Äntligen har Aminas barn ett eget hem: ”Lyste i ögonen”

Efter fem år utan ett eget hem har de äntligen en egen lägenhet.

– Det lyste i min dotters ögon när vi öppnade dörren, berättar Amina vars familj är en av de första som fått förstahandskontrakt via Skåne Stadsmissions satsning Barns Bostad Först.

Det doftar ljuvligt av Ghorme sabzi i lägenheten som Amina, tillsammans med sin man och två döttrar, flyttade in i tidigare i år. Kryddorna från den persiska köttgrytan sprider sig över såväl köket och vardagsrummet som de två sovrummen.

– Det är min äldsta dotters favoritmat, eller – det är faktiskt hela familjens favorit, berättar Amina och beskriver hur det går till att laga rätten som innehåller grönsaker, kött, ris, bönor och kryddor.

Det har gått drygt fem år sedan familjen tvingades att fly sitt hemland och till sist hamnade i Malmö. Nu, äntligen, har de en egen bostad. Familjen är en av de första som fått ett förstahandskontrakt via Skåne Stadsmissions satsning Barns Bostad Först.

– Sådan lättnad. Sådan känsla av makt. Jag är nybörjare i Sverige och behöver trygghet, inte känslan av att tvingas flytta hela tiden, säger Amina.

”Kan jag skriva mitt namn?”

När Amina och familjen kom till Sverige var hennes äldsta dotter bara fem år gammal och den yngsta var inte född. Ett halvt respektive helt barnliv har fram till nu varit präglad av den osäkerhet, ovisshet och otrygghet som infinner sig av att inte ha ett eget hem.

– Det har varit jättesvårt. Min äldsta dotter har hela tiden frågat mig: ”Mamma, när kan jag få skriva mitt namn på dörren?”. Och nu fick hon äntligen göra det. Hon får gå hem till sin lägenhet efter skolan, säger Amina upprymt.

Amina studerade konstvetenskap på universitet i sitt hemland när hon tvingades att fly och börja om från början. Nu är drömmen att bli mattelärare och delmålen är glasklara: Först läsa in gymnasiet för att sedan påbörja universitetsstudier.

– För första gången kan vi nu blicka framåt. Jag behöver inte gå runt och tänka på lägenhet och bostad hela tiden. Jag har kämpat och nu känner jag mer lugn och kan fokusera på framtiden, på att få ett riktigt jobb och på att barnen får känna trygghet och frihet, säger Amina.

Barns självklara rätt

Över 15 000 barn i Sverige saknar varaktig bostad och allt fler familjer drabbas. Problematiken är strukturell, det råder brist på pengar och på billiga bostäder. Familjer som inte samtidigt har en social problematik, har ofta också svårt att få hjälp av kommunerna. Barns Bostad Först innebär att människor i hemlöshet får permanenta bostäder och stöd efter behov. Det är en modell som tar fasta på barns självklara rätt till ett eget hem.

För Aminas äldsta dotter, som snart fyller elva, har familjens nya boendesituation inneburit att hon inte längre är orolig och stressad. Att hon stolt vill visa upp familjens hem för sina kompisar – och att hon kan längta helhjärtat efter Ghorme sabzi och fredagstacos.

Och för Amina och hennes man har lägenheten hjälpt dem att nu blicka framåt. Om en framtid med jobb och kanske en bil.

– Men att få vara med våra barn i trygghet, det är det som är viktigast, det är det som är livet. Att barnen är glada, det räcker för mig, säger Amina.

Fotnot: Amina heter egentligen något annat. Personen på bilden har inget med texten att göra.

LÄS MER:  

Skåne Stadsmission och fastighetsbolag tar krafttag mot barns hemlöshet

Mer om Barns Bostad Först

Mer om modellen bakom Barns Bostad Först 

Forskningsreflektion på Barns Bostad Först