Nu startar Åhléns och Sveriges Stadsmissioner ”Återanvänd mera”, ett samarbete kring insamling av kläder och inredningsprylar i hela landet. Sakerna går i första hand till människor i utsatthet som kommer till stadsmissionernas verksamheter. I andra hand säljs de i Stadsmissionens secondhand-butiker, som har arbetsintegration som yttersta mål och där ekonomiskt överskott går till socialt arbete lokalt.

”Återanvänd mera” lanseras nu efter en prövoperiod i samtliga Åhléns-varuhus, från och med den 9 april 2018. Tanken är att uppmuntra kunderna till återbruk av kläder, textilier och heminredningsartiklar, till förmån för miljön och människor i utsatthet. Kläder och prylar ska vara hela och rena, med tanken att de ska kunna återanvändas av en medmänniska.
Stadsmissionerna har sedan länge samlat in kläder och skänkt vidare till behövande. I Stadsmissionens secondhand-butiker säljs kläder och prylar till mycket låga priser, för att även människor med mycket små marginaler ska kunna välja sina kläder själv. Butikerna utgör också en arbetsplats för människor som länge varit arbetslösa, en praktikplats med handledning och som ger yrkeskompetens. Ekonomiskt överskott går till socialt arbete lokalt.

151020_0024_stadsmissionen

– Vi är mycket glada över detta initiativ, vi har ett stort behov av både kläder och inredningsprylar. Utsattheten i Sverige ökar och vi är väldigt tacksamma för Åhléns och deras kunders hjälp i vårt arbete för människor i utsatthet, säger Marika Markovits, vice ordförande Sveriges Stadsmissioner.

Åhléns och Sveriges Stadsmissioner har haft ett nära samarbete sedan år 2000, där stadsmissionerna erhållit stöd till verksamhet för bland annat människor i hemlöshet och våldsutsatta kvinnor. Under 2017 genomfördes två större kampanjer i samarbete med Sveriges Stadsmissioner, exempelvis kampanjen ”En tia till” som uppmuntrade kunder att skänka en tia extra till Sveriges Stadsmissioner. Det resulterade i över 1 miljoner kronor till stadsmissionernas verksamhet.

– Det här är ett steg vi tar dels utifrån att ta ett större ansvar för det vi säljer, dels för ett mer hållbart samhälle, oavsett om du köpt varan hos oss på Åhléns eller hos någon annan. Att vi dessutom har hittat en form för ett fördjupat samarbete med Sveriges Stadsmissioner ligger oss extra varmt om hjärtat då vi har en samsyn i våra värdegrunder, säger Sofia Bothelius, produktions- och hållbarhetschef för Åhléns.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Karin Timm Östlund, Presskontakt Sveriges Stadsmissioner, tel: 0709-827 830, mail: karin.timmostlund@sverigesstadsmissioner.se
Monica Hultgren, Presskontakt Åhléns, tel: 070-556 4583, mail: mhu@ahlens.se