Inlägg

Ett år med krig: ”De hann inte packa sin nalle”

För ett år sedan, den 24 februari 2022, inleddes Rysslands anfallskrig mot Ukraina. I ett dråpslag förändrades livet för miljoner människor. Många av dem, framför allt kvinnor och barn flydde till Sverige.

Skåne Stadsmission har under många år arbetat för att hjälpa och stötta människor som har tvingats fly sina hemländer. Inte minst de som flytt Afghanistan och under många år levt i ovisshet i Sverige. Invasionen av Ukraina och den flyktingström som följde gjorde att vi omedelbart mobiliserade och agerade.

– Vi såg ett behov som behövde tillgodoses och startade direkt upp ytterligare verksamhet, säger Rakel Thunander, som är enhetschef på Unga Forum.

Inte packat nallen

Unga Forum är Skåne Stadsmissions verksamhet som vänder sig till barnfamiljer och unga. Eftersom en stor del av de som flytt från Ukraina var mammor med sina barn, var det naturligt att det var Unga Forum som tog sig an uppdraget och startade en öppen verksamhet för de som flytt sina hem.

– Barn i alla åldrar kom till Sverige, och de hade såklart olika behov, säger Rakel Thunander och fortsätter:

– Vissa hade hunnit packa med sin nalle eller sin bästa bok. Men vissa hann inte ens det och fick fly hals över huvud utan att ta med sig någonting.

För att till en början framförallt inrikta sig mot basbehov har Unga Forums verksamhet och stöd till de ukrainska familjerna förändrats. Nu handlar mycket om att stötta de människor som varit i Sverige uppemot ett år, att ta kliv in i det svenska samhället.

– Nu är det barn som kommer varje vecka för att göra läxan och för att befinna sig i en miljö där det pratas svenska, säger Rakel Thunander.

Träffar andra familjer

Det som för ett år sedan framförallt var att beteckna som ett akut stöd handlar nu också mycket om att erbjuda bra sammanhang för alla de som nyligen kommit till Sverige.

– Ett år är en väldigt lång tid, framför allt i ett barns liv. Vi försöker få med oss de vi träffat under detta året in i våra andra verksamheter, där vi träffar andra barnfamiljer, säger Rakel Thunander.

Här kan du läsa mer om Unga Forum!

Nya tider för ”Vardagsrummet” i Malmö

Från och med den 19 september kommer vår akutinsats för familjer som är nya i Sverige att förändras. Mötesplatsen på Malmgatan 1 kommer att ha öppet en dag i veckan, med möjlighet till social samvaro samt praktisk vägledning från personal på plats. 

Vad: Mötesplats för familjer som är nya i Sverige
När: Måndag klockan 11–15,
Var: Malmgatan 1, Malmö
Vad: Här finns en trygg plats för vuxna och barn, med plats för gemenskap och lek. Här finns möjlighet att få hjälp med praktiska frågor, vägledning i det svenska samhället och stöd. Självklart bjuder vi också på ett matigt mellanmål! Barn måste komma i sällskap med någon vuxen.

– Insatsen har varit väldigt viktig för de familjer som kommit till Sverige från krigets Ukraina, och som har behövs stöd och en plats att samlas på. Nu har kommunerna tagit över boendeansvar och en del har flyttat. Många barn har börjat skolan och förskolan och familjerna hittar nya sammanhang. En del människor har valt att åka tillbaka till Ukraina. Vi kommer att fortsätta erbjuda stöd och hjälp men i mindre skala. Det beror både på ett minskat behov och på att vi inte har resurser att hålla öppet fyra dagar i veckan, säger Sandra Grahn, socialchef på Skåne Stadsmission.

Unga Forums sociala och juridiska rådgivning med drop in, samt familjeträffar på fredagar och ungdomsträffar på onsdagskvällar, kommer att fortsätta som vanligt och dit är naturligtvis även familjer från Ukraina välkomna och de har behov av mer stöd.

Välkommen!

Відкрите місце зустрічі для
сімей, які приїхали в Швецію вперше
Примітка: нові години роботи

Відкрито: понеділок 11:00–15:00
Розташування:
Malmgatan 1, Malmö

Тут безпечне місце для дорослих і дітей, з простором для спілкування та ігор. Тут ви можете отримати допомогу з практичних питань, керівництво у шведському суспільстві та підтримку. Звичайно, ми також пропонуємо закуски! Діти повинні бути в супроводі дорослого

Ласкаво просимо!

Open meeting place for families
that are new in Sweden
Note: New opening hours

Open: Monday 11:00 a.m. to 3:00 p.m
Location: Malmgatan 1, Malmö

Welcome to this safe place for adults and children, a space for hanging out and meeting others. We offer support in practical issues and guidance in the Swedish society. Of course you can get coffee and a snack! Children must be accompanied by an adult.

Welcome!

En månad med Mötesplats Ukraina i Kristianstad

Mötesplats Ukraina i Kristianstad fyller en månad den 1 juli, och kan konstatera att behovet av kläder och praktiskt stöd är stort bland de ukrainska flyktingarna i området.

– Vi har ungefär 25 besökare per tillfälle, varav 8 – 10 är barn. Många har frågor om bostad, de har bott tillfälligt och behöver hitta något mer permanent, säger Regina Thorman, projektledare för Mötesplats Ukraina i Kristianstad.

Mötesplats Ukraina är en öppen mötesplats på Östra Boulevarden 48 i Kristianstad. Ett socialt vardagsrum, med praktiskt och socialt stöd, som finansieras av kommunen och drivs av Skåne Stadsmission, Rädda Barnen, Röda Korset och FN-föreningen i Kristianstad. Här kan vuxna få samhällsvägledning och möjlighet att träffa andra i samma situation. För barn och unga finns plats för lek och spel, genom Rädda Barnens försorg. Klädutdelningen som sker i samarbete med Skåne Stadsmissions gåvomottagning i intilliggande lokal är ofta det som först lockar besökare.

– Sedan upptäcker man att det här är en lugn plats att vara på, där barnen kan leka. Man kan dricka kaffe och få hjälp med praktiska problem. Vi möter en hel del som mår väldigt dåligt, och försöker stötta så gott vi kan. Vi har också en viktig roll i att hålla kommunen uppdaterad i vilka behov vi ser, säger Regina Thorman.

Just idag ljuder spädbarnsskrik i lokalen. Den två månader gamla flickan föddes på sjukhuset i Kristianstad. Medan hennes unga mamma tröstar och vyssjar letar mormor efter kläder som kan passa såväl stora som små.

– Hennes pappa är kvar i Ukraina, han har bara sett henne på Facetime, säger mamman med sorg i blicken. Flykten, som höggravid tillsammans med modern och sexåringen, var svår.

Den lilla bebisen väcker stort intresse hos besökare, volontärer och personal. Alla måste så klart beundra. Mamma får en stunds vila och ett samtal med andra i liknande situation. Många bor en bra bit från Kristianstad, i små orter i nordöstra Skåne. Folkvimlet på Kristianstads sommargator ger hemkänsla.

– Det är en stor omställning att bo i ett litet samhälle, vi kommer från stora städer i Ukraina, säger en besökare som bytt Lviv mot Vinslöv, med tre barn mellan två och 14 år.

De som varit i Sverige ett tag stöttar de som är nya. På mötesplatsen är gränsen mellan besökare och volontärer flytande. Stämningen är välkomnande och varm.

– Det är ofta svårt med språket, men vi löser det alltid, säger Regina Thorman.

Mötesplats Ukraina kommer att vara öppen hela sommaren på måndagar, onsdagar och fredagar, 11-15. Behovet av kläder är stort, så den som rensar garderoben i sommar får gärna komma in med avlagda plagg som är hela och rena. Kläder lämnas på gåvoinlämningen på Östra Vallgatan 25, alla vardagar. Det behövs gott om volontärer, gärna ukrainsk- och engelsktalande. Anmäl intresse på volontar@skanestadsmission.se