderar länge innan han svarar. 

– Ja, det har jag. Men det känns lite för privat att prata om. Jag har inte varit med om det för egen del, men det har gällt vänner till mig. 

”Mänskligt men sorgligt”

Vi kan alla göra mer, säger Oscar. De flesta borde göra mer, politiker, privatpersoner – och företagare. 

– Ibland kan jag tycka att det är häpnadsväckande att inte hela näringslivet blandar sig i mer. Men det säger mycket om människans sämre sidor, att om det inte drabbar mig eller någon i min omedelbara närhet, så blundar vi.  

– Vi blundar för de här otroliga orättvisorna. Och det är mänskligt för vi har både ljust och mörkt i oss. Mänskligt, men sorgligt, säger Oscar Töringe. 

Vill du också engagera dig och hjälpa till? Du kan enkelt stötta Skåne Stadsmission genom att bli månadsgivare. Läs mer om hur du gör här!

Läget värre än någonsin: ”Inte ens råd med alvedon”

Skyhöga matpriser, höjda hyror och fördubblade elpriser. Det har varit en tuff vinter för många av oss. Och det är ingen som drabbats hårdare än de som redan hade det tufft.

Lågkonjunkturens grepp om samhället blir hårdare för varje vecka. Och för personalen på Café David, och Skåne stadsmissions övriga verksamhet, är det tydligt att utsattheten ökar.

Vi ser med stor oro på utvecklingen och möter fler och fler behövande, som kommer till oss för hjälp.

För allt fler blir frukosten på Café David en sällsynt chans att kunna äta sig mätt, att prata med någon som finns där, och kanske kunna ta en varm dusch.

Utan frukosten här skulle många duka under, säger en äldre man som vi ofta träffar när han kommer på morgonen.

Inte råd med alvedon

En frukost på Café David innebär inte bara en näringsrik frukost med gröt, ägg och kaffe. Det finns även möjlighet att prata med vår personal eller träffa sjuksköterkan Susanne. Precis som vår övriga personal har hon märkt hur fler besökare nu kommer.

Och det är ännu mer fokus på den ekonomiska stressen nu. De kommer till mig med andra besvär, men när vi pratar framkommer det att de hoppar över viktiga mediciner, och många har inte ens råd att köpa alvedon när de har ont, säger Susanne.

Det är en extremt tuff tid för många just nu och vi vet att vi behövs mer än någonsin.

Här kan du läsa mer om hur du kan hjälpa – och skänka en frukost!

* Personen på bilden har ingenting med texten att göra.

Ensam mamma: ”Stadsmissionen är en livlina för mig”

Det var tufft redan innan pandemin. Melanies son mådde inte bra, och ofta hade de svårt att få pengarna att räcka till hyra, mat och kläder. Nu är det nästan omöjligt.

– När räkningarna är betalda finns det bara en liten summa kvar på kontot. Med det klarar jag absolut inte hela månaden. Maten och pengarna är ofta slut omkring den nionde. Då är det långt kvar till nästa utbetalning. Läkarbesök, mediciner, och så vidare, det går inte, säger hon.

Melanie är ensamstående och har kommit till Skåne Stadsmission då och då under de senaste tio åren, när det varit extra svårt.

När hon tänker på mat som hon brukade köpa men inte längre har råd med kommer ångesten smygande.

– Att inte ha tillräckligt med mat till sitt barn är en hemsk känsla. Att inte kunna välja bra och nyttig mat känns också jobbigt. Brist på vitaminer är inte bra för någon människa. Det ger mig sådan ångest. Ångest över att inte kunna göra något i mitt liv. Bara överleva och överleva. Kämpa och kämpa, dag ut och dag in.

Att leta begagnat tar tid

Som sjukpensionär har hon sämre och bättre perioder. När sonens skolgång fungerat bra och hon haft mindre värk har hon kunnat lägga tid på att jaga extrapriser och leta kläder på second hand.

– Men det tar hela dagen. Och ju äldre sonen blir desto svårare blir det att hitta kläder som funkar för honom. Han vill ju inte sticka ut. Han är redan ensam, har inte så många kompisar. Då vill man vara som alla andra.

Att ta sig runt kan vara en utmaning.

– Bussbiljetter är ganska dyra faktiskt. För den som kan cykla eller promenera, som fortfarande är frisk, kan spara in på buss genom att cykla. Går man med en rullator eller kryckor så blir det väldigt svårt att ta sig till olika affärer för att köpa det som finns på rea just då. Melanie vittnar om att de kraftiga prisökningarna i år gör livet mycket svårt. Hon oroar sig ständigt för oförutsedda utgifter.

”En oas”

Hon beskriver samvaron på Skåne Stadsmissions Unga Forum som en oas.

– Det är en chans att få andas ut. Känna att detta kommer gå bra. Det betyder jättemycket för alla oss föräldrar och barn. Jag hoppas att alla som skänker pengar till Stadsmissionen verkligen förstår hur mycket det betyder, säger hon.

Hon minns fortfarande den första gången hon och sonen var på julfest på Skåne Stadsmission. Hon minns maten, gemenskapen och julklapparna de fick med sig hem.

– Min son byggde lego hela natten sedan. Det var så fint att se. Han pratade länge om tomten som kom på besök, om personalen och lekarna.

Även om livet är riktigt jobbigt just nu känner Melanie en trygghet i att veta att Stadsmissionen finns.

– Är man ledsen och orolig finns alltid ett gott hjärta på Unga Forum, en underbar och medmänsklig personal som finns för oss alla föräldrar och barn. Det betyder allt. Utan er vore inte detta möjligt, vi föräldrar och barn skulle aldrig klara denna mardröm, nu när allt är så dyrt. Nu när det är så väldigt oroliga tider. Att veta att man inte är ensam i en krissituation betyder också allt. Stadsmissionen är en livlina för mig. Ni kan vara avgörande i en människas liv när allting känns mörkt och svårt.

STÖTTA BARNFAMILJER I JUL – BIDRA HÄR

Fattigdomen ökar – ny rapport idag

Sverige upplever den högsta inflationstakten på flera decennier och konsekvenserna för de människor som redan lever i utsatthet är förödande. Skåne Stadsmission ser en fattigdom som bara ökar och vi saknar svar på hur det nya styret ska möta dessa utmaningar. Kan invånarna lita på att det finns ett skyddsnät som fångar upp oss när vi behöver det som mest? Eller är välfärden inte längre för alla?

Idag, på den internationella fattigdomsdagen, släpper Sveriges Stadsmissioner sin åttonde Fattigdomsrapport. I unikt framtagen statistik från SCB toppar flera kommuner i Skåne den föga hedervärda listan. Malmö är den kommun i Sverige där allra flest människor lever i ekonomisk utsatthet. 14,4 procent av Malmöborna – nästan 50 000 personer – levde år 2020 med låg inkomststandard och/eller försörjningsstöd. De saknar helt enkelt pengar till det nödvändigaste. I Helsingborg handlar det om 9,7 procent och i Kristianstad 8,4. Siffran för hela riket är 6,9 procent. Idag är antalet människor i fattigdom sannolikt högre på grund av den skyhöga inflationen samtidigt som försörjningsstödet släpar efter och inte har höjts tillräckligt för att täcka ökade kostnader. Vi befinner oss i ett extremt allvarligt läge.

Vi uppmärksammar frågan med en debattartikel i Sydsvenskan idag.

 

Läs rapporten här!

Läs mer på Sveriges Stadsmissioners hemsida