Patrik berättar om lägenheten – efter åren i hemlöshet: ”Så glad!”

I mer än 40 år använde Patrik droger. I 20 år levde han i hemlöshet. De flesta vännerna är döda. Men Patrik lever – och nu funderar mer över vilka tavlor som ska pryda väggarna än var han ska tillbringa natten.

Förmiddagarna brukar han tillbringa på Café David. Där sitter han på sin stol alltmedan människorna mittemot byts ut. Det är många som vill prata med honom och det är lätt att förstå varför. Med rappt munläder berättar Patrik:

– Om jag hade fått välja idag hade jag valt att leva om mitt liv.

Han funderar halvannan sekund innan han lägger till:

– Från tioårsåldern ungefär.

”Har gjort det superfint”

Måhända ett sorgligt konstaterande, men det är en övervägande solig 57-åring som berättar om livet han numera lever och om den egna lägenheten som han fick eget kontrakt på för ett par år sedan.

– Jag trivs så bra och jag är så himla glad. Jag bor i en etta på ett seniorboende, så där finns inte så många ungdomar. Nu har jag bott där ett tag och jag har verkligen gjort det superfint. Ibland sitter jag för mig själv och kollar runt och bara tänker hur fint det är.

Resan dit där han är idag har minst sagt varit krokig. Att lyckas hitta en riktning i livet efter många års trauma. Patrik beskriver vad Skåne Stadsmission betytt för honom i den processen.

– Att ha någon som tror på en är viktigt, inte minst när man kanske inte ens tror på sig själv. Att det hela tiden funnits någon att prata med och en bas, har varit så viktigt för mig, säger han.

Samtal och medicin hjälpte

Patrik är uppvuxen i Malmö och säger att han känner till “varenda buske”. Efter en uppväxt präglad av idrott började han efter en skada att röka hasch. Senare blev han beroende av tyngre droger och med tiden också hemlös.

I mer än 20 år levde han i hemlöshet. Till sist insåg han att det inte gick att fortsätta, och med hjälp av samtalsterapi och medicin reste han sig. Och för en tid sedan fick han också, efter några års provboende, ett förstahandskontrakt på en lägenhet.

Det är dags för Patrik att resa sig från sin stol på Café David och gå de tre trapporna upp till Kreativa verkstaden. En pastelltavla behöver bli färdig. Intresset för konst är alltjämt intakt och det är noga vad som ska få finnas på väggarna hemma i ettan.

– Jag vet att det finns två tavlor som jag verkligen vill ha och jag kan se det framför mig. Den ena är pastelltavlan och den andra är en som jag vet finns i Kristianstad, säger Patrik och plötsligt är blicken mindre fastnaglad och det ser mer ut som att han mumlar för sig själv:

– Jag får nog köpa den nästa gång jag är där…

***

Foto: Apelöga

Vi behöver din hjälp. Skänk pengar här.

Behöver du vår hjälp? Läs mer här