Mat är mer än bara näring

”Mat är inte bara det man stoppar i munnen, det är lukter, smaker och minnen. Det sägs att smakminnet är det starkaste minnet vi har”, berättar vår kock Eva när hon gör i ordning en wallenbergare med mos. Utan ärtor. En av gästerna har specifikt önskat det och då lyssnar Eva.

Många av gästerna på Café David önskar sig särskilda rätter. Det kan vara mat man inte har möjlighet att laga längre eller en särskild rätt man längtat efter. Kanske ärtsoppa, rotmos eller kalops. Mat som väcker minnen.

På Café David serveras alltid näringsrik mat som innehåller mycket fett. ”För många är detta enda målet mat man äter på dagen eller till och med under en hel vecka”, säger Eva och fortsätter: ”Då är det otroligt viktigt att det är mat som ger kroppen mycket näring”. En sådan mat hjälper också kroppen att hålla värmen om man måste vistas mycket utomhus i kyla.

Äta tillsammans

Maten är också vägen till sällskap. Många av de människor vi träffar är ensamma och lever isolerade liv. När de sitter runt bordet för att äta tillsammans blir det mer naturligt att börja prata. Personalen får också en chans att knyta kontakt med deltagare vid matbordet för att sedan kunna stötta i det som är tungt.

Café David finns i Malmö och Kristianstad. Hit kommer både kvinnor och män som är som lever i en socialt utsatt situation. I caféet serveras gratis frukost dagligen. Dessutom serveras lunch varje dag till cirka 120 matgäster till en låg kostnad.