En månad med Mötesplats Ukraina i Kristianstad

Mötesplats Ukraina i Kristianstad fyller en månad den 1 juli, och kan konstatera att behovet av kläder och praktiskt stöd är stort bland de ukrainska flyktingarna i området.

– Vi har ungefär 25 besökare per tillfälle, varav 8 – 10 är barn. Många har frågor om bostad, de har bott tillfälligt och behöver hitta något mer permanent, säger Regina Thorman, projektledare för Mötesplats Ukraina i Kristianstad.

Mötesplats Ukraina är en öppen mötesplats på Östra Boulevarden 48 i Kristianstad. Ett socialt vardagsrum, med praktiskt och socialt stöd, som finansieras av kommunen och drivs av Skåne Stadsmission, Rädda Barnen, Röda Korset och FN-föreningen i Kristianstad. Här kan vuxna få samhällsvägledning och möjlighet att träffa andra i samma situation. För barn och unga finns plats för lek och spel, genom Rädda Barnens försorg. Klädutdelningen som sker i samarbete med Skåne Stadsmissions gåvomottagning i intilliggande lokal är ofta det som först lockar besökare.

– Sedan upptäcker man att det här är en lugn plats att vara på, där barnen kan leka. Man kan dricka kaffe och få hjälp med praktiska problem. Vi möter en hel del som mår väldigt dåligt, och försöker stötta så gott vi kan. Vi har också en viktig roll i att hålla kommunen uppdaterad i vilka behov vi ser, säger Regina Thorman.

Just idag ljuder spädbarnsskrik i lokalen. Den två månader gamla flickan föddes på sjukhuset i Kristianstad. Medan hennes unga mamma tröstar och vyssjar letar mormor efter kläder som kan passa såväl stora som små.

– Hennes pappa är kvar i Ukraina, han har bara sett henne på Facetime, säger mamman med sorg i blicken. Flykten, som höggravid tillsammans med modern och sexåringen, var svår.

Den lilla bebisen väcker stort intresse hos besökare, volontärer och personal. Alla måste så klart beundra. Mamma får en stunds vila och ett samtal med andra i liknande situation. Många bor en bra bit från Kristianstad, i små orter i nordöstra Skåne. Folkvimlet på Kristianstads sommargator ger hemkänsla.

– Det är en stor omställning att bo i ett litet samhälle, vi kommer från stora städer i Ukraina, säger en besökare som bytt Lviv mot Vinslöv, med tre barn mellan två och 14 år.

De som varit i Sverige ett tag stöttar de som är nya. På mötesplatsen är gränsen mellan besökare och volontärer flytande. Stämningen är välkomnande och varm.

– Det är ofta svårt med språket, men vi löser det alltid, säger Regina Thorman.

Mötesplats Ukraina kommer att vara öppen hela sommaren på måndagar, onsdagar och fredagar, 11-15. Behovet av kläder är stort, så den som rensar garderoben i sommar får gärna komma in med avlagda plagg som är hela och rena. Kläder lämnas på gåvoinlämningen på Östra Vallgatan 25, alla vardagar. Det behövs gott om volontärer, gärna ukrainsk- och engelsktalande. Anmäl intresse på volontar@skanestadsmission.se