En vardag i ständig väntan

Maria är 37 år. Hon har fem barn med sin före detta man.

Sedan en tid tillbaka bor hon ensam med sina barn. Familjen bor i en tvårumslägenhet som hyrs ut i andra hand via socialtjänsten. Vid separationen blev Maria av med sitt hyreskontrakt. Det är ganska vanligt att det är mannen som står på hyreskontraktet. Det gör att kvinnan måste leta bostad på nytt vid en separation.

När de flyttade in i sin tvårumslägenhet upptäckte de snart ohyra. Sängarna och soffan som de köpt för det extra bidrag de beviljades fick slängas. Det innebär att familjen nu sover på madrasser på golvet. ”Djuren finns i väggarna, så de kommer tillbaka”, berättar Maria.

Det här är nu familjens hem. Fast ändå inte. Här ska fem barn växa upp så länge, ett slags evig väntan. Familjen vet nämligen inte hur länge de får stanna kvar i lägenheten. Här ska barnen känna sig trygga, göra läxor och ta hem vänner. Men barnen tar naturligtvis aldrig hem kompisar. De skäms för hur det ser ut. De skäms för att det varken finns sängar eller ens ett eget rum där man kan få vara ifred en stund med en kompis.

Livet står på paus. Allt är tillfälligt. Ingen vet när det kommer bli bättre. Ingen vet heller om det ens kommer bli bättre. Kön till de större lägenheterna är lång, säger socialsekreteraren. Familjen står i kö för att kunna påbörja det liv som många av oss tar för givet.

Problemen har hopat sig under åren för den här familjen. En del berättelser tyder på att Maria har utsatts för psykisk misshandel av sin tidigare make, barnens pappa. Men hon vill inte riktigt berätta vad som har hänt. Och hon orkar inte anmäla det som hon varit utsatt för. ”Det skulle bara göra allting värre”, säger hon.

Maria har också varit rädd att berätta om hur de har här hemma i tvåan. Tänk om socialen skulle ta hennes barn? Idag gör allt hon kan för att barnen ska få det de behöver. Hon har kontakt med socialtjänsten, Försäkringskassan och skolan. Och hon träffar regelbundet sin kontaktperson på Skåne Stadsmissions Unga Forum som hjälper henne att få ihop allt. Det är inte helt lätt att navigera bland myndigheter och andra instanser. Och det är heller inte lätt att veta vilken hjälp som finns att få.

På Unga Forum är familjen alltid välkommen. De kommer på familjeträffar och de två större flickorna besöker tjejträffar. I sommar har de varit inbjudna till alla utflykter. Det har varit en välbehövlig paus för barnen och mamman. En stund när de kan slappna av lite, få uppleva en stund av hopp och ro. Familjen rör sig framåt. Steg för steg. Bit för bit.

*Maria heter egentligen något annat.

Fakta
65 % av de hemlösa i Malmö,  d v s 871 personer, hör till gruppen strukturellt hemlösa. Den gemensamma nämnaren för gruppen är att man inte har ekonomiska förutsättningar att konkurrera på bostadsmarknaden och därför inte kan lösa sitt boende själv. Majoriteten av barnfamiljer utan egen bostad hör till den här gruppen. 98 % av de hemlösa barnen hör till familjer utan sociala problem, som ofta i stället kännetecknas av missbruk eller psykiska problem.

Källa: Malmö stad 2015