” Jag behandlar mig själv när jag målar.” Nina berättar om Kreativa verkstaden.

– När hela Malmö är mörkt, då är det ljust här. Det säger Nina som har kommit till Café David i 15 år. Jag träffar Nina över en kopp kaffe på vårt Café David i Malmö. Hon kommer hit för att äta frukost och prata med personalen nästan varje dag. Hon är också en av de flitigaste deltagarna i vår kreativa verkstad.

Nina har tunga erfarenheter med sig i bagaget. Hon berättar att hon har kämpat sen hon var sju år då hennes pappa hastigt gick bort. Kvar fanns hennes mamma som ensam skulle försörja sex barn. Som ung satt Nina fängslad i sitt hemland för sitt politiska engagemang. De fem åren i fängelse kom att påverka hennes hälsa för lång tid framöver – både psykiskt och fysiskt. Det är svårt att föreställa sig vad som har hänt i fängelset, men jag förstår att hon både har isolerats och torterats.

Sedan hon kom till Sverige har hon fått hjälp att bearbeta de svåra upplevelserna men det kommer fortfarande perioder med svåra mardrömmar. Nina tycker inte om att vara ensam. Den konstanta värken i kroppen gör det svårt att både promenera och sova.

Så sitter hon här på Café David mittemot och ler när hon pratar om sitt målande.

– Jag behandlar mig själv när jag målar. Jag har så mycket glädje inom mig men den hittar inte alltid ut. När jag målar väljer jag glada färger och motiv.

Kreativa verkstaden på Café David i Malmö är öppen fyra dagar i veckan. Här kan man måla, teckna och prova på olika tekniker. Det finns instrument för den som vill spela musik.

För några år sedan sa Nina till Oskar att hon ville börja måla. Oskar jobbar på Café David och driver också den kreativa verkstaden.

– Han visade mig en fisk i en bok som jag kunde måla av. Jag gjorde ett försök, men blev så missnöjd med min målning att jag kastade den. Nästa dag när jag kom till Café David så hade Oskar ramat in min målning av fisken till mig.

Nina säger att målandet ger henne lycka och det har fått henne att tro på sig själv igen. Som sjukpensionär vill hon fylla sina dagar och den kreativa verkstaden har betytt mycket.

– Oskar är en fantastisk lärare. Han uppmuntrar mig och när jag tvivlar så säger han att jag kan.

Nina är också aktiv i en kyrka i Malmö där hon brukar laga mat. Annars går hon ofta till stadsbiblioteket. På sommaren tycker hon om att gå i stadens parker eller ta tåget till botaniska trädgården i Lund. Där letar hon efter blommor att måla av.  Men det är Café David som är hemma.

– Det här är ingen plats, det här är mer än så, säger Nina. Hon talar länge om hur mycket personalen betyder för henne. Att de alltid hälsar trevligt och visar respekt för alla.

Nina berättar att en grupp från Café David har varit på Malmö museer och nu i veckan ska de se utställningen om van Gogh i Köpenhamn. Det är inte utan att jag vill följa med och höra henne prata om konsten.

 

*Nina heter egentligen något annat.