Calle blev hemlös under pandemin. Han fick Covid-19, var inlagd och kunde inte jobba, förlorade sin anställning och sin lägenhet och stod plötsligt på gatan. Så snabbt kan livet vända. Ändå kallar vi honom ”Solskens-Calle”.

På Skåne Stadsmission möter vi ofta människor i kris. Calles historia är inte ovanlig. Sjukdom, skilsmässa eller någon annan oförutsedd händelse kan vara det som knuffar en människa in i hemlöshet.

– När jag blev hemlös sökte jag mig instinktivt till Värnhemstorget. Det ligger nära de kvarter där jag bott tidigare i livet, och där kände jag mig hemma på något sätt. Och det var där jag fick tipset att gå till Skåne Stadsmission, berättar Calle.

På Café David på Malmgatan fick han frukost, möjlighet att duscha och byta kläder, och praktisk hjälp med att försöka reda upp sin situation.

– Mitt tips till alla som hamnar i ett liknande läge är att komma hit. Här finns underbar personal, till exempel en kurator som kan guida en rätt bland alla blanketter som ska fyllas i. Ja här finns nästan allt man behöver, säger han.

När vi, tillsammans med Region Skåne, drog igång covid-vaccinering av människor i utsatthet stod Calle först i kön. Han som upplevt sjukdomen var mån om att skydda såväl sig själv som andra. Medieintresset för vaccineringen var stort, och Calle ställde upp på en intervju i TV4. Intervjun blev en ny vändpunkt i Calles liv.

– Min systerdotter i Stockholm som jag inte träffat på 26 år såg inslaget och tog kontakt med Stadsmissionen. På så sätt fick vi kontakt igen. Kort därefter ringde min svåger som bor här i södra Sverige och sa ”vi kommer och hämtar dig”.

Nu bor Calle hos en annan släkting, och tittar bara in på Café David då och då. Med en egen säng och tak över huvudet ser han ljust på framtiden.

– Nu vill jag hitta jobb och kunna skaffa en egen bostad. Jag har sökt flera jobb inom vården, där jag jobbat i hela mitt liv, och nu väntar jag på svar, berättar han.

Erfarenheterna av att vara hemlös bär Calle med sig. Han är besviken på hur lite stöd han tycker att han fått från Malmö stad.

– När jag fått första vaccindosen fick jag hög feber. Jag ringde socialen och frågade om jag kunde få en sovplats för natten, men fick nej. Jag hänvisades till ambulans om läget skulle försämras. Det måste väl vara en betydligt dyrare lösning än en plats på härbärge? Den natten sov jag på en gräsmatta i Kirseberg, huttrandes av feberfrossa.

När hans arbetssituation är löst kommer han att försöka hjälpa andra, det planerar han redan nu.

– Det kan låta konstigt, men en sak jag verkligen längtade efter som hemlös var en påse chips och en cola. Så när jag har jobb och bil ska jag köpa massor av snacks och köra in till Malmö en kväll och bjuda alla i kön till härbärget på en riktig fest. Det förändrar kanske ingenting på sikt, men jag vet att jag verkligen hade uppskattat det när jag var i samma situation, säger han.

I samband med att Calle fick sin andra vaccindos passade TV4 på att berätta hans solskenshistoria. Inslaget kan du se här.

Är du nyfiken på hur det gått för Calle? Läs mer här!