Morgon på Crossroads i Malmö

150915_0028_stadsmissionen

Morgon på Crossroads, Skåne Stadsmissions verksamhet för EU-medborgare i Malmö.  Dörrarna öppnas vid åtta och kön år lång.” Buna diminimata”, god morgon på Rumänska, hälsas det och folk samlas för en mugg varmt kaffe och några mackor. Det finns möjlighet att få duscha och tvätta sina kläder och kanske få ett par skor eller en varm tröja för den som behöver det. Rummet förmedlar trygghet och värme, personalen småpratar och skojar. Volontären brygger kaffe och brer mackor på löpande band. Många är trötta, man har sovit där det går. Har man en bil har man tur, andra sover i parken eller i ett garage någonstans.

På Crossroads går det att slappna av, att sänka garden lite. Våra gäster vittnar om ett allt hårdare samhällsklimat, många berättar om upprepade trakasserier. Människor som spottar på dem, är aggressiva och hotfulla. Få vågar eller vill anmäla, det kommer ändå inte leda någon vart.

Våra deltagare använder sig av den fria rörligheten som alla EU-medborgare har rätt till. De kommer till Sverige för att få ett bättre liv för sin familj. Kanske låter klyschigt, men så är det. Det är väl något vi alla delar, en önskan om att våra nära och kära ska kunna ha det så bra som möjligt. Många har lämnat barn i hemlandet. Oansvarigt och oförståeligt, tycker vissa. Men det är så fattigdom fungerar. Det är då en människa tvingas göra de där till synes obegripliga valen.  Det betyder inte att de är sämre föräldrar eller älskar sina barn mindre än du och jag. Vi ser detta. Vi hör detta. Vi får titta på tummade foton på små pojkar och flickor. Och vi ser avgrunden i deras ögon. Det är så lätt att döma. Att tycka att det är någon annans problem. Att man ska hjälpa i hemländerna. Att man inte ska skaffa så många barn. Att moralisera och tycka utan att faktiskt veta.

På Skåne Stadsmission arbetar vi med alla människor som av olika anledningar behöver vår hjälp varje dag, året om. Oavsett behov, bakgrund, historia och livserfarenhet. Våra professionella insatser, kombinerat med medmänsklig omtanke, och volontärers tid, engagemang och kunskap gör att vi kan erbjuda sammanhang och gemenskap där människor kan utvecklas och bli delaktiga. Det är här vår styrka som organisation ligger.

Som en av våra rumänska deltagare sa till mig häromdagen: ”Jag är jättetacksam för att Crossroads finns. Här får jag inte bara frukost och möjlighet att duscha. Här kan jag kommunicera och prata med folk. Det svåraste för mig här i Sverige är ensamheten, att inte ha någon att prata med på flera dagar. Här kan jag vara mig själv, skoja och lära känna fler människor.”

Crossroads engagerar regelbundet volontärer. Kanske är du intresserad? Verksamheten är öppen varje dag och behöver hjälp med frukostförberedelser och –servering.

Ta kontakt med Sophie Åkerhielm på Crossroads.

Tel 0734-309444 eller sophie.akerhielm@skanestadsmission.se.