Skåne Stadsmissions verksamhet Unga Forum arbetar med flyktingar från Ukraina

Ett år med krig: ”De hann inte packa sin nalle”

För ett år sedan, den 24 februari 2022, inleddes Rysslands anfallskrig mot Ukraina. I ett dråpslag förändrades livet för miljoner människor. Många av dem, framför allt kvinnor och barn flydde till Sverige.

Skåne Stadsmission har under många år arbetat för att hjälpa och stötta människor som har tvingats fly sina hemländer. Inte minst de som flytt Afghanistan och under många år levt i ovisshet i Sverige. Invasionen av Ukraina och den flyktingström som följde gjorde att vi omedelbart mobiliserade och agerade.

– Vi såg ett behov som behövde tillgodoses och startade direkt upp ytterligare verksamhet, säger Rakel Thunander, som är enhetschef på Unga Forum.

Inte packat nallen

Unga Forum är Skåne Stadsmissions verksamhet som vänder sig till barnfamiljer och unga. Eftersom en stor del av de som flytt från Ukraina var mammor med sina barn, var det naturligt att det var Unga Forum som tog sig an uppdraget och startade en öppen verksamhet för de som flytt sina hem.

– Barn i alla åldrar kom till Sverige, och de hade såklart olika behov, säger Rakel Thunander och fortsätter:

– Vissa hade hunnit packa med sin nalle eller sin bästa bok. Men vissa hann inte ens det och fick fly hals över huvud utan att ta med sig någonting.

För att till en början framförallt inrikta sig mot basbehov har Unga Forums verksamhet och stöd till de ukrainska familjerna förändrats. Nu handlar mycket om att stötta de människor som varit i Sverige uppemot ett år, att ta kliv in i det svenska samhället.

– Nu är det barn som kommer varje vecka för att göra läxan och för att befinna sig i en miljö där det pratas svenska, säger Rakel Thunander.

Träffar andra familjer

Det som för ett år sedan framförallt var att beteckna som ett akut stöd handlar nu också mycket om att erbjuda bra sammanhang för alla de som nyligen kommit till Sverige.

– Ett år är en väldigt lång tid, framför allt i ett barns liv. Vi försöker få med oss de vi träffat under detta året in i våra andra verksamheter, där vi träffar andra barnfamiljer, säger Rakel Thunander.

Här kan du läsa mer om Unga Forum!