Inlägg

Crossroads flyttar till nya lokaler

Vårt stödcenter för EU-medborgare i utsatthet, Crossroads, kommer att flytta till nya lokaler.

Crossroads drivs av Skåne Stadsmission och Malmö stad och riktar sig till EU-migranter som lever i utsatthet i Malmö. I lokalerna på Nobeltorget har Skåne Stadsmission serverat frukost, haft rådgivning, hälsomottagning och möjlighet till tvätt och dusch, under flera år.

Till årsskiftet löper hyreskontraktet ut och kan inte förnyas, och därför har vi tillsammans med Malmö stad letat ny lokal. För närvarande pågår bygglovsansökan för en lokal som kommer att vara inflyttningsbar 1 mars 2022, och vi jobbar för fullt med en tillfällig lösning som vi hoppas ska vara klar runt årsskiftet.

Tyvärr kommer verksamheten att behöva vara stängd i ungefär en vecka under flytten. Sista dagen i de gamla lokalerna är 26/12 2021. Besökarna på Crossroads är informerade om stängningen.

– Det är olyckligt att målgruppen drabbas av flytten, men tack och lov sker den under en tid då vi inte brukar ha så högt besökarantal, säger Sandra Grahn, socialchef på Skåne Stadsmission.

Extra öppet på Crossroads

På grund av att SMHI utfärdat en Klass 2-varning för starka vindar kommer vi på förfrågan av Malmö stad att hålla extra öppet i Crossroads lokaler på Amiralsgatan 81C ikväll och i natt. Vi öppnar 20.30 och stänger 07.00 på morgonen.

Värmestuga Ung kommer med anledning av väderläget att öppna tidigare, klockan 17.30.

Maria sover i en bil

Maria är 24 år och sover i en bil på en parkering.

Hon och hennes man går alltid upp tidigt och plockar undan alla tecken på att de sovit där. De vill väcka så lite uppmärksamhet som möjligt. Rädslan för att polis eller parkeringsvakter ska upptäcka att de sover i bilen är ständigt närvarande. På kvällarna går de ”hem” till bilen först när mörkret infaller och gör i ordning för natten.

Foto Åsa Sjöström

Maria har kommit till Malmö med sin man för att försöka tjäna pengar så att det kan åka hem och skapa sig ett liv med sin femåriga dotter. Medan de tigger småslantar i Malmö bor dottern med sin gammelmormor i Rumänien. Detta, att föräldrar söker sig utomlands för sin försörjning och lämnar sina barn hos mor- och farföräldrar, är så vanligt förekommande att man i Rumänien använder begreppet “Migrationens barn” om de barn som blir kvar. Det finns studier som visar att det rör sig om så många som 350 000 barn.

Marias dag börjar ofta på Crossroads, där Skåne Stadsmission bjuder på frukost. Här finns också möjlighet att duscha och byta kläder, prata lite och kanske träffa sjuksköterskan om det behövs. Hälsan är en ständig oro. Att sitta ute i alla väder tär på kroppen, liksom bristen på bra och näringsriktig mat. Från Crossroads tar sig Maria till en av de stora matbutikerna i stan. Där slår hon sig ner utanför med sin skylt och sin kopp.

När hon och maken först kom till Sverige var det, som för så många andra i liknande situation, i tron att de skulle kunna hitta ett jobb och tjäna pengar. Istället sitter hon här, medan maken är på sitt håll. På kvällen möts de vid bilen igen. Snart åker de hem några veckor för att träffa sin dotter, men sedan bär det av till Sverige igen. Till Sverige och de kyliga nätterna på parkeringen.

Maria heter egentligen något annat. Texten kommer ur rapporten Unga i Hemlöshet i Skåne

Crossroads erbjuder värmestuga nattetid

mössavinter

Kylan biter sig kvar och Crossroads fortsätter att hålla värmestugan öppen kl 20:30-07:00. Crossroads finns på Amiralsgatan 81 C i Malmö.

I nuläget finns ett beslut om att hålla värmestugan öppen till och med natten mot den 6 mars.

 

 

Morgon på Crossroads i Malmö

150915_0028_stadsmissionen

Morgon på Crossroads, Skåne Stadsmissions verksamhet för EU-medborgare i Malmö.  Dörrarna öppnas vid åtta och kön år lång.” Buna diminimata”, god morgon på Rumänska, hälsas det och folk samlas för en mugg varmt kaffe och några mackor. Det finns möjlighet att få duscha och tvätta sina kläder och kanske få ett par skor eller en varm tröja för den som behöver det. Rummet förmedlar trygghet och värme, personalen småpratar och skojar. Volontären brygger kaffe och brer mackor på löpande band. Många är trötta, man har sovit där det går. Har man en bil har man tur, andra sover i parken eller i ett garage någonstans.

På Crossroads går det att slappna av, att sänka garden lite. Våra gäster vittnar om ett allt hårdare samhällsklimat, många berättar om upprepade trakasserier. Människor som spottar på dem, är aggressiva och hotfulla. Få vågar eller vill anmäla, det kommer ändå inte leda någon vart.

Våra deltagare använder sig av den fria rörligheten som alla EU-medborgare har rätt till. De kommer till Sverige för att få ett bättre liv för sin familj. Kanske låter klyschigt, men så är det. Det är väl något vi alla delar, en önskan om att våra nära och kära ska kunna ha det så bra som möjligt. Många har lämnat barn i hemlandet. Oansvarigt och oförståeligt, tycker vissa. Men det är så fattigdom fungerar. Det är då en människa tvingas göra de där till synes obegripliga valen.  Det betyder inte att de är sämre föräldrar eller älskar sina barn mindre än du och jag. Vi ser detta. Vi hör detta. Vi får titta på tummade foton på små pojkar och flickor. Och vi ser avgrunden i deras ögon. Det är så lätt att döma. Att tycka att det är någon annans problem. Att man ska hjälpa i hemländerna. Att man inte ska skaffa så många barn. Att moralisera och tycka utan att faktiskt veta.

På Skåne Stadsmission arbetar vi med alla människor som av olika anledningar behöver vår hjälp varje dag, året om. Oavsett behov, bakgrund, historia och livserfarenhet. Våra professionella insatser, kombinerat med medmänsklig omtanke, och volontärers tid, engagemang och kunskap gör att vi kan erbjuda sammanhang och gemenskap där människor kan utvecklas och bli delaktiga. Det är här vår styrka som organisation ligger.

Som en av våra rumänska deltagare sa till mig häromdagen: ”Jag är jättetacksam för att Crossroads finns. Här får jag inte bara frukost och möjlighet att duscha. Här kan jag kommunicera och prata med folk. Det svåraste för mig här i Sverige är ensamheten, att inte ha någon att prata med på flera dagar. Här kan jag vara mig själv, skoja och lära känna fler människor.”

Crossroads engagerar regelbundet volontärer. Kanske är du intresserad? Verksamheten är öppen varje dag och behöver hjälp med frukostförberedelser och –servering.

Ta kontakt med Sophie Åkerhielm på Crossroads.

Tel 0734-309444 eller sophie.akerhielm@skanestadsmission.se.