Inlägg

AB Småland + Skåne Stadsmission REMAKE = Sant

På måndag lanseras en helt unik klädkollektion i ett nytt spännande samarbete mellan AB Småland och REMAKE Skåne. Den cirka 100 plagg stora kollektionen är början på något större!

– Vi har så många beröringspunkter att detta bara är en start. Tanken med REMAKE, att återbruka gamla plagg och textilier och dessutom göra det som ett socialt företag där människor kan arbetsträna och komma tillbaka till arbetslivet efter sjukskrivning eller arbetslöshet, är mitt i prick för oss, säger Bruno Bergenholtz, AB Småland.

Bruno är mannen bakom butiken och livsstilskonceptet och när han kontaktade Christel Breum, ansvarig för Skåne Stadsmissions second hand-butiker och återbruksvarumärke REMAKE, var det som att han läst hennes tankar.

– Jag hade en lista i huvudet med aktörer i Malmö som jag ville samarbeta med, och AB Småland fanns så klart i topp. Jag hade bara inte hunnit kontakta Bruno ännu, säger Christel Breum som kom till Skåne Stadsmission 2019, efter en lång karriär på H&M.

Bara återbruk

Kollektionen som släpps på måndag, 29 mars 2021, består av unika plagg, helt sydda av återbrukat material. Plaggen är av modell herr, dam och unisex och mönstren har tagits fram i samarbete mellan Bruno Bergenholtz och REMAKES Vanja Hultberg. AB Smålands vision är att vara ett livsstilskoncept där det oväntade möter det traditionella. Redesignad heminteriör och mode blandas med nydesignat i ekologiskt eller återvunnet material.

– Vår ambition är att erbjuda en inspirerande mötesplats med en kreativ atmosfär där alla känner sig välkomna. Det rimmar oerhört väl med Skåne Stadsmissions vision om ett medmänskligt Skåne, säger Bruno Bergenholtz.

Arbetsträning i kreativ miljö

Christel Breum berättar att REMAKE är Skåne Stadsmissions eget klimatsmarta varumärke.

– Främst produceras kläder och accessoarer, men vi klär också om en del möbler och syr upp profilprodukter åt företag på beställning. Våra snygga och funktionella produkter tillverkas lokalt, tillsammans med personer i arbetsträning. När du handlar REMAKE bidrar du alltså både till ett bättre klimat och ett socialt hållbart samhälle, säger hon.

För att kunna erbjuda bra arbetsuppgifter till människor med olika förutsättningar och kunskap ser Skåne Stadsmission till att det finns olika svårighetsgrad i tillverkningsprocessen, vilket gör att människor med olika kunskap och bakgrund kan arbetsträna. Vinsten vid försäljning går till att finansiera Skåne Stadsmissions sociala verksamheter för människor i hemlöshet och fattigdom i Skåne.

Genom att återanvända, laga eller göra om produkter och material som annars skulle gå förlorade ges materialet eller produkten en andra chans. På så sätt värnas miljön. 

– När nya produkter tas fram utgår vi alltid från material som skänkts. Materialet och fantasin bestämmer vad det blir, och att få in AB Småland i denna kreativa process känns oerhört givande, avslutar Christel.

Nytt affärsråd för ökat samarbete mellan näringsliv och idéburen sektor

Ett medmänskligt och socialt hållbart Skåne är ett gemensamt ansvar för alla som verkar i regionen. Därför är det med stor glädje som Skåne Stadsmission presenterar sitt nya affärsråd, där flera skånska näringslivsprofiler finns med för att bidra till en positiv framtid för fler människor.

– Idéburen sektor har många fördelar när det gäller sociala tjänster och sociala företag. I dagsläget har icke vinstdrivna och idéburna organisationer som Skåne Stadsmission en väldigt liten andel av Sveriges välfärdstjänster. Vi är övertygade om att våra sociala verksamheter har ett stort mervärde för de människor som kommer till oss, och därför behöver vi också bli mer affärsmässiga och konkurrenskraftiga så att vi kan göra mer för fler, säger Lena Wetterskog Sjöstedt, direktor på Skåne Stadsmission.

Som ett led i organisationens utveckling och i takt med att allt fler företag i regionen visar genuint intresse för social och miljömässig hållbarhet, har Skåne Stadsmissions affärsråd skapats. Det är Alumni, nordens ledande företag inom chefs- och talangförsörjning samt utveckling, som står bakom rådets sammansättning, där representanter för flera branscher och kompetenser samlats. Alumnis arbete har skett pro bono.

– För oss har det varit spännande att se vilka behov en organisation som Skåne Stadsmission har och hitta rätt personer till det här sammanhanget. Vi är mycket nöjda med resultatet och ser att alla rådets ledamöter både kommer att ha mycket att bidra med och själv få värdefull kunskap och insikter genom arbetet i rådet, säger Lars Navéus, partner och konsult på Alumni, som själv är en av rådets ledamöter.
I övrigt består rådet av Filip Bucin, advokat och medgrundare MAQS Advokatbyrå, Lars Ljungälv, vd Bergendahls-sfären, Kristoffer Valiharju, vd på GoldPen Computing AB och Henrik Hjalmarsson, vd Inwido.

Uppdatering: Strax innan jul 2021 tillkom ytterligare en medlem i affärsrådet som vi är glada över: Fredrik Meuller, vd på Nord-Lock Group.