Inlägg

Nu har vi öppnat tandläkarmottagningen

Nu har vi slagit upp dörrarna till vår nya tandläkarmottagning.
– Vi vet att behovet är stort, så det känns bra att vi äntligen kan öppna, säger Ann Norén, enhetschef för Stadsmissionshälsan.

Till tandläkarmottagningen kan människor som lever i hemlöshet och utsatthet vända sig för akut tandvård och enklare behandling, men också för att få vägledning för att kunna få rätt vård inom den offentliga tandvården.

Tandläkarmottagningen, som under en period hållits stängd för renovering, drivs i ett idéburet offentligt partnerskap (IOP) med Region Skåne. Malmö-Triangelns Rotaryklubb och Malmö-Limhamns Rotaryklubb har bidragit med pengar till röntgenutrustning, och bidrar också löpande med medel som gör det möjligt att driva mottagningen. Privata företag har också bidragit med material till och installation av utrustning på mottagningen.

Tandläkarna Minh Le och Jamie Punja arbetar på mottagningen.

– Många har det svårt, både med att ha råd med tandvård och att hitta rätt. Även om man har rätt att få viss behandling bekostad av socialtjänsten kan det vara ganska omständligt. Där kan vi bidra med akut tandvård men också kunskap och stöd, säger Minh Le.

Tack till Rotaryklubbarna Malmö-Triangeln och Malmö-Limhamn, Ivoclar Vivadent AB, Almasoft AB, Cliniclands, KaVo Scandinavia, DAB Dental AB och Sunstar Sweden.

Bättre information till papperslösa föräldrar

När en kvinna som just fött barn inte vill eller vågar uppge sitt personnummer kan det få förödande konsekvenser för både henne och barnet.  Därför har Skåne Stadsmission kämpat för tydligare information till både blivande föräldrar och vårdpersonal.

Under slutet av 2017 började personal på Skåne Stadsmission komma i kontakt med kvinnor utan papper som fött barn på sjukhus i Skåne, men där födseln inte registrerats hos Skatteverket.

– Om barnets födsel inte registrerats saknar barnet, juridiskt sett, föräldrar och föräldrarna kan inte heller till exempel ansöka om asyl för barnet. Barnet kan inte heller få ett pass, säger Hanna Scott, jurist på Skåne Stadsmissions Unga Forum.

Upptäckten fick Skåne Stadsmission att vända sig till Skatteverket och Region Skåne och förespråka behovet av tydlig information till föräldrar och vårdpersonal, för att öka tryggheten för föräldrar och barn. Äntligen – mer än ett år senare – är den här:

1177s information till blivande föräldrar och vårdpersonal